Atklāj smalki izplānotu naudas izspiešanas shēmu (178)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija (VP) uz aizdomu pamata par smalki izplānotu 50 000 eiro izspiešanu no būvniecības uzņēmuma aizturējusi biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju Artūru Priedi.

Pievienots A.Priedes komentārs un tiesas lēmums

Raksta sūdzības valsts iestādēm

VP pārstāvis Toms Sadovskis TVNET informēja, ka pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums, aprakstot izspiešanu, minēja arī tās priekšvēsturi - kādu nodibinātu biedrību, ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem.

Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādā veidā biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša - izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt «atrisinājumu» - pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Šāda veida izspiešanu redz pirmo reizi

Šāda veida izspiešana, kurā visai smagnējā birokrātiskā sistēma un tās vājās vietas tiek izmantotas savtīgās interesēs, policijas redzeslokā vēl nebija nonākusi, norādīja policijas pārstāvis.

Pēc iesnieguma saņemšanas Rīgas policisti sāka izmeklēšanu un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem - vakar aizdomās par izspiešanu aizturēts 1979. gadā dzimis vīrietis. Aizturēšanas laikā pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi. Drīzumā tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu aizdomās turētajam.

Aizdomas, ka cietušo ir vairāk

Izmeklēšana turpinās, bet policijai ir pamatotas aizdomas, ka šīs biedrības upuru skaitā varētu būt arī citi uzņēmumi vai privātpersonas, tādēļ policija lūdz atsaukties ikvienu, kuram problēmu atrisināšanai ir mēģināts izspiest naudu, vēršoties VP.

Priede mēģinājis izspiest naudu no SIA «New Europe»

Priede mēģinājis izspiest naudu no SIA «New Europe» sakarā ar uzņēmuma plānoto daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu «Pērle» Mazā Baltezera krastā, sacīja «New Europe» direktors Jānis Stakens.

«Vispirms Priede izplatīja apmelojošu informāciju masu medijiem, uzrakstīja iesniegumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Ādažu Būvvaldei, kā rezultātā tika apturēta projektam »Pērle« izsniegtā būvatļauja. Kad aicinājām biedrību uz atklātu diskusiju, lai pierādītu, ka iecerētais projekts nepārkāpj nekādus likumus,

Priede piedāvāja tikties, un tad arī tika piedāvāts samaksāt 50 000 eiro, lai tiktu atsauktas visas sūdzības,»

sacīja Stakens.

Jautāts, kad notika naudas izspiešanas mēģinājums, Stakens sacīja, ka viss ir noticis pēdējo divu nedēļu laikā. «New Europe» meitasuzņēmums, kam pieder projekts «Pērle», par izspiešanas mēģinājumu informējis policiju un Priede aizturēts naudas saņemšanas brīdī.

«New Europe» izplatītajā paziņojumā pauž nožēlu, ka tādā veidā vides aizstāvju organizācijas vadītājs, izliekoties, ka rūpējas par vides saglabāšanu, patiesībā vēlējies piepildīt tikai savas kabatas. Šāda rīcība grauj ne tikai biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» tēlu, bet arī vides aizstāvju reputāciju visā Latvijā, teikts paziņojumā.

Priede lietu nosauc par mafijas pasūtījumu

Gados jaunais Priede uzreiz pēc tiesas lēmuma žurnālistiem atzina, ka savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst un domā, ka aizdomās turētā statusā nonācis, uzdarbojoties mafijai. «Tā ir reāla mafija, kas veic savu gājienu, un, paldies Dievam, tiesa neuzķērās,» uzsvēra Priede.

Vaicāts, kas ir mafija, Priede sākotnēji atbildēja, ka vārdus nesaukšot, taču jau vēlāk nosauca vairākus uzvārdus, piemēram, bijušo Rīgas mēru un uzņēmēju Gundaru Bojāru.

«Bet mēs varam redzēt, ka Bojārs, Čīma, Krūmiņš, Gulbis, visi kas tur dzīvo. Viņi okupējuši krastu, viņi vēl pēdējos zemes gabalus grib apbūvēt, viņi vilto topogrāfijas, viņi saskaņo projektus, kuri neatbilst apbūves noteikumiem. Nu, rezultātā es trāpījos netīšām un, protams, viņiem es jau sen nepatiku un tika izspēlēts šī kārts,» norādīja Priede.

Viņš domā, ka viņa krimināllieta policijai ir pasūtīta. «Redzot šodien kā policija centās uztaisīt mani par reketieri, izspiedēju un ka man tur vēl divas krimināllietas, ka esmu šantažējis... . Tā izskatās, ka viņi pastrādājuši labi un pats ironiskākais, ka policija uzskata, ka mana jebkura sūdzība par kādu būvatļauju, tas ir rekets un es līdz ar to privātpersonai vai firmai esmu atņēmis peļņu, investīciju plānus sagrāvis,» uzsvēra biedrības dibinātājs.

Plašākus komentārus Priede sola varētu sniegt piektdien, jo pašlaik esot pārāk piekusis.

Tiesa atbrīvo; policija uzraudzīs

Priedes advokāts un reizē arī sievastēvs Edgars Dimants žurnālistiem pastāstīja, ka tiesa znotu atbrīvojusi, jo trūkuši pierādījumi tam, ka Priede varētu likt šķēršļus izmeklēšanas darbību veikšanai, ietekmēt lieciniekus vai citus procesa dalībniekus.

Policija lūgusi tiesai Priedi apcietināt, jo pastāvot iespēja, ka viņš, esot brīvībā, ietekmēs lieciniekus, izvairīsies no izmeklēšanas un varētu izdarīt jaunus noziegumus.

Divu bērnu tēvs Priede pēc tiesas sēdes aizbrauca uz policiju, kurā viņam tiks piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

Varētu mest ēnu pār citām vides NVO

Uz aizdomu pamata par izspiešanu aizturētā biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāja Artūra Priedes rīcība varētu mest ēnu pār citām vides nevalstiskajām organizācijām (NVO), pauda aptaujātie NVO pārstāvji.

Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja Alda Ozola minēja, ka biedrība «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» nav nacionāla mēroga kustība, taču šādas ziņas metīs ēnu un graus pārējo vides NVO tēlu.

Jau agrāk izskanējuši dažādi pārmetumi «zaļajiem», bet līdz šim nevienā no šādiem gadījumiem nav tikusi iesaistīta nauda, uzsvēra Ozola. «Šāds notikums nepaliks nepamanīts, līdz ar to tiks apgrūtināta dzīve citu organizāciju pārstāvjiem, kuri godīgā ceļā cenšas panākt kādu rezultātu,» sacīja Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja.

Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kļaviņa pieļauj iespēju, ka šis gadījums atstās iespaidu uz pārējo vides NVO darbību. Viņa biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju nedaudz pazīst, tādēļ neticami šķiet, ka viņš būtu varējis izspiest naudu, taču Kļaviņa cer, ka patiesība tiks noskaidrota pēc iespējas ātrāk.

«Esmu lielā nesaprašanā un nespēju noticēt. Biedrības aktivitātes bija pamatotas, jo pie Baltezera tikai divās vai trijās vietās ir iespējams brīvi piekļūt, lai arī tai vietai vajadzētu būt brīvi pieejamai jebkurā vietā un jebkuram cilvēkam. Tai pat laikā šis notikums apliecina, ka ir jādarbojas lielā biedrībā, kur ir iesaistīti vairāki cilvēki, jo viens cilvēks bez citu atbalsta nekādus nopietnus lēmumus pieņemt nevar,» sacīja Kļaviņa.

Līdaka pieradis uzticēties cilvēkiem

Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) ar biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju Artūru Priedi sadarbojies, jo pieradis uzticēties cilvēkiem ar līdzīgu viedokli, skaidroja tautas priekšstāvis.

Priede esot atstājis enerģiska un erudīta cilvēka iespaidu, kurš savu jomu pārzina. Līdaku gan iepriecina fakts, ka šāda situācija nav notikusi ar tām vides aizstāvju organizācijām, kuras darbojas ilgāku laiku. «Man būtu daudz lielāka vilšanās, ja šāds gadījums skartu ar pieredzi bagātāku organizāciju,» sacīja deputāts, norādot, ka neuzskata, ka pārējām «zaļo» organizācijām pašlaik būtu jāsāk taisnoties, ka tās šādi nerīkojas.

Viņš atzīst, ka šis gadījums ir sagādājis vilšanos un ka tas metīs ēnu uz jomas organizācijām un to tālākā slava būs atkarīga arī no žurnālistu rīcības. Līdaka piekrīt idejai, ka būtu nepieciešams sagaidīt tiesas spriedumu jautājumā par Priedes iespējamo vainu.

Deputāts turpinās atbalstīt minētās biedrības rosinātos grozījumus likumā, jo tie ir «gana labi». Viņš noraidīja pieņēmumu, ka organizācijā ieņemtu goda biedra statusu vai citu oficiālu statusu. Pēc tautas priekšstāvja rīcībās esošās informācijas, biedrības goda biedra statuss ir piešķirts Saeimas deputātei Ilmai Čepānei (V) un Saeimas deputātam Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK).

Komentāri (178)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu