Latvieti apšmauc pēc fiktīvām laulībām ar Serbijas pilsoni (123)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas pilsone Daina pēc šogad noslēgtām fiktīvām laulībām Vācijā ar Serbijas pilsoni Almīru Jusufoviču atgriezusies dzimtenē. Viņa ne tikai tikusi fiziski iespaidota, bet arī palikusi bez solītās atlīdzības – 2000 eiro, tā trešdien informēja LNT raidījums «Tautas balss».

Paziņa izsaka piedāvājumu

Cietusī Daina raidījumam pastāstīja, ka fiktīvās laulībās ar ārzemnieku iesaistījās pēc tam, kad izšķīrās ar savu vīru. Viņa bija palikusi viena ar diviem bērniem. Tā kā sievieti bija pārņēmis izmisums, kā nodrošināt iztiku un uzlabot sadzīves apstākļus, kāda pazīstama meitene viņai izteikusi priekšlikumu.

Dainai tika piedāvāts noslēgt fiktīvās laulības, par to atlīdzībā nopelnot 2000 eiro. Katru mēnesi uz bankas kontu divu gadu garumā tā saucamais «vīrs» viņai pārskaitītu 200 eiro. «Tajā momentā pat desmit domu nebija, tam piekritu, jo man jau bija mērķis un to naudu vajadzēja,» sacīja Diāna.

Lido uz Serbiju ar citām latvietēm

Piedāvājums ticis izteikts apmēram pirms pusgada – pērnā gada rudenī. Taču reāla rīcība sekoja šogad. 22.janvārī Daina un vēl trīs meitenes no Latvijas jau lidojušas uz Serbiju – Balkānu reģiona valsti, kur viņas lidostā sagaidījuši «vīri». Daina tikusi nošķirta no pārējām un aizvesta piecu stundu attālumā no Belgradas uz citu pilsētu.

Pēc kādas nedēļas, 4.februārī, Daina jau devusies uz Vāciju, kur sagaidījušas personas, kas kārto dokumentus fiktīvo laulību slēgšanai. Laulību ceremonija ar serbu Almīru norisinājusies pavisam vienkārši. «Samaksā 200 eiro tam, kas to visu kārto, mums tik bija jāparakstās, un tur jau visi par to zināja. Legāla laulību reģistrācija izmaksā 15 eiro,» pieredzē dalās Daina.

Kopā ar serbu vīru piereģistrē dzīvesvietu Vācijā

Tā Daina kļuvusi par Serbijas pilsoņa sievu. Jaunais pāris pēc tam devies uz Vācijas pilsētu – Frankfurti pie Mainas. Tur dzīvojuši pie šā nelegālā biznesa organizētājiem, kas devuši tālākās rīcības norādes. Dainai un pārējām meitenēm no Latvijas vajadzējis reģistrēt dzīvesvietu Vācijā, izņemt uzturēšanās atļauju.

Kad pašas bija jau reģistrējušās, viņas jau otrreiz ar jauniegūtajiem «vīriem» pie sāniem izgājušas to pašu dzīvesvietas reģistrācijas procesu no jauna, kā arī kopā devušies uz imigrācijas dienestu, lai arī vīrieši saņemtu uzturēšanās atļauju Vācijā - uz pieciem gadiem. Atļauja tika saņemta 8.martā.

Iesēdina autobusā, bet 2000 eiro neizmaksā

Kad oficiālie papīri bija nokārtoti, Daina saņēmusi vienvirziena autobusa biļeti uz Latviju. Fiktīvā sieva bija cerējusi saņemt savus 2000 eiro, kad pametīs Vāciju, taču nekā. Izcēlies konflikts, jo Daina sākusi pieprasīt naudu. Tas nelīdzēja – sieviete tika nevis pie naudas, bet gan zilumiem uz ķermeņa. Viņu fiziski iekaustīja.

Katrai meitenei bijis savs iemesls, kādēļ piekritusi fiktīvām laulībām. Daina gribējusi veikt dzīvokļa remontu. «Beigās ne dzīvokļa remonts, ne naudas, nekā,» viņa nopūšas. Atlikušas vien bailes no jauniegūtā vīra – Almīra, vai viņš kādu dienu nesāks viņu meklēt.

Uz policiju Daina baidoties iet, jo sevi uzskata par vainīgu – bijusi taču krāpšanas līdzdalībniece. Arī visi dokumenti palikuši pie serba. Tagad sieviete nezina, kā tālāk rīkoties un kā iespējams izšķirt fiktīvo laulību.

Bez jurista konsultācijas neiztikt

Patvēruma «Droša māja» juriste Gita Miruškina «Tautas balsij» paskaidroja, ka bez profesionāļu atbalsta šajā gadījumā būs grūti iztikt. No savas puses viņi Dainai gatavi sniegt palīdzību – sociālo, juridisko, psiholoģisko, kā to paredz sociālās rehabilitācijas programma.

«Baidīties no tā, ka esmu tagad krāpniece un vainīga, - tā gan nevajadzētu, jo jebkurā gadījumā ir bijis kāds maldināšanas elements, neba jau cilvēks vienā dienā izdomā, ka brauks uz ārzemēm un slēgs laulību. Ir bijis kāds vervēšanas elements, kāds starpnieks, kas palīdz pieņemt šo lēmumu,» norādīja juriste.

Pieaug valstu skaits, kur latvietes slēdz fiktīvas laulības

Kā skaidroja patvērumā «Droša māja», laulību ar ārvalstnieku var šķirt tikai pēc tās valsts likumiem, kur tā tikusi noslēgta. Tādēļ risinājums jāmeklē kopīgi ar kvalificētiem juristiem, tādēļ sievietei nevajadzētu gaidīt, kad pats no sevis kaut kas atrisināsies.

Pēdējās tendences liecina, ka fiktīvo laulību skaits nemazinās. «Tās tikai pieaug, paplašinās šis reģions. Ja kādreiz mēs runājām tikai par Īriju, par pāris laulībām Kiprā un Lielbritānijā, tad tagad ir Francija, Albānija. Šie te līgavaiņi ved uz savām mītnes zemēm – Pakistānu, Indiju, un tagad arī Serbiju, kas man pašai ir jaunums,» atzina Miruškina.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu