Rīgā darbojas 20 legālo narkotiku tirdzniecības vietas (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir konstatētas 20 tirdzniecības vietas, kur var iegādāties legālās narkotikas, liecina Rīgas pašvaldības policijas (RPP) apkopotā informācija.

Policija konstatējusi, ka izveicīgu darboņu izstrādātie «vīraki» tiek tirgoti ar dažādiem skanīgiem nosaukumiem angļu valodā, piemēram, «Dream» (Sapnis), «Blaze» (Liesma), «Black Mamba» (Melnā Mamba).

12 šādas tirdzniecības vietas atrodas Vidzemes un Latgales priekšpilsētu administratīvā teritorijā. Vienīgā vieta, kur tirdzniecības punkti nedarbojas, ir Ziemeļu rajons.

Pagājušā gadā gan RPP, veicot pārrunas ar telpu iznomātājiem, ir veicinājusi deviņu legālo narkotiku publisku tirdzniecības vietu darbības pārtraukšanu.

Pēc tam, kad Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem ierobežotu apreibinošo vielu maisījumu izplatību, par legālajām narkotikām diskutēja Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā.

RPP pārstāvji komitejas sēdē akcentēja jau vairākus gadus esošo problēmu, proti, lai arī kontrolējamo vielu saraksti regulāri papildināti ar jaunām apritē nonākušām vielām, uz izmaiņām sarakstā strauji reaģē šo vielu ražotāji, tirgū piedāvājot aizvien jaunus atvasinājumus.

Policija protams uz aizdomu pamata var izņemt vielu saturošu preci ekspertīzes veikšanai, taču ja konstatē, ka konstatētās vielas aizliegto vielu sarakstā nav iekļautas, prece jāatdod, un pārdevējs var pieprasīt kompensāciju. Savukārt birokrātiskais process, lai vielas iekļautu aizliegtajā sarakstā, ir ļoti ilgs.

Ne mazāk būtiska problēma ir tajā, ka pēc tirdzniecības vietas slēgšanas drīz vien atveras jauns veikaliņš, bet jau ar citiem īpašniekiem.

Nereti policija šādas tirdzniecības vietās konstatē arī citus pārkāpumus un sastāda administratīvos protokolus, taču veikaliņu īpašnieki naudas sodus nemaksā. RPP Administratīvās pārvaldes Profilakses, koordinācijas un statistikas nodaļas priekšnieks Egils Vidriks teica, ka gadījumā, ja par dažādiem pārkāpumiem soda nauda kopumā ir liela, tad viena no metodēm, kā izvairīties no atbildības, ir uzņēmumu likvidēt un pēc neilga laika nodibināt jaunu.

Likumsargi secinājuši, ka pagaidām efektīvākā metode ir jau pieminētā pašvaldības sadarbošanās ar ēku īpašniekiem, kuru īpašumā atrodas apreibinošo vielu veikaliņi. Komitejas vadītājs Dainis Turlais gan uzreiz atgādināja, ka ēku īpašniekiem veikaliņi ir ērts īrnieks, jo stabili un regulāri norēķinās par īri.

Komitejas vadītājs kopumā pauda lielu sašutumu par valsts nespēju ierobežot šādu tirdzniecības vietu izplatību. Pēc deputāta domām valsts pašreizējā attieksme drīzāk liecinot par narkotiku tirgotāju interešu aizstāvēšanu.

Komisijas sēdē klātesošie gan atzina, ka zināms solis cīņā ar legālo narkotiku tirgotājiem ir šodien Saeimā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā «Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību».

Saskaņā ar grozījumiem turpmāk Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tiks aizstāts ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām, tādējādi ierobežojot, piemēram, «Spices» maisījumu izplatību.

Izmaiņas līdzšinējā kārtībā nepieciešamas, jo saraksta papildināšana ar atklātām jaunām vielām nedod vēlamo rezultātu un ražotāju iespējas sintezēt jaunas vielas, nedaudz pamainot ķīmisko struktūru, ir teju bezgalīgas, norāda likumprojekta autori Veselības ministrijā (VM).

Populārāko jauno psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulas sagatavos VM, un tādējādi tiks ierobežota visu šajās ķīmiskajās grupās iekļauto vielu izmantošana. Sagatavotās pamatformulas ietver visas patlaban apritē esošās jaunās psihoaktīvās vielas, kā arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvo iedarbību.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu