Fiktīvajās laulībās iesaistīto latviešu vecums nepārsniedz 20 gadu (79)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nepārtrauktā fiktīvo līgavu plūsma uz Īriju jau sešus gadus liecina, ka preventīvajam darbam Latvijā vēl aizvien tiek pievērsts pārāk maz uzmanības, un pēdējos gados meiteņu vidējais vecums nepārsniedz 20 gadu, trešdien atzina Latvijas vēstniecības Īrijā padomniece Vija Buša.

Biedrība «Patvērums »Drošā māja«», kas sniedz valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem, trešdien nāca klajā ar jaunākajiem datiem.

Cietušo skaits šā gada septiņos mēnešos (64 gadījumi) jau pārsniedzis gadījumu skaitu, kas tika reģistrēts pērn visā gadā (57 gadījumi). Kā galvenās cilvēku tirdzniecības formas tiek identificētas – fiktīvo laulību slēgšana ar trešo valstu valstspiederīgajiem, darba ekspluatācijas gadījumi un seksuālā izmantošana.

Šogad visbiežāk cilvēku tirdzniecības gadījumi reģistrēti Īrijā (57%), Anglijā (15%), Vācijā (14%), Beļģijā (7%) un Šveicē (7%). Latvijas teritorijā šogad nav reģistrēti cilvēku tirdzniecības gadījumi.

Gada laikā ir mainījies cietušo profils. Palielinājies cietušo skaits vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem – 57% no visiem gadījumiem. 77% cietušo ir vidusskolas vai augstākā izglītība.

Šī gada valsts apmaksātās sociālās rehabilitācijas programmas ietvaros biedrība palīdzību sniegusi jau 15 cilvēku tirdzniecībā cietušām personām. Ņemot vērā tendenci upuru skaitam pieaugt, valsts ir dubultojusi finanšu resursus upuru rehabilitācijai.

Biedrības statistika liecina, ka galvenokārt par cietušajiem ziņo Latvijas vēstniecības ārvalstīs, kā arī dažādas ārvalstu nevalstiskās organizācijas, tādas kā Eiropols (Eiropas Policijas birojs) un citas. Tikai ļoti neliels skaits personu pēc palīdzības vēršas pašas vai par tām ziņo tuvinieki vai draugi.

Buša informēja, ka pagājušajā gadā vēstniecībā Īrijā tika sniegta palīdzība 89 potenciālajiem cilvēku tirdzniecības upuriem, bet šajā gadā līdz augustam palīdzība sniegta 54 gadījumos. Liela daļa palīdzības tika sniegta fiktīvās laulībās iesaistītām personām, kuru vidējais vecums pēdējos gados nepārsniedz 20 gadu.

Vēstniecībā konstatēts, ka laika periodā no 2010. gada oktobra līdz šā gada 15.augustam saistībā ar fiktīvām laulībām Īrijā ieradušās 80 jaunietes, kuras dzimušas 1991.gadā vai jaunākas – daudzas no viņām ir mazizglītotas un sociāli neaizsargātas.

Lai brīdinātu iedzīvotājus par cilvēku tirdzniecības iespējamajiem riskiem, biedrība sāk informatīvo kampaņu «Pārdota brīvība». Tās mērķis ir samazināt arvien pieaugošo cilvēku tirdzniecību un sniegt konsultācijas iedzīvotājiem par cilvēku tirdzniecības riskiem, iesaistot jautājuma risināšanā arī vairākas pašvaldības.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu