Kukuļošanas lietā cietumsodu piespriež arī Vilkastei (114)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augstākā tiesa šodien Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietā divu gadu cietumsodu piesprieda arī miljonārei Inārai Vilkastei. Viņai gan pašlaik uz cietumu vēl nebūs jādodas. Atgādināsim, ka Vladimirs Vaškevičs, kuru tur aizdomās par vērienīgu kukuļošanu ir Ināras Vilkastes vīrs.

Konfiscēs arī naudu

AT arī atjaunoja pirmās instances tiesas atcelto Vilkastes naudas līdzekļu arestu. Līdz ar to

viņai tika arestēti 128 460 latu, 77 903 ASV dolāri (42 223 latu) un 27 400 eiro (19 180 latu),

kas tiks konfiscēti, ja šodien pasludinātais spriedums stāsies spēkā.

Vilkaste pēc saīsinātā sprieduma noklausīšanās žurnālistiem apgalvoja, ka tiesa nav lēmusi taisnīgi, jo viņa neesot vainīga. Uzņēmēja sacīja, ka šīs nepatiesās apsūdzības un neskaitāmu apmelojošu iesniegumu dēļ viņas dzīve pēdējos gados ir pārvērtusies ellē, arī mediji pret viņu īstenojot nomelnošanas kampaņu.

Sola kasācijas sūdzību

Vilkastes advokāte Jeļena Kvjatkovska norādīja, ka AT spriedums nav tiesisks, tāpēc par to noteikti tikšot iesniegta kasācijas sūdzība.

Savukārt bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam

Janitam ar šodien pasludināto AT nolēmumu sods tika samazināts, atbrīvojot viņu tiesas zālē.

Rīgas apgabaltiesas noteiktā trīs gadu cietumsoda vietā AT Janitam piesprieda cietumsodu, kas atbilst laikam, kuru viņš jau ir pavadījis apcietinājumā, - viens gads astoņi mēneši un 25 dienas.

Janitas advokāts Egons Rusanovs ar spriedumu bija apmierināts. Viņš to novērtēja kā taisnīgu.

Raimonds Janita
Raimonds Janita Foto: LETA

Štramam un Strancim mīkstina sodu

Sods tika mīkstināts arī diviem citiem šajā lietā apsūdzētajiem. Bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam cietumsoda termiņš tika samazināts no astoņiem gadiem līdz sešiem gadiem un sešiem mēnešiem, bet bijušajam Štrama vietniekam Pēterim Strancim - no sešiem gadiem līdz pieciem gadiem. Abiem noteikta arī mantas konfiskācija.

Štrams un Strancis jau pusotru gadu atrodas apcietinājumā, un tur arī viņi pagaidām paliks.

Štrama advokāts Oskars Rode atturējās komentēt šodien pasludināto saīsināto spriedumu. «Kad būs pieejams pilns teksts ar motivāciju, tad arī lemsim. Pagaidām tā būtu tukša runāšana,» sacīja Rode.

Savukārt Stranča advokāts Saulvedis Vārpiņš ar AT spriedumu nav apmierināts. Viņš ir apņēmies cīnīties tālāk par to, lai klients, kurš savu vainu neatzīst, tiktu pilnībā attaisnots.

Vilnis Štrams
Vilnis Štrams Foto: LETA

Prokurors apmierināts ar AT spriedumu

Tikmēr prokurors Māris Leja, kurš Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā uztur valsts apsūdzību, žurnālistiem sacīja, ka kopumā ir apmierināts AT spriedumu un pagaidām domā, ka kasācijas protestu par to neiesniegs, tomēr galīgo lēmumu šajā jautājumā viņš pieņemšot pēc iepazīšanās ar sprieduma motīviem.

Prokurors atzīmēja, ka, lemjot par sodu apsūdzētajiem, tiesa ir ņēmusi vērā Krimināllikuma 49.1 pantu, kas ļauj mīkstināt sodu, ja nav ievērotas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā.

Leja nenoliedza, ka AT Janitam piemērojusi nedaudz bargāku sodu, nekā prasīts, taču

prokurors ir gandarīts par to, ka otrās instances tiesa acīmredzot piešķīrusi lielāku nozīmi apstāklim, ka Janita pilnībā atzina savu vainu un sadarbojās ar izmeklētājiem.

Jautāts, kā komentē emocionālās runas, kuras apsūdzētie vakar teica pēdējā vārdā, Leja atzina: «Cilvēcīgi es viņus patiešām neapskaužu.»

Pilns šodien pasludinātā AT Krimināllietu tiesu palātas sprieduma teksts būs pieejams 15.novembrī, bet pēc tam 20 dienu laikā procesa dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā ziņots, Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllieta apelācijas instances tiesā nonāca saistībā ar Ģenerālprokuratūras iesniegto apelācijas protestu un apelācijas sūdzībām, kas tika saņemtas no Štrama aizstāvjiem, Stranča aizstāvja, Janitas aizstāvja, kā arī no apsūdzētās Vilkastes un viņas aizstāvja.

Prokurors Leja bija lūdzis AT līdz vienam gadam mīkstināt iepriekš noteikto trīs gadu cietumsodu Janitam, turpretim Vilkasti valsts apsūdzības uzturētājs prasīja sodīt ar reālu brīvības atņemšanu, nevis naudassodu.

Štrams un Janita vēlējās, lai apelācijas instances tiesa mīkstina viņiem piespriestos sodus, bet Strancis un Vilkaste lūdza sevi attaisnot.

Lai gan Rīgas apgabaltiesa pirms pusotra gada notiesāja arī kādreizējo Rīgas un Jūrmalas mēru Andreju Inkuli un Igaunijas uzņēmēju Prītu Tomingu, attiecībā uz viņiem spriedums netika pārsūdzēts.

Kā ziņots, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 11.martā Štramam piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, apcietinot viņu tiesas zālē. Strancim pirmās instances tiesa piemēroja sešu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, arī viņš tika apcietināts uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas. Janitam Rīgas apgabaltiesa piemēroja trīs gadu cietumsodu, apcietinot viņu tiesas zālē.

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu