Ušakova e-pasta lietā aiztur "kompromat.lv" žurnālistu Jākobsonu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija ceturtdien veikusi kratīšanu portāla "kompromat.lv" žurnālista Leonīda Jākobsona dzīvesvietā un pagaidām viņu līdz divām diennaktīm aizturējusi. To aģentūrai BNS apstiprināja viņa advokāts Andris Baumanis.

Papildināta visa ziņa saskaņā ar jaunākajiem faktiem

Kratīšana notikusi kriminālprocesā, kas tika sākts pēc Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") iesnieguma par viņa elektroniskā pasta sarakstes noplūdi.

Jau ziņots, ka novembra beigās Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā pēc Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") iesnieguma par viņa elektroniskā pasta sarakstes noplūdi sākts kriminālprocess.

Ušakovs iesniegumā lūdza izmeklēt gadījumu par elektroniskā pasta noplūdi. Ušakovs ir pārliecināts, ka viņa elektroniskais pasts ir uzlauzts, kā arī, pēc viņa teiktā, daļa no publiskotajām vēstulēm ir viltojumi.

kompromat.lv vēršas ģenerālprokuratūrā par sarakstes saturu

Savukārt Ģenerālprokuratūra saņēma portāla "kompromat.lv" iesniegumu par Ušakova elektroniskā pasta saraksti, tostarp, iespējams, ar Krievijas vēstniecības pārstāvi. Iesniegumu Ģenerālprokuratūra pēc piekritības pārsūtīja Valsts policijai.

Prokuratūrā bija vērsies portāla žurnālists Leonīds Jākobsons, kura pārstāvētā portāla rīcībā bija nonākusi Ušakova elektroniskā pasta sarakste. Iesniegums nodots prokuratūrā, lai tā izvērtētu, vai sarakste neliecina par Ušakova iespējamām nelikumībām.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka atsevišķiem medijiem pilnā apmērā vai pa daļām ir noplūdināta Ušakova elektroniskā pasta sarakste – vairāki tūkstoši vēstuļu. Par Ušakova elektroniskā pasta sarakstes kopiju nonākšanu portāla rīcībā nesen paziņoja interneta portāls "kompromat.lv".

Sarakstes saturs var liecināt par finansējuma saņemšanu

Sarakste rāda, ka par spiegošanu aizdomās turētajam Krievijas vēstniecības Rīgā darbiniekam Aleksandram Hapilovam, kurš 2009.gada pavasarī bija spiests pamest Latviju, iespējams, Ušakovs sūtījis diezgan nepārprotama satura vēstījumus, kas varētu liecināt arī par Krievijas vēstniecības finansējuma saņemšanu.

2008.gada decembrī Ušakovs pa elektronisko pastu rusembas@delfi.lv ar norādi "Dlja A.Hapilova" nosūtījis vairākus dokumentus, kuru vidū bijis arī dokuments ar nosaukumu "smeta_konf_mol.doc" (jaunatnes konferences tāme), vēstīja portāls "pietiek.com".

No savas Saeimas elektroniskā pasta adreses Ušakovs tā paša 2008.gada novembrī ar līdzīgu norādi nosūtījis trīs dokumentus – "conference.doc", "conference smeta.doc" un "conference otchet.doc" (konferences tāme un konferences pārskats). Divi dokumenti ir konferenču tāmes par attiecīgi 15,7 un 16,3 tūkstošiem eiro, savukārt Ušakova Hapilovam nosūtītajā failā ar nosaukumu "org_Moskow[1]" plaši aprakstīts šīs organizācijas veikums, informēja "pietiek.com".

Šo dokumentu kopējais saturs liek domāt, ka Ušakovs ir mēģinājis saņemt no Krievijas vēstniecības finansējumu dažādiem ar jaunatnes organizācijas "Nam po puti" pasākumiem, norādīja portāls "pietiek.com".

Portāls, atsaucoties uz "Lursoft" datubāzes datiem, vēstīja, ka Ušakovs kopš šīs organizācijas ar latvisko nosaukumu "Mums pa ceļam" dibināšanas 2007.gadā ir tās valdes loceklis. Oficiāli biedrība 2009.gadā ziedojumos saņēmusi tikai 135 latus.

Ušakovs pagājušajā nedēļā izvairīgi atbildēja uz jautājumiem saistībā ar medijos noplūdināto e-pasta saraksti. Ušakovs pagājušajā nedēļā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" uz jautājumu, kādēļ atskaitījies Krievijas vēstniecības pārstāvim, kuru 2009.gadā vainoja spiegošanā, atbildēja, ka sarakstes noplūdināšana ir likuma pārkāpums.

"Runa ir par to – ja es nemaldos, tas bija 2008. vai 2009.gads, kad tika rīkota jauniešu konference, to rīkoja viena no jaunatnes organizācijām, kuru oficiāli atbalstīja arī Krievijas vēstniecība. Tā jauniešu organizācija toreiz rīkoja aktivitātes, kuras atbalstīja arī ASV vēstniecība, un nekad nevienam nebija ar to problēmu," pastāstīja Ušakovs.

Precizējot, ka saskaņā ar saraksti viņš atskaitās no Latvijas izraidītajam vēstniecības darbiniekam Hapilovam, Ušakovs atkārtoja jau iepriekš teikto, ka jauniešu organizācija toreiz organizēja konferenci, kuru atbalstīja Krievijas vēstniecība.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka Hapilovs Gruzijā tiek turēts aizdomās par to, ka 2004.gadā viņš organizējis atentāta rīkošanu pret Gruzijas prezidenta amata kandidātu Mihailu Saakašvili. Par šo gadījumu Gruzijā ierosināta krimināllieta, un Hapilovs šajā valstī ir pasludināts par "persona non grata".

2009.gada marta beigās Hapilovam bija no Latvijas varas iestādēm jāsaņem pagarinājums darba atļaujai Latvijā, viņš to nesaņēma un Latviju pameta.

Toreizējais Saeimas deputāts un apvienības "Saskaņas centrs" valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs neuzskatīja, ka viņa tikšanās ar Latviju pametušo Krievijas diplomātu Hapilovu būtu bijusi slepena. To viņš toreiz teica aģentūrai BNS.

Portālu apmeklē hakeri

Pēc šo vēstuļu nopublicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu