Sociālie tīkli mēdz būt datubāze noziedzniekiem (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mobilajām saziņas ierīcēm kļūstot modernākām, pieaug arī cilvēku aktivitātes sociālajos tīklos. Taču ne visi apzinās, ka vērtīgu lietu fotogrāfijas, atrašanās vietas reģistrēšana un publiski pausta informācija, piemēram, par atvaļinājuma plāniem var kalpot par datubāzi noziedzniekiem, svētdien vēstīja LNT ziņas.

Personīga rakstura informācija sociālajos tīklos var būt ne tikai veids, kā draudzēties vai satikt līdzīgi domājošos, bet arī iedvesmas avots un dzīves atvieglošana zagļiem un citiem cilvēkiem ar nelāgiem nodomiem.

Līdzīgi kā ar nazi var nogriezt maizi, bet var arī nodurt cilvēku, arī jaunās tehnoloģijas un publiski pieejamā informācija, nonākot nelabvēļu rīcībā, var radīt draudus drošībai.

«Iedomājieties situāciju - gribu palielīties visiem, ka esmu nopircis jaunu gleznu, un mājās es nobildējos pie gleznas un ielieku šo bildi internetā, tas nozīmē, ka jebkurš, kuram ir zināmas profesionālas iemaņas, var noteikt šīs gleznas atrašanās vietu,» brīdina drošības eksperts Ainars Bundulis.

Policija norāda, ka par sociālajos tīklos pieejamās informācijas izmantošanu noziegumu plānošanai nevar runāt kā par tendenci. Tomēr šādi gadījumi ir.

Valsts policijas pārstāve LNT ziņām atzīst: «Saskaroties praksē, ir bijuši pāris gadījumi, kad pirms zādzības cilvēks ir paziņojis sociālajos tīklos, kur viņš atrodas un ka viņš neatrodas savā dzīvesvietā, un attiecīgi tā ir lieliska informācija zaglim, lai viņš zinātu, ka māja ir tukša.»

Tikmēr jauno mediju eksperts Arturs Mednis uzskata, ka lielāka bīstamība ir uz kredītkartes uzlīmētai lapiņai ar identifikācijas kodu nekā tad, ja šis kods tiktu publicēts, piemēram, sociālajā tīklā «Twitter». Turklāt sociālie tīkli var kalpot ne vien nozieguma plānošanai, bet gluži pretēji – arī tā atklāšanai.

«Ir arī gadījumi, kad cilvēki ierīko sev tādas nosacītas apsardzes iekārtas mājās, kad, tiklīdz notiek ielaušanās, tā aiziet publiski tvīts – kāds ir ielauzies manās mājās, tad tie kaimiņi un draugi, kas ir tuvumā, var doties palīgā. Ir gadījumi, kad, pateicoties sociālajiem tīkliem, cilvēki ir atguvuši nozagtos datorus vai ko citu atguvuši atpakaļ,» sacīja Mednis

Eksperti aicina kontrolēt par sevi publiski pieejamo informāciju un pārliecināties par tehnoloģiju piedāvātajiem atrašanās vietas uzstādījumiem. Vasarā, kad cilvēki dodas atvaļinājumos, jebkura papildu informācija par saimnieka brīvdienu plāniem un aktivitātēm tikai atvieglo noziedznieku uzdevumu izplānot mājokļu zādzības.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu