Aizdomas par vērienīgu zādzību «Rīgas namu pārvaldniekā» (341)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) vadībai radušās aizdomas, ka augsta ranga RNP Finanšu pārvaldes darbinieki, sagrozot grāmatvedības datus, no uzņēmuma kontiem vairākos maksājumos aizskaitījuši 247 000 latu - nauda bijusi klientu maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem. Aizturētas divas personas – viens darbinieks un viena privātpersona.

Atjaunota visa ziņa

Grozīti grāmatvedības dati

RNP valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe norādīja, ka no uzņēmuma aizplūdusī nauda bija klientu maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem. «Tā ir uzņēmuma nauda, ko samaksājuši rīdzinieki, kas faktiski ir mūsu saistības pret komunālo pakalpojumu sniedzējiem,» sacīja Straupe.

RNP valdes priekšsēdētājs arī atzina, ka līdzekļu aizplūšana tika konstatēta, pateicoties finanšu kontroles sistēmai. «Pēdējo mēnešu laikā ieviešot uzņēmumā finanšu kontroles sistēmu, pateicoties darbinieka vērībai un godaprātam mēs saņēmām sākotnējo informāciju par to, ka pagājušā gada pirmajā pusē ir sagrozīti uzņēmuma grāmatvedības dati, kā dēļ ir bijusi iespējama nekontrolēta līdzekļu aizplūšana,» teica Straupe un piebilda, ka uzņēmums informāciju pārbaudījis, veicot finanšu auditu. Tāpat viņš uzsvēra, ka ar kontroles sistēmas palīdzību arī nākotnē varētu izvairīties no līdzīgu situāciju atkārtošanās.

Iztrūkums darbu neietekmēs

Straupe arī informēja, ka naudas trūkums būtisku ietekmi uz uzņēmuma darbību neatstās. «Finanšu mahinācija skar pagājušā gada pirmo pusgadu, un tas mūsu ikdienas saistības nekādā gadījumā neietekmēs, un mēs savas saistības varam pildīt,» paskaidroja Straupe un piemetināja, ka pašlaik ir atstādināti vairāki darbinieki, kas, iespējams, bija iesaistīti finanšu mahinācijā un naudas zādzībā, taču arī tas neietekmēs uzņēmuma darbību. «Atstādināti ir vairāki darbinieki, un uzņēmuma valde ir veikusi nepieciešamos darbus, lai uzņēmuma ikdienas procesi nekādā gadījumā netiktu ietekmēti,» pavēstīja Straupe.

Viņš arī neatklāja, kas ir ekonomikas policijas aizturētais RNP darbinieks, «Teikšu tā, ka šorīt ekonomikas policijas darbinieki paviesojās pie [Finanšu pārvaldes vadītāja Jāņa] Kalniņa kunga,» sacīja Straupe.

RNP sabiedrisko attiecību speciālists Krists Leiškalns norādīja, ka uzņēmuma apgrozījums ir vairāki miljoni latu un īstermiņā uzņēmuma darbību līdzekļu zādzība neietekmēs. «Īstermiņā tas uzņēmuma darbu neietekmēs, taču ilgtermiņā tas, protams, var atstāt iespaidu un šādas situācijas nav pieļaujamas,» uzsvēra Leiškalns.

Uzņēmums par turpmāku darbu saistībā ar naudas zādzību lems pēc izmeklēšanas.

Aizturētas ir divas personas

Savukārt Valts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse pastāstīja, ka procesa ietvaros ir aizturētas divas personas. «Procesa ietvaros ir aizturētas divas personas – viens darbinieks un viena privātpersona. Pašlaik abas personas aizturētas atbilstoši likumam uz divām diennaktīm, un pēc tam tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu,» klāstīja Virse.

Ušakovs pateicīgs par atklājumu

Rīgas domes (RD) Sabiedrisko attiecību nodaļā pavēstīja, ka domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pateicies RNP vadībai par šo mahināciju atklāšanu, kas izdarītas pirms gada. «Esmu pateicīgs uzņēmuma valdei un personīgi Straupem par darbu, kas ļāva atklāt vērienīgo mahināciju un arī nodot vainīgos policijai. Ja nebūtu izveidota vienotā namu pārvalde, šādi noziedzīgi nodarījumi joprojām varētu notikt arī tagad,» viņš teica.

RD Sabiedrisko attiecību nodaļā paziņoja, ka piektdien, 30.martā, Straupe RNP valdes vārdā vērsās Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ar iesniegumu par iespējamu liela apmēra uzņēmuma līdzekļu zādzību. Uzņēmuma vadībai ir aizdomas, ka RNP Finanšu pārvaldes augsta ranga darbinieki, sagrozot grāmatvedības datus, no uzņēmuma kontiem vairākos maksājumos aizskaitījuši 247 tūkstošus latu. Aizdomas par iespējamu līdzekļu zādzību no uzņēmuma radās, ieviešot jaunu finanšu līdzekļu plūsmas kontroles sistēmu, kā arī RNP darbinieku vērības dēļ.

Zādzību apstiprina neformāls audtis

«Konstatējot iespējamo grāmatvedības datu falsifikāciju, kurā iesaistīti augsta līmeņa finanšu darbinieki, tika veikts neformāls finanšu audits. Tā laikā aizdomas par zādzību apstiprinājās. Informāciju par sagrozītajiem grāmatvedības datiem un visiem iespējami iesaistītajiem darbiniekiem RNP valdes priekšsēdētājs iesniedza Valsts policijas ekonomikas policijas darbiniekiem,» informēja RD.

Pirmdien Valsts policijas ekonomikas policijas darbinieki uz aizdomu pamata par līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā aizturēja uzņēmuma Finanšu pārvaldes darbinieku. Darbinieki, kuru līdzdalība grāmatvedības datu sagrozīšanā nav izslēgta, atstādināti no pienākumu veikšanas.

Komentāri (341)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu