Par jaunieša piekaušanu uz AB dambja - cietumsodi (121)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krimināllietā par jaunieša piekaušanu un aplaupīšanu uz AB dambja Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa šodien visiem trim apsūdzētajiem piesprieda reālus cietumsodus. Divi no viņiem tika apcietināti tiesas zālē, bet trešais jau iepriekš atradās apcietinājumā.

Apsūdzētajai Lainei Tillerei, kuru prokurore Irēna Sviderska bija prasījusi sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, tiesa piesprieda reālu cietumsodu uz pieciem gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem. Viņa tika apcietināta tiesas zālē.

Mārtiņam Irmejam tiesa piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem, kā to bija prasījusi prokurore. Viņš jau iepriekš atradās apcietinājumā.

Savukārt Andrejam Dičpeterim tiesa šodien kā galīgo sodu noteica reālu brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem, desmit mēnešiem un 23 dienām ar policijas kontroli uz četriem gadiem. Arī viņš tika apcietināts uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas.

Par nodarījumiem uz AB dambja Dičpeteris tika sodīts ar sešu gadu brīvības atņemšanu un policijas kontroli uz diviem gadiem, taču ilgāks cietumsoda termiņš viņam noteikts tāpēc, ka cietumā pavadāmajam laikam pievienots neizciestais sods pēc kāda cita sprieduma.

Valsts apsūdzības uzturētāja Dičpeteri par nodarījumiem uz AB dambja bija lūgusi sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, nosakot policijas kontroli uz trim gadiem.

Tilleri un Irmeju tiesa šodien atzina par vainīgiem pēc tādiem pašiem Krimināllikuma (KL) pantiem, kādus tos apsūdzībā bija minējusi prokurore. Savukārt Dičpeteris atšķirībā no celtās apsūdzības tika notiesāts nevis par tīšu smaga miesas bojājuma izdarīšanu personu grupā, bet par organizēšanu un uzkūdīšanu izdarīt šādu noziegumu.

Šodien lietā tika pasludināts saīsinātais spriedums, bet pilns tā teksts būs pieejams no 21.jūnija. Pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt.

Pēc sprieduma nolasīšanas apsūdzētie bija šokēti. Tillere un Dičpeteris raudāja. Dičpeterim līdzi bija draudzene, kura gaida bērniņu. Apsūdzētais atdeva viņai savas mantas, apkampās ar mīļoto, bet pēc tam tika saslēgts roku dzelžos un aizvests uz cietumu. Dičpetera aizstāve advokāta palīdze Petra Janule mierināja savu klientu, solot pārsūdzēt šodien pasludināto spriedumu. Arī aģentūrai LETA viņa pauda šādu apņemšanos.

Tillere pirms aizvešanas uz cietumu vēl pārmija dažus vārdus ar savu aizstāvi advokāti Leoniju Rūsiņu. Rūsiņa vēlāk aģentūrai LETA sacīja, ka, visticamāk, pārsūdzēs šodien pasludināto spriedumu.

Savukārt Irmeja aizstāve advokāte Elita Ose norādīja, ka viņas klientam ir vajadzīgs laiks pārdomām par to, vai šo spriedumu pārsūdzēt. «Viņam pieder pēdējais vārds,» aģentūrai LETA sacīja advokāte, solot pārsūdzēt spriedumu tādā gadījumā, ja Irmejs to vēlēsies.

Kā ziņots, Tillere tika apsūdzēta pēc KL 125.panta 2.daļas 5.punkta caur 20.panta 2. un 3.daļu jeb par organizēšanu un uzkūdīšanu tīši nodarīt smagu miesas bojājumu personu grupā, kā arī pēc KL 180.panta 1.daļas - par zādzību nelielā apmērā.

Dičpeteris tika apsūdzēts pēc KL 125.panta 2.daļas 5.punkta jeb par tīšu smaga miesas bojājuma izdarīšanu personu grupā un pēc KL 180.panta 2.daļas - par zādzību nelielā apmērā, kas izdarīta atkāroti.

Savukārt Irmejs tika apsūdzēts tikai pēc KL 125.panta 2.daļas 5.punkta - par tīšu smaga miesas bojājuma izdarīšanu personu grupā.

Visi trīs apsūdzētie savu vainu pirmās instances tiesā atzina un pauda nožēlu par izdarīto. Lieta tika izskatīta bez pierādījumu pārbaudes.

Kā ziņots, 2010.gada 19.oktobrī Paula Stradiņa slimnīcā tika nogādāts kāds gados jauns smagi piekauts vīrietis ar galvas sasitumiem. Cietušais atradās komā un viņa personas datu noskaidrošana bija apgrūtinoša, jo vīrietim nebija līdzi personu apliecinošu dokumentu. Gandrīz pēc gada - 2011.gada augustā - policijai izdevās atrast iespējamās vainīgās personas, kuru vidū bija arī puiša bijusī draudzene Tillere. Abiem ir kopīgs bērns.

Šis negadījums izraisīja plašu rezonansi masu medijos. Toreiz nedēļas laikā ar sabiedrības palīdzību tika noskaidroti cietušā 24 gadus veca rīdzinieka personas dati. Tad policija veica izmeklēšanu desmit mēnešus, pārbaudot vairākas notikušā versijas un vācot pierādījumus, kā arī uzklausot aptuveni 50 cilvēku liecības.

Policija lietu prokuratūrai nodeva šā gada janvāra sākumā, un jau neilgi pēc tam visiem trim tika uzrādītas apsūdzības.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu