Sāk kriminālprocesu par trīs cilvēku nāvi aprūpes centrā «Kalkūni» (152)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar divu jaunu sieviešu un kāda zēna nāvi sociālās aprūpes centrā «Kalkūni». Jaunietes un puika nomiruši pagājušā gada augustā. Mirušie bijuši invalīdi, un kriminālprocess sākts, lai noskaidrotu, vai sociālās aprūpes centra «Kalkūni» pediatre profesionāli pildījusi savus pienākumus.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne pastāstīja: «Izskatot Veselības ministrijas Veselības inspekcijas vadītāja paziņojumu, ka 1987. un 1989. gadā dzimušu jauniešu un 1998. gadā dzimuša zēna nāve ir iestājusies «Kalkūnu» pediatres ārstniecības procesā, un lai objektīvi noteiktu iespējamo cēloņsakarību starp personu nāvi un pediatres profesionālo darbību, proti, profesionālo pienākumu nepildīšanu vai par nolaidīgu to pildīšanu, ja šie nodarījumi viņas neuzmanības dēļ bija par iemeslu nāvēm, tika sākts kriminālprocess.»

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tiks veiktas ekspertīzes

Policija kriminālprocesa ietvaros plāno norīkot ekspertīzi. Plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs policija pagaidām nesniedz.

Arī Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna apstiprināja, ka Labklājības ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par nekvalitatīvu aprūpi centrā «Kalkūni» lūgusi Veselības inspekciju izvērtēt arī vairākiem citiem sociālās aprūpes centra klientiem sniegtās veselības aprūpes kvalitāti. Inspekcija izvērtējusi gan Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķu darba kvalitāti, gan sociālās aprūpes centrā «Kalkūni» sniegtās medicīniskās palīdzības kvalitāti.

Veicot deviņu pacientu, tostarp trīs mirušo, medicīniskās dokumentācijas analīzi, secināts, ka pārkāpumi pieļauti divu pacientu veselības aprūpē, no kuriem viens miris. Tomēr inspekcija nosūtījusi policijai materiālus par visiem trim mirušajiem pacientiem, lūdzot izvērtēt, vai nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes viņu aprūpē, norādīja Vīksna.

«Sociālā aprūpes centra ārste nebija vispusīgi izmeklējusi pacientus, laikus netika lemts par izmeklējumu noteikšanu un, iespējams, pacientus nebija savlaicīgi nosūtījusi uz slimnīcu. Par konstatētajiem pārkāpumiem ārstei tika piemērots administratīvais naudas sods, un lietas materiāli tika nosūtīti tiesībsargājošām institūcijām,» norādīja Vīksna. Inspekcija savas kompetences ietvaros «Kalkūnu» ārstei piespriedusi 150 latu naudas sodu.

Atbildīgie sola situāciju labot

Izvērtējot šos gadījumus, inspekcija arī konstatējusi, ka sociālās aprūpes centrā jāveic reorganizācija, lai tiktu nodrošināta profesionāla un uz klientiem vērsta aprūpe, sacīja Vīksna.

Savukārt policija, pamatojoties uz kompetento iestāžu atzinumiem, nolēmusi nesākt kriminālprocesu saistībā ar savulaik presē vairākkārt apspriesto novārgušo jaunieti invalīdu, kurš mitinājies «Kalkūnos», pastāstīja Laizāne. Policijā pērn septembrī ar iesniegumu vērsās jaunieša māte, un policija sāka noskaidrot jaunieša novārgšanas apstākļus.

Jau ziņots, ka pērn decembrī Veselības inspekcija pēc puiša novārgšanas piesprieda naudas sodus divām ārstniecības personām – 50 un simts latu, bet nav konstatējusi neprofesionālu vai nolaidīgu rīcību. Viena sodītā ārstniecības persona bija no «Kalkūniem», bet otra no slimnīcas.

Sākts kriminālprocess par jaunieša nāvi

Ziņots arī, ka Valsts policija aprīlī sākusi kriminālprocesu pēc aprūpes centra «Rūja» iemītnieka nāves. Jaunietim bijis Dauna sindroms.

Policijā saņemts iesniegums no sievietes, kurā viņa izsaka aizdomas, ka aprūpes centra darbinieki nav veikuši pietiekamu aprūpi, kā dēļ pasliktinājies viņas 1991.gadā dzimušā dēla veselības stāvoklis un viņš 17.aprīlī slimnīcā nomiris.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas veselību. Policija norīkojusi ekspertīzi, kurā noteiks nāves cēloni.

Komentāri (152)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu