Gandrīz nomērdē badā gadu vecu meitenīti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/mi55er

Janvārī Burtnieku novadā gandrīz nomērdēta badā gadu un vienu mēnesi veca meitenīte, šodien ziņo «Latvijas Avīze». 17.janvārī meitenīte tika nogādāta Vidzemes slimnīcā no kāda Burtnieku novada pagasta centra. Bērns bija bezsamaņā, komas stāvoklī, atdzisis līdz 33 grādu temperatūrai. Ārstu diagnoze: bērns bijis slikti ēdināts, pēc būtības - badā.

Ārkārtējs gadījums

«Tas bija neordinārs, pat ārkārtējs gadījums, ar kādu savā 20 gadu ārstes praksē sastapos pirmoreiz,» avīzei stāstījusi Vidzemes slimnīcas bērnu nodaļas pediatre Elita Smoļina. Sākumā gan ārsti apmulsuši, jo neesot varējuši saprast, kas noticis, domājuši, ka mazulis vienkārši pārsalis.

Intensīva ārstēšana mazuli dažās dienās atsaukusi pie pilnas veselības, rūpīgā izmeklēšanā nav atrastas nekādas medicīniskas problēmas. To ārstiem atzina arī 39 gadus vecā bērna māte. Viņa skaidrojusi, ka trīs dienas mājās nav bijis ko ēst, tāpēc mazulis pārticis tikai no ķirbja un piena. Tāda diēta, kas varbūt noder pieaugušam cilvēkam ar lieku svaru, mazulim var kļūt nāvējoša, teic ārste.

Māte bijusi speciālistu uzmanības lokā

Burtnieku novada sociālā dienesta vadītāja Aleksandra Ločmele apgalvo, ka bērna māte bijusi bāriņtiesas un sociālā dienesta uzmanības lokā, taču notikušais tomēr ir liels pārsteigums, jo māte savus abus bērnus ļoti mīl, alkoholu nelieto. Grādīgos dzērienus iecienījis abu bērnu tēvs, ar ko sieviete dzīvo kopā, taču arī tas nav notikušā cēlonis, vismaz ne galvenais.

Bērna māte esot normāla sieviete, neesot garīgi atpalikusi, taču viņai trūkstot sociālo prasmju. Ja cilvēks savā ģimenē mazotnē nav saņēmis mīlestību, nav apmācīts vienkāršiem darbiem un problēmsituāciju risināšanai, tas var atstāt sekas uz visu mūžu.

Badā turētās meitenītes mātei ir ļoti zems pašnovērtējums, viņa ļoti vērsta uz sevi. Kad viņai piezvana un jautā, kā klājas, tad parastā atbilde esot «labi». Nerunīga, bet, kad tomēr sociālajam darbiniekam izdodas atrast kontaktu, tad runā aizgūtnēm. Ģimenei problēmas ar naudu. Nav draugu un interešu ārpus mājas, skaidro sociālā darbiniece.

Nolemts meitenīti atdot mātei

Sākotnēji bāriņtiesai un sociālajam dienestam bijusi ideja mazuli uz kādu laiku mātei atņemt un nodot aprūpes namam, taču pēc sarunas ar nepilngadīgo lietu inspektori virsleitnanti Ritu Ozarsku nolemts meitenīti mātei atdot.

«Agnesei bērni ir ļoti svarīgi - mums bija bažas, ka viņa sev kaut ko neizdara pēc bērniņa atņemšanas. Skatīsimies vēl biežāk, kā māte tiek galā ar saviem pienākumiem, būsim vēl vērīgāki. Mazulis netika apzināti badināts, man pat bija grūti noticēt ārsta teiktajam par nepilnvērtīgo uzturu, jo bērns izskatījās kā jau bērns, apaļiem vaigiem. Arī Agnese pati atzina, ka nav devusi pilnvērtīgu ēdamo, tikai to, kas mājās bijis. Bet bērnam jau vajag labu ēdienu, gaļu, vitamīnus, šķiedrvielas, ar putriņām vien par maz,» skaidro sociālā darbiniece.

Ločmele laikrakstu informēja, ka Burtnieku novadā dzīvo 8000 cilvēku un ir ap 100 tā saucamo riska ģimeņu, kas ir sociālā dienesta un bāriņtiesas pārraudzībā. Gandrīz visos gadījumos nabadzība ejot rokrokā ar alkoholismu, bet šajā gadījumā vismaz viens no vecākiem nedzer.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu