Jākobsons: uzbrukums saistīts ar manu profesionālo darbību (323)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Žurnālistam Leonīdam Jākobsonam ceturtdien viņa mājas kāpņutelpā uzbrukuši divi spēcīgas miesasbūves vīrieši tumšās brillēs un ar kapucēm galvā. Žurnālists izvirza četras iespējamās versijas par uzbrukuma iemesliem, taču izslēdz, ka tas bijis laupīšanas nolūkos. Jākobsons atklāj, ka dienu pirms uzbrukuma saņēmis draudus no Jevģēnija Osipova sievas, taču viņam ir aizdomas, ka uzbrukums saistīts tieši ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Pievienota 3., 4. un 5.apakšnodaļa

Ieraudzījis kāpnēs šādus cilvēkus, Jākobsons uzreiz esot sapratis, ka tie nākuši pēc viņa. Sākumā vīrieši nogāzuši žurnālistu zemē, sākuši sist. Viņam esot stipri sasista galva, taču smadzeņu satricinājuma neesot. Pēc tam abi sākuši viņu griezt, - vaigā esot izgriezts paliels taisnstūrveida laukums. Pagaidām neesot skaidrs, ar ko tieši esot griezts. Par to intervijā portālam «imhoclub.lv» pastāstījis Jākobsons.

Tālāko Jākobsons atceroties ļoti vāji, vien to, ka pēc kāda laika piecēlies un sāpju šoka stāvoklī skrējis uz ielas meklēt dēlu, kurš aizskrējis, ieraugot, kā vīrieši uzbrūk viņa tēvam.

Šāviena trokšņus Jākobsons neatceroties, par tiem esot minējis kāds no kaimiņiem, kurš izsaucis policiju.

Kamēr uzbrucēji izrēķinājušies ar žurnālistu, viņi savā starpā neesot sarunājušies. "Bet pirms tam es dzirdēju, ka viņi runā krieviski," stāsta Jākobsons.

Vīriešu sejas Jākobsons neesot redzējis, jo viss noticis ļoti ātri, - "viņi skrēja man virsū, iepūta acīs no gāzes baloniņa". Žurnālists ir pārliecināts, ka uzbrucēju mērķis nav bijis aplaupīt, jo no kabatām nav paņemta nauda, kā arī padārgs telefons "Samsung Galaxy 2".

Jākobsons neesot redzējis arī, kur abi vīrieši palikuši pēc tam. "Manā kāpņutelpā ārdurvīm ir durvju kodi, bet tikai vienā - ielas pusē. Sētas pusē durvju slēdzene ir salauzta," stāsta žurnālists. Viņš cerot, ka policijai jau esot zināmas uzbrucēju pazīmes, jo pagalma pusē esot uzstādītas videokameras.

Jākobsons norāda, ka uzbrukums esot psiholoģiski traumējis viņa astoņus gadus veco dēlu, kurš pēc notikušā esot šokā. Neviens ar viņu neesot runājis, bērnam nepieciešams psihologs. Pašlaik dēls esot aizvests pie radiniekiem.

Viņš izvirza četras uzbrukuma versijas, kas saistītas gan ar publikācijām viņa portālā 'kompromat.lv", gan arī ar dažādiem draudiem no ieinteresēto pušu pārstāvju puses, kā arī apsver iespēju vērsties ar prasību tiesā pret atsevišķiem "negodīgiem medijiem".

Kā ziņots, vakar uzbrukumā cietušais "kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons policijai sniedzis pirmās liecības, taču to saturu izmeklēšanas interesēs policija neatklāj.

Izvērtējot informāciju, kas gūta no žurnālista liecībām, kā arī saskaņā ar viņa paša lūgumu, policija Jākobsonu vairs neapsargās.

Ir: draudējusi Osipova sieva; aizdomas par Ušakovu

Kā Jākobsons atklājis portālam ir.lv, vēl dienu pirms tam es saņēmu draudus no Jevģēnija Osipova sievas. Man šķiet, ka viņu sauc Jeļena, ja mani atmiņa neviļ. Feisbukā. Viņi ir izveidojuši interneta lappusi saitā "intim.lv", ka es esmu gejs un vēl kas tur. Policija ierosinājusi kriminālprocesu par šo faktu. Viņa tur raksta, ka viņas vīrs - Osipovs - ar mani tiks galā, piesitīs mani par to rakstu, kas saucās porno, tur bija par to, ka Jevģēnijs Osipvs kopā ar savu brāli filmas uzņem.

Vai arī [iemesls ir Rīgas mērs Nils] Ušakovs. Man nav citu versiju. Es vairāk domāju, ka tas ir Ušakovs, jo Ušakova sarakste [kuru publiskoja kompromat.lv] skar Pirmo Baltijas Kanālu un tur [ar viņiem] jau ir bijis viens gadījums, kad cilvēku sagrieza kāpņutelpā. Notika tiesvedība, pirmajā instancē un otrajā tiesa apstiprināja griezēju vainu, bet Augstākajā tiesā viņus nez kāpēc attaisnoja. Tas viss liek domāt par to, ka bija samaksāta liela nauda. Ar to es gribēju teikt, ka līdzīgi griešanas gadījumi jau ir bijuši agrāk.

Kas attiecas Ušakovu, es telefonā skatījos internetu un redzēju, ka viņš [sociālajā tīklā Twitter] uzrakstīja, ka viņam ir alibi un uzlika smaidiņu. Tāda rīcība ir ciniska. Viņš ir bijis žurnālists un viņa smaidiņš man... Es jau agrāk pret viņu izturējos bez cieņas, bet tagad uzskatu, ka viņš ir nelietis. Tas ir zemiski. Es viņam neesmu neko personiski nodarījis. Tas, ka mēs publicējām saraksti, nenozīmē, ka ir jāpriecājas, ka mani sagrieza.

Politiķiem ir iemesls būt uztrauktiem

"Ārste var pateikt, ka viņa brīnumainā kārtā sašuva, ka vēl nav droši zināms, vai es varēšu runāt. Līdz ar to - tas nav iespējams, un ir [redzams] krievu specdienestu rokraksts... Tieši tāpat Maskavā tika noķerts žurnālists Oļegs Kašins. Viņam uzbruka un mocīja ilgi par publikāciju. Internetā par to visu var apskatīties, " norāda Jākobsons.

"Saprotiet, kad viņi mani pārmeklēja, salauza mana ofisa durvis, iesēdināja uz divām diennaktīm, viņi domāja, ka es apstāšos un pārtraukšu publicēšanu. Šis ir otrais mēģinājums pārtraukt, jau radikālāks", tā ir.lv atklāja Jākobsons, norādot, ka "mans avots saka, ka bija iespējama arī "Skype" sarunu nozagšana. Ja tas reāli būs, tad tas visu apgriezīs [kājām gaisā]. "Skype" [sarunas] ir pārliecinošākas nekā gmail. Ja tās tiks nopublicētas, iespējams, tas būs gals ne tikai Ušakovam, bet vēl desmitiem politiķu."

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, to, ka žurnālists ir sašauts, viņš sākotnēji pats paziņojis mediķiem, arī policijas sākotnēji sniegtā informācija bija tāda, ka uzbrukums veikts, izmantojot šaujamieroci. Patlaban policija ir piesardzīgāka un saka, ka precīzu miesas bojājumu izdarīšanas veidu noteiks tiesu medicīnas ekspertīzē.

Joprojām piektdienas pēcpusdienā šajā lietā nav nevienas aizturētās un līdz ar to arī aizdomās turamās personas.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 29.martā, ap plkst.17 Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā, tika sašauts interneta portāla "kompromat.lv" žurnālists Jākobsons. Pēc uzbrukuma viņš tika nogādāts Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Jau neilgi pēc notikušā policija apliecināja, ka cietušā dzīvībai briesmas nedraud.

Par notikušo policijā ir sākts kriminālprocess pēc KL 13.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Policija pieļauj, ka nozieguma veikts, izmantojot traumatisko, gāzes vai cita veida ieroci. Uzbrucēji esot bijuši divi.

Komentāri (323)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu