Policija apstiprina žurnālista aizturēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija apstiprina, ka ceturtdien aizturējusi portāla "kompromat.lv" žurnālistu Leonīdu Jākobsonu un lems par viņam piemērojamo drošības līdzekli.

Ekonomisko Noziegumu apkarošanas pārvaldē, pamatojoties uz saņemto Rīgas domes mēra Nila Ušakova iesniegumu, 23.novembrī tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu, teica Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse.

"Apstiprinu, ka Jākobsons ceturtdien ir aizturēts un kratīšanas laikā atsavināti datu nesēji. Par drošības līdzekļa piemērošanu tiks lemts," norādīja Virse.

Viņa arī apstiprināja, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē pēc paša Jākobsona iesnieguma arī sākts kriminālprocess par interneta vietnes "kompromat.lv" uzlaušanu. Pagaidām kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Pašlaik portāls nedarbojas.

Jākobsona advokāts Andris Baumanis pastāstīja, ka piektdien policija viņu nav izsaukusi saistībā ar Jakobsona lietu, līdz ar to nav zināms, kāds drošības līdzeklis tiks piemērots aizstāvamajam.

"Neviens neko nav teicis vai devis mājienus. Tā ka varbūt sestdien jautājumu par drošības līdzekli ņems," uzsvēra advokāts.

Advokāts gan domā, ka diez vai policija lūgs tiesai Jākobsonam piemērot apcietinājumu.

Ar Ušakovu neizdevās sazināties. Pa viņa tālruni Rīgas domē atbildēja, ka mēram piektdien esot paredzētas vairākas sanāksmes, tāpēc pagaidām viņš ir aizņemts.

Jau ziņots, ka žurnālists ceturtdien aizturēts līdz divām diennaktīm, kā arī veikta kratīšana viņa dzīvesvietā Rīgā. Termiņš viņa aizturēšanai beidzas sestdien. Tad policijai jāizšķiras, vai viņu palaist brīvībā vai arī lūgt tiesai piemērot bargāko no drošības līdzekļiem – apcietinājumu.

Kratīšanā atsavināts dators, vairāki telefoni, apmēram 300 disku.

Pats žurnālists uzskata, ka kratīšana un aizturēšana notikusi kā atriebība par to, ka viņš publicējis Ušakova elektroniskā pasta saraksti.

Jākobsons no liecībām atteicies.

Savam advokātam viņš darījis zināmu, kur ieguvis Ušakova elektroniskā pasta saraksti, proti, žurnālistam anonīmi nosūtīta interneta vietne, caur kuru sarakste bijusi aplūkojama. Interneta vietnes adrese sastāvējusi no daudzām zīmēm.

"Viņš tur iegāja, ieraudzīja un vispirms ziņoja prokuratūrai, un pēc tam laikam sāka pamazām publicēt," iepriekš klāstīja advokāts.

Savukārt Ušakovs iesniegumā policijai lūdza izmeklēt gadījumu par elektroniskā pasta noplūdi. Ušakovs ir pārliecināts, ka viņa elektroniskais pasts ir uzlauzts, kā arī, pēc viņa teiktā, daļa no publiskotajām vēstulēm ir viltojumi.

Savukārt Ģenerālprokuratūra saņēma portāla "kompromat.lv" iesniegumu par Ušakova elektroniskā pasta saraksti, tostarp, iespējams, ar Krievijas vēstniecības pārstāvi. Iesniegumu Ģenerālprokuratūra pēc piekritības pārsūtīja Valsts policijai.

Virse sacīja, ka iesniegums ir saņemts un tiek izvērtēta tā tālākā virzība.

Prokuratūrā bija vērsies portāla žurnālists Leonīds Jākobsons, kura pārstāvētā portāla rīcībā bija nonākusi Ušakova elektroniskā pasta sarakste. Iesniegums nodots prokuratūrā, lai tā izvērtētu, vai sarakste neliecina par Ušakova iespējamām nelikumībām.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka atsevišķiem medijiem pilnā apmērā vai pa daļām ir noplūdināta Ušakova elektroniskā pasta sarakste – vairāki tūkstoši vēstuļu.

Par Ušakova elektroniskā pasta sarakstes kopiju nonākšanu portāla rīcībā nesen paziņoja interneta portāls "kompromat.lv".

Sarakste rāda, ka par spiegošanu aizdomās turētajam Krievijas vēstniecības Rīgā darbiniekam Aleksandram Hapilovam, kurš 2009.gada pavasarī bija spiests pamest Latviju, iespējams, Ušakovs sūtījis diezgan nepārprotama satura vēstījumus, kas varētu liecināt arī par Krievijas vēstniecības finansējuma saņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu