Pusaudzim uzrāda apsūdzību par deviņu banku aplaupīšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību diviem pieaugušajiem un vienam pusaudzim krimināllietā par deviņu banku filiāļu un norēķinu grupu aplaupīšanu un vienas spēļu zāles aplaupīšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka 1979.gadā dzimušam vīrietim un 17 gadu vecam pusaudzim apsūdzības uzrādītas par laupīšanu, šaujamieroču nelikumīgu apriti un apzināti nepatiesu paziņojumu par spridzekļa ievietošanu.

Lietā ir vēl viena apsūdzētā ‒ vīrieša draudzene, kuru prokuratūra apsūdz laupīšanu atbalstīšanā. Viņa bija gājusi un izpētījusi bankas, vai tās vispār ir iespējams aplaupīt.

Kopumā vīriešiem par visām laupīšanām izdevās savākt četrarpus tūkstošus latu. Nauda tērēta personīgām vajadzībām.

Valsts policija iepriekš informēja, ka vīrietis, iespējams, bijis noziegumu organizators. Viņš agrāk četrreiz sodīts par zādzībām, krāpšanām un izspiešanām. Gan pie vīrieša, gan pusaudža atrasts šaujamierocim līdzīgs priekšmets.

Pēc policijas uzskata, noziegumi bija pastrādāti nepārliecinoši, un laupītājiem trūka pieredzes.

Pusaudzim bijusi nelabvēlīga bērnība, jau agrā vecumā viņam nomiruši vecāki, un viņš dzīvojis ar aizbildņiem.

Sākumā laupīšanas pusaudzim ar zināmu romantisma devu šķitušas interesantas, lai gan policija šaubījās, vai pusaudzis vispār apzinājies, ka viņu gaida tāds naudas guvums. Vienā no laupīšanas epizodēm puisis pat nebija gaidījis, ka bankas darbinieki viņam sāks dot daudz naudas, un nebija sagatavojies tam, ka nauda būs jāaiznes.

Pirmajā laupīšanas reizē uzbrucējs seju nav slēpis, otrajā laupīšanā uzbrucējs atnācis ar galvā uzliktu ķiveri, pārējos noziegumos seja slēpta zem šalles un cepures, bet pēdējās laupīšanās izmantota maska.

Vecākais vīrietis noziegumos turpat netālu bijis, taču vienā laupīšanā viņš arī aktīvi piedalījies. Jaunietis uz bankām braucis ar taksometru, sabiedrisko transportu, motorolleru.

Pirms pēdējā laupīšanas uzbrukuma aizturētie piezvanījuši pa tālruni 112 un paziņojuši, ka vairākos lielveikalos dažādos mikrorajonos ir ievietoti spridzekļi, taču ar šādu rīcību noziedznieki gan nav atstājuši citas pilsētas vietas bez policijas.

Laupīšanu sērija sākās 2011.gada februāra beigās Āgenskalnā, kad no «Hipotēku bankas» nolaupīti aptuveni 500 latu. Vēlāk no uzbrucējiem cieta «SEB banka», «Latvijas Krājbanka» un «Swedbank».

27.aprīlī 17 gadu vecais pusaudzis mēģināja aplaupīt «Swedbank» filiāli Pārdaugavā, Vienības gatvē. Taču, pateicoties klientu modrībai, pusaudzis tika aizturēts.

Krimināllieta ir ievērīga ne tikai ar epizožu skaitu, bet arī ar to, ka noziedznieku ķeršanā bija izveidota pat atsevišķa izmeklēšanas grupa. Kopumā pārbaudīts apmēram 1000 personu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu