Tiesa apcietina Rīgas domes ilggadējo amatpersonu Stabiņu (135)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien kā drošības līdzekli aizdomās par korupciju turētajai Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītājai Ārijai Stabiņai nolēma piemērot apcietinājumu, informēja Stabiņas advokāte Līga Cīrule. Iespējams, aizturēta arī pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova.

Departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (GKR) atteicās apstiprināt vai noliegt šo informāciju, jo ir parakstījis vienošanos ar KNAB par informācijas neizpaušanu. Viņš norādīja, ka Paščenkova patlaban atrodas atvaļinājumā, un viņš par darbinieces gaitām neesot informēts. Par otras aizturētās personas drošības līdzekli šodien netikšot lemts.

Paščenkova darbojas arī Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes komisijā personu reģistrācijai palīdzības saņemšanai dzīvokļa jautājumu risināšanā un izslēgšanai no palīdzības reģistra - viņa ir komisijas priekšsēdētājas Lailas Irbes vietniece.

Kā liecina KNAB mājaslapā pieejamā partiju finanšu datubāze, Paščenkova pērn ziedojusi desmit latus apvienībā «Saskaņas centrs» ietilpstošajai partijai «Saskaņa».

Vairāk nekādus komentārus Stabiņas advokāte nesniedza, vien aicinot ar jautājumiem vērsties pie procesa virzītāja - KNAB. Arī pati Stabiņa uz žurnālistu jautājumiem atbildēt nevēlējās. Pēc tiesas sēdes KNAB darbinieki apcietināto ierēdni aizveda ar savu transportlīdzekli.

Kā ziņots, KNAB darbinieki pirmdienas vakarā veica kratīšanu Mājokļu un vides departamentā, tostarp Stabiņas kabinetā. Saistībā ar iespējamām Rīgas domes amatpersonu koruptīvām darbībām KNAB sācis kriminālprocesu.

KNAB darbinieki aizturējuši Stabiņu, un, iespējams, Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāju Ļenu Paščenkovu.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks atzina, ka šajā lietā ir aizturētas vairākas personas, taču plašāku informāciju nesniedza. KNAB vadītājs apstiprināja, ka lieta ir saistīta ar kukuļošanu, taču neprecizēja, vai ar starpniecību, kukuļdošanu vai tā piedāvāšanu.

Pieļauj, ka prasīta nauda par rindas apiešanu

Viņš uzsvēra, ka procesuālās darbības ir sankcionētas un veiktas tad, kad tas bija nepieciešams. Komentējot pārmetumus, ka operatīvās darbības veiktas naktī, Streļčenoks norādīja, ka kukuļi netiek doti dienas gaišajā laikā, īpaši, ja iesaistītas vairākas personas. Tas parasti notiek ne darba laikā, un tas arī izskaidro nepieciešamību veikt procesuālās darbības tad, kad ir svarīgi, lai nostiprinātu pierādījumus un konstatētu faktus.

Domes darbinieki pieļauj, ka Stabiņa prasījusi papildu samaksu par mājokļa piešķiršanu no tiem cilvēkiem, kam pienākusi rinda uz jauno mājokli. Kā vēl vienu versiju domes darbinieki minēja, ka runa varētu būt par dokumentu viltošanu, taču šai versijai pagaidām nav gūts apstiprinājums.

Rīgas domes Revīzijas un audita pārvalde sāks pārbaudi gan par piešķirtajiem dzīvokļiem, gan arī pārliecinoties, vai uz dokumentiem nav konstatējami viltoti zīmogi. Pārbaude varētu ilgt vismaz mēnesi, jo tiks pārbaudīti visi dzīvokļa darījumi no 2009.gada.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Stabiņa par Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci viņa kļuvusi 1997.gadā, kad tā vēl atradās Rīgas domes Īpašuma departamenta pakļautībā. 1997.gadā viņa apstiprināta arī par Rīgas domes Dzīvojamo telpu maiņas komisijas priekšsēdētāja vietnieci.

2001.gadā Stabiņa kļuvusi par Rīgas domes Komunālā departamenta dzīvokļu pārvaldes priekšnieci, bet 2005.gada maijā Rīgas dome viņu apstiprinājusi par pašvaldības Dzīvojamo telpu maiņas komisijas priekšsēdētāja vietnieci. 2007.gadā, veicot strukturālas reformas, viņa kļuva par Rīgas domes Komunālā departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci.

Stabiņa divas reizes kandidējusi Rīgas domes vēlēšanās - 1997.gadā no Nacionālā Progresa partijas saraksta, bet 2001.gadā - savienības «Latvijas ceļš» sarakstā. 2005.gada decembrī viņa iestājusies Tautas partijā, kura šogad tika likvidēta.

Stabiņa ir dzimusi 1954.gadā, pabeigusi Rīgas Politehnisko institūtu. Viņa ir šķīrusies, un viņai pieder dzīvojamā māja un zeme Ādažu novadā.

Kā liecina viņas amatpersonas deklarācija, 2011.gadā Stabiņa par darbu departamentā saņēmusi 16 810 latus, bet par darbošanos Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijā - 2813 latus.

Stabiņa arī deklarējusi 4999 latu lielas parādsaistības. Deklarācijā nav uzrādīti skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumi, citas parādsaistības vai aizdevumi, kas būtu lielāki par valdības noteiktajām 20 minimālajām mēnešalgām jeb 4000 latiem.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu