Prokuratūra Jaundžeikaram piespriedusi naudas sodu (24)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prokuratūra kriminālprocesā par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu bijušajam iekšlietu ministram un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram piespriedusi 14 tūkstošu latu naudassodu.Viņam arī aizliegts divus gadus un sešus mēnešus ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Papildināts viss teksts

Lēmums nav pārsūdzēts un stājās spēkā šā gada 7.decembrī.

«Esam vienojušies ar prokuratūru (par sodu), un kriminālprocess ir izbeigts. Detaļas gan negribētu izpaust,» norādīja Jaundžeikara advokāts Pāvils Rebenoks.

Lai arī likumā teikts, ka priekšrakstu par sodu var izbeigt tādā gadījumā, ja apsūdzētais vainu atzīst, Rebenoks nav tik kategoriski noskaņots.

«Tā man arī negribētos teikt. Varētu būt plašāks komentārs, taču lieta bija slepena un man bija jāparakstās par informācijas neizpaušanu. Līdz ar to

pateikt, ka viņš atzinis vainu, es īsti nevaru - tieši tādu formulējumu es negribētu pateikt.

Ņemot vērā, ka kriminālprocess, kas nonāktu tiesā, būtu skatāms aiz slēgtām durvīm, un publiski mēs to komentēt nevarētu, mums bija jāizdara izvēle, proti, zinot to, kā sistēma izrīkojās ar Jaundžeikaru, sākumā tika pieņemts lēmums par kompromisu. Līdz ar to teikt, ka atzīst vainu, es nevaru,» uzsvēra Rebenoks.

Apsūdz par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu

«Sākotnēji izskanējušās aizdomas neapstiprinājās, jo no diviem pantiem mums palika tikai viens - par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu. Pazuda formulējums par naudu, mantkārīgu nolūku - tas viss neapstiprinājās,» uzsvēra advokāts.

Citus lietas apstākļus advokāts nevēlējās atklāt.

Jaundžeikars nekomentē

Pats Jaundžeikars izteikties nevēlējās.

«Es principā pats komentārus nesniedzu, tikai advokāts. Es vispār nerunāšu un nekomentēšu neko,»

norādīja bijušais iekšlietu ministrs.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka gadījumā, ja persona izdarījusi kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu un prokurors, ņemot vērā izdarītā nozieguma raksturu un radīto kaitējumu, personu raksturojošus datus un citus lietas apstākļus, ir guvis pārliecību, ka šai personai nevajadzētu piespriest ar brīvības atņemšanu saistītu sodu, taču to nevar atstāt nesodītu, viņš var pabeigt kriminālprocesu, sastādot priekšrakstu par sodu.

Jau ziņots, ka Jaundžeikaru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja naktī uz 2011.gada 2.novembri. Tonakt veikta arī kratīšana viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram piemēroja apcietinājumu.

Bijušais iekšlietu ministrs nebrīvē pavadīja vairāk nekā mēnesi,

līdz 14.decembrī prokurore Viorika Jirgena nolēma atbrīvot Jaundžeikaru no apcietinājuma, tā vietā nosakot viņam citus drošības līdzekļus, kas nebija saistīti ar brīvības atņemšanu.

Pie atbildības saukta arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece Zanda Liniņa, kura vainota par valsts noslēpumu saturošu ziņu apzinātu izpaušanu ‒ viņai piemērots 1000 latu naudas sods, piespiedu darbs 140 stundas, kā arī aizliegums divus gadus un sešus mēnešus ieņemt amatus valsts pārvaldē. Valsts noslēpuma izpaušanas uzkūdīšanā un šā nozieguma atbalstīšanā vainotajam KNAB bijušās darbinieces vīram Austrim Liniņam savukārt piemērots sods piespiedu darbu veidā 140 stundu apmērā un aizliegums divus gadus un sešus mēnešus ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne kriminālprocesu, kurš bija sākts par valsts noslēpumu saturošu izpaušanu, ko izdarījusi KNAB darbiniece Liniņa, pabeidza 27.novembrī.

Attiecībā uz Zandu Liniņu izmeklēšanā tika pierādītas četras nozieguma epizodes, attiecībā uz viņas vīru ‒ divas epizodes un arī attiecībā uz Jaundžeikaru ‒ divas epizodes.

Ņemot vērā, ka apsūdzība saistīta ar valsts noslēpumu saturošām ziņām, sīkāku informāciju par izdarīto noziegumu būtību prokuratūra nesniedz.

Prokuratūras pārstāve sacīja, ka visi apsūdzētie savu vainu atzina pilnībā un piekrita viņiem uzrādīto apsūdzību apmēram un darbību kvalifikācijai. Ņemot vērā izdarīto noziegumu un apsūdzēto personības, prokurors uzskatīja par iespējamu pabeigt pirmstiesas kriminālprocesu, piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu