Medmāsu tur aizdomās par bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apcietināta kāda 1971.gadā dzimusi medicīnas māsa, kuru likumsargi tur aizdomās par savu bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu, injicējot viņiem ķīmiskas vielas. Mediķe ilgstoši dažādās Latvijas slimnīcās strādājusi ar bērniem, tādēļ izmeklētāji tagad pārbauda arī viņas iespējamās noziedzīgās darbības pret svešiem mazuļiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Valsts policijas (VP) darbinieki Siguldas novadā dzīvojošo sievieti aizturēja novembra otrajā pusē, un 24.novembrī tiesa viņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Celtas smagas apsūdzības

Sākotnēji VP sāka kriminālprocesu par miesas bojājumu nodarīšanu nepilngadīgajam, aģentūrai LETA apstiprināja advokāte, kura aizturēto sievieti aizstāvēja dienā, kad tiesa skatīja viņas drošības līdzekli. Tomēr, turpinot izmeklēšanu, process pārkvalificēts pēc daudz smagāka Krimināllikuma (KL) panta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Pašlaik apsūdzības celtas pēc KL 118.panta 3.daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi slepkavību, izņemot slepkavību, kas izdarīta stipra psihiska uzbudinājuma stāvoklī, un slepkavību, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas vai personas aizturēšanas nosacījumus. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, konfiscējot mantu un piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat apsūdzība celta pēc KL 174.panta 2.daļas par cietsirdību un vardarbību pret mazgadīgo, ja ar to bērnam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs. Par šādu nodarījumu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz simts minimālajām mēnešalgām.

VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis apstiprināja, ka policijā ir sākts kriminālprocess saistībā ar šādu gadījumu un lietā aizdomās turētā sieviete atrodas apcietinājumā, taču jebkādas ar izmeklēšanu saistītas detaļas viņš atteicās komentēt.

Ievēro, ka meitenītes redzes problēmas radītas mākslīgi

Kā noskaidroja aģentūra LETA, par sievietes iespējamām noziedzīgajām darbībām aizdomas radušās nejauši - kāds profesionāls acu ārsts pamanījis, ka medmāsas vājredzīgās meitas slimība nav iegūta dzīves laikā vai mantota ģenētiski, bet gan radīta mehāniski. Dakteris par savu atklājumu informējis atbildīgās institūcijas. Pagājis laiks, kamēr šīs aizdomas pārbaudītas, līdz novembrī policija medmāsu aizturējusi.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, izmeklētājiem ir aizdomas, ka sieviete vairāku gadu garumā savai šobrīd pusaudža gados esošajai

meitai acīs injicējusi šķidrumu, kas izraisa redzes bojājumus,

tādēļ meitenes redze kļuvusi arvien sliktāka un sliktāka. Tikmēr māte dažādos mediķu semināros diskutējusi par meitas dīvaino, neizārstējamo acu slimību.

Iespējams, kārojusi meitas invaliditātes pensiju

Patlaban nav skaidrs, kādi varētu būt sievietes rīcības motīvi. Tiek pieļauts, ka tie nav finansiāli apsvērumi, proti, invaliditātes pensija un citi sociālie labumi.

Aizdomās turētajai iepriekš bijuši vēl trīs bērni, kuri visi tagad ir miruši.

Viens no mirušajiem bērniņiem, visticamāk, bijis neiznēsāts, taču divi pārējie beiguši savu dzīvi mīklainos apstākļos. Viņiem esot bijušas dažādas veselības problēmas, pēc pašas mātes stāstītā - novirzes. Tādējādi arī par šiem bērniem sieviete būtu varējusi saņemt invaliditātes pensiju.

Varētu būt nogalinājusi pašas bērnus

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, ir aizdomas, ka divus mīklainos apstākļos mirušos bērnus māte varētu būt nonāvējusi pati, ar adatu sirdī injicējot viņiem kādu šķidrumu, taču šī versija izmeklētājiem vēl būs jāpārbauda, veicot dažādas ekspertīzes.

Tāpat tiks pārbaudīta aizdomās turētās garīgā veselība, lai gan nevienam viņas paziņam, ar ko pagājušajā nedēļā tikās aģentūra LETA,

nebija aizdomu, ka sieviete varētu būt garīgi nelīdzsvarota.

Lai varētu vadīt automašīnu, pērn augustā viņai izsniegta medicīniskā izziņa, kas ir derīga līdz 2020.gadam, liecina portālā «Pārbaudi.lv» atrodamā informācija.

Aizdomās turētā medmāsa agrāk strādājusi dažādās ārstniecības iestādēs Rīgā, bet patlaban ir darba attiecībās ar Vidzemes slimnīcu Valmierā. Tur viņa jau aptuveni trīs gadus aprūpēja jaundzimušos, kuriem nepieciešama intensīvā terapija. Kopš novembra sākuma, kad medmāsa devās atvaļinājumā, slimnīcā viņa vairs nav redzēta. Atvaļinājumam beidzoties, vecākā māsa sievietei zvanījusi uz abiem viņas tālruņiem, bet neviens nav atbildējis. Pēc tam pienākusi neoficiāla informācija, ka šķietami pazudusī medmāsa sava atvaļinājuma laikā aizturēta.

Aizdomas arī par citiem bērniem

Aģentūrai LETA zināms, ka izmeklētājiem kriminālprocesā ir aizdomas arī par citiem bērniem, kuri, iespējams, cietuši no medmāsas pretlikumīgajām darbībām. Šīs aizdomas tagad tiek pārbaudītas. Cietušie varētu būt bērni, kuri atradušies slimnīcās un kuru aprūpe bijusi uzticēta šai māsai. Vidzemes slimnīcā gan uzsvēra, ka dežūrās strādā divas medmāsas un ārsts un bez daktera norādījumiem zīdaiņiem nekādas manipulācijas nevar veikt.

Lūgtas raksturot apcietinājumā nonākušo kolēģi, Vidzemes slimnīcas medicīnas māsas pastāstīja, ka darbā viņa bijusi ļoti izpalīdzīga, vienmēr gatava apmainīties ar dežūrām, bieži vedusi pārējās māsas ar savu automašīnu uz semināriem un konferencēm. Reizēm viņa likusies nedaudz nervoza, pati stāstījusi, ka apmeklē psihoterapeitu un lieto medikamentus, taču katram jau ir savas problēmas un īpatnības, atzina slimnīcā strādājošās māsas.

Kad sieviete vedusi kolēģes ar automašīnu uz Rīgu, viņa parasti piestājusi pie speciālās internātskolas, lai apciemotu savu vājredzīgo meitu - ievestu viņai kādu dāvanu vai tīras drēbes. Darbā sieviete reizēm pieminējusi pārdzīvotās nelaimes - mirušos bērnus un problēmas, kas viņus piemeklējušas.

Paraugs kolēģiem

Vidzemes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas māsas profesionālā ziņā daudz iemācījušās no patlaban apcietinātās kolēģes. Sieviete pratusi labi strādāt ar zīdaiņiem un zinājusi dažādas jaundzimušo pozicionēšanas metodes. Maijā gan viņai beidzies bērnu aprūpes māsas sertifikāta derīguma termiņš, tomēr šis apstāklis neliedz strādāt māsas profesijā.

Aizdomās turētā sieviete dzīvojusi Siguldas novadā kopā ar savu māti. Māte sacīja, ka par meitu var teikt tikai vislabākos vārdus, tomēr plaši runāt viņa nevēlējās. Sieviete teicās nezinām, kādā kriminālprocesā meita aizturēta, taču, ja arī zinātu, neteiktu. Viņa piebilda, ka pat negrasās laist pār savu slieksni policijas izmeklētājus, ja tie nāks viņu pratināt.

Klusē arī bāriņtiesa

Neraugoties uz pozitīvajām atsauksmēm par meitu, viņu apciemot apcietinājuma vietā māte ne reizi neesot bijusi. Tomēr kundzei, pēc pašas teiktā, tagad uzticēta aizbildniecība pār vājredzīgo mazmeitu. Vietējā bāriņtiesā atteicās izpaust jebkādu informāciju, kas saistīta «ar to lietu», savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija apstiprināja, ka aizdomās turētajai ir atņemtas aprūpes tiesības pār meitu. Inspekcija esot informēta par notikušo, taču nekādus komentārus tā pagaidām nesniegšot.

Apcietina, jo varētu ietekmēt lieciniekus

Kā aģentūra LETA uzzināja no medmāsas advokātes, kura viņu aizstāvēja vien apcietinājuma piemērošanas dienā, policijas izmeklētāja ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli aizdomās turētajai prasījusi piemērot, jo pieļāvusi, ka citādi sieviete varētu ietekmēt iespējamos lieciniekus. Tobrīd gan medmāsa vēl turēta aizdomās vien par cietsirdīgu izturēšanos pret bērnu.

Pēc advokātes atstāstītā, apcietinājuma piemērošanas dienā kliente neesot bijusi satraukta, neko nav lūgusi, nav izteikusi vēlmi nodot ziņu kādam tuviniekam, bet gan izturējusies pavisam mierīgi un pati teikusi, ka «neko tādu pārāk sliktu neesot darījusi». Turpretim izmeklētāja jau todien paudusi bažas, ka sievietes vājredzīgā meita, kura tobrīd atradās slimnīcā, varētu nebūt vienīgais aizturētās sievietes upuris. Policijas inspektore saistībā ar kriminālprocesu minējusi, ka aizturētajai iepriekš nomiruši vairāki bērni - viens pavisam maziņš, viens gada vai divu gadu vecumā. «Tajā laikā it kā nekas aizdomīgs nebija, bet tagad liekas, ka tur kaut kas nav labi,» lietas apstākļus komentēja advokāte.

Izmeklē visus aizdomīgos gadījumus

Ņemot vērā aizturētās nodarbošanos, policija sākusi pētīt visus aizdomīgos gadījumus, kad miruši vai sakropļoti šīs medmāsas aprūpē esošie bērni, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā liecina «Firmas.lv» datubāzēs atrodamā informācija, aizdomās turētā medmāsa ir valdes locekle arī kādā biedrībā, kas palīdz bērniem un jauniešiem ar invaliditāti integrēties sabiedrībā. Šīs biedrības vadība aģentūrai LETA atteicās sniegt jebkādus komentārus par kolēģi, kamēr kriminālprocess atrodas izmeklēšanas stadijā. Organizācijas vadītāja vien piebilda, ka drīzumā plānots pārvēlēt jaunu valdi, neraugoties uz to, ka pašreizējais valdes sastāvs tika apstiprināts vien šā gada augustā.

Strādājusi arī Rīgā

Aģentūra LETA noskaidroja, ka aizdomās turētā medicīnas māsa, kura patlaban ir darba tiesiskajās attiecībās ar Vidzemes slimnīcu, iepriekš strādājusi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) Gaiļezerā. BKUS to apstiprināja, tomēr ne ar ko zīmīgu šī medmāsa slimnīcas personālam neesot palikusi atmiņā.

No 2000.gada augusta līdz 2001.gada augustam sieviete strādājusi arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas klīnikā. Šo darbavietu viņa atstājusi pēc pašas vēlēšanas. Arī tur sieviete slimnīcas personālam neesot palikusi atmiņā ar kaut ko īpašu.

Sūdzības nav saņemtas

Veselības inspekcijā aģentūra LETA uzzināja, ka nekādas sūdzības par šo medicīnas māsu nav saņemtas, līdz ar to viņa nekad arī nav sodīta.

Izmeklētāju aizdomas par medicīnas māsas pretlikumīgajām darbībām tiks pārbaudītas Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, un apcietinātā sieviete nevar tikt uzskatīta par vainīgu nekādu noziedzīgu nodarījumu pastrādāšanā, pirms nav stājies spēkā attiecīgs tiesas nolēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu