Aizliegto vielu sarakstā būs arī karfentanils jeb «beločka» (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tiks papildināts ar karfentanilu - nelegālajā tirgū sauktu arī par «beločku» vai «sladkij kaif» -, kas ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem, kas pazīstami cilvēcei un visspēcīgākais no komerciāli ražotajiem un izmantojamajiem, informēja Veselības ministrija.

Farmaceitiskajā tirgū preparāts eksistē kā vispārējās darbības anestētiķis, kas tiek lietots veterinārijā kā trankvilizators lielo dzīvnieku iemidzināšanai, vielas aktivitāte neparedz tās testēšanu uz cilvēkiem. Nav informācijas, ka Latvijas legālajā tirgū karfentanils tiktu izmantots.

Savukārt Latvijas nelegālajā narkotisko un psihotropo vielu tirgū karfentanils tika konstatēts 2012.gada beigās. Šobrīd Valsts policijas kriminālprocesos ir veiktas desmit vielas izņemšanas, un izņemtās vielas kopējais svars 76,1 grams.

Karfentanila iedarbība uz cilvēka organismu sākas no viena mikrograma. Valsts policijas rīcībā esošā operatīva rakstura informācija liecina, ka Latvijā ir konstatēts 21 karfentanila pārdozēšanas gadījums, kā arī deviņi letāli gadījumi tā pārdozēšanas dēļ.

Kā skaidro VM, grozījumi aizliegto vielu sarakstā nepieciešami, jo šā gada februāra beigās stājās spēkā grozījumi likumā «Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību», kas cita starpā nosaka kriminālatbildību par darbībām ar karfentanilu un tā apmēra dalījumu.

Grozījumi šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē un tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu