Internetā jaunieši apkrāpj 27 cilvēkus, nodarot 8000 Ls zaudējumus (55)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/danhodgett

Izveidojot viltus «draugiem.lv» mājaslapu un trīs viltus kredītiestāžu mājaslapas, bet pēc tam svešu cilvēku vārdā paņemot ātros kredītus, trīs jauniešu grupējums apkrāpis 27 personas, kopumā nodarot 8000 latu zaudējumus. Aizdomās turētajiem nav izglītības informācijas tehnoloģiju jomā.

To speciāli sasauktā preses konferencē pastāstīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 4. nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko, kurš specializējies kibernoziegumu apkarošanā un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībā.

Kā informēja Buko, pagājušā gada beigās trīs jaunieši izveidoja viltus «draugiem.lv» mājaslapu. Izmantojot to, tika iegūti vairāk nekā 200 personu «draugiem.lv» autentifikācijas dati - lietotājvārdi un paroles. Šos datus noziedznieki izmantoja, lai iekļūtu personu virtuālajos profilos un izsūtītu šķietami uzticamus paziņojumus citiem portāla lietotājiem par pieteikumu darbam.

Nolūkā iegūt personu pieejas datus internetbankas kontiem tika izveidotas arī trīs mājaslapas, kas vizuāli līdzinājās Latvijas kredītiestāžu mājaslapām - «Citadeles», «Swedbank» un «SEB bankas». Atsaucoties uz maldinošu aicinājumu, vairāk nekā 1300 personu sniedza par sevi visu informāciju, kas nepieciešama, lai piekļūtu viņu kontiem, tostarp visus internetbankas kodu kartes numurus. Noziedznieki šos datus izmantoja, lai upuru vārdā noformētu ātros kredītus un pārskaitītu naudu līdzdalībniekiem.

Pēc policijas informācijas, lietotājiem vajadzēja ievadīt vairākus kodus no internetbankas kodu kartes. Noziedznieki šos datus izmantoja, lai upuru vārdā noformētu ātros kredītus un pārskaitītu naudu līdzdalībniekiem.

Policija piekrīt, ka cietušie nav rīkojušies saprātīgi, sniedzot tādā apjomā savus datus, taču, kā uzsvēra Buko, šie cilvēki acīmredzot bija darba meklētāji, kuri meklēja visādas iespējas un rezultātā reaģēja uz šādu gadījumu. «Noziedznieki patlaban ir tendēti vērsties pret šādām personām un masveidā veic uzbrukumus, cerot, ka vismaz no miljona atsauksies tūkstotis,» viņš piebilda.

Policija arī šobrīd veic izpēti, kā cilvēki iekļuva viltotajā «draugiem.lv» mājaslapā. «Noskaidrots, ka sākotnēji masveidā tika izsūtīts tā saucamais spams, kā rezultātā cilvēki vispirms reaģēja uz to, taču šis jautājums atrodas izpētes procesā. Pats resurss (īstā «draugiem.lv» mājaslapa) nebija uzlauzts, un nav informācijas, ka tas varētu būt apdraudēts,» norādīja Buko.

Aizturētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Par noziedzīgo nodarījumu viņiem var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Kā pastāstīja Buko, patlaban policija apzinājusi 27 cietušos, bet radīto zaudējumu apmērs sasniedzis 8000 latu. Aizdomās turētie ir viens 1989.gadā un divi 1990.gadā dzimuši jaunieši, kuri nav agrāk sodīti. Viņiem arī neesot izglītības informācijas tehnoloģiju jomā.

Datorprasmes jaunieši apguvuši pašmācību ceļā.

Buko piebilda, ka policija, izmeklējot šo kriminālprocesu, veikusi arī kratīšanas.

VP ik dienu reģistrē vismaz divus iesniegumos par to, ka krāpnieki ar viltu paņēmuši ātros kredītus, iegūstot vai izviļot citu cilvēku internetbankas vai kredītkaršu datus. Pērn par pārkāpumiem ar maksājumu līdzekļu datiem policija sāka vairāk nekā 640 lietu.

«Redzam, ka apgriezieni kļūst vēl lielāki,» atzina Buko. Vidējā ar viltu ņemtā ātrā kredīta summa ir aptuveni 200 latu.

Šī problēma aktualizējās jau pērnajā gadā. Kopš tā laika policija aicinājusi iedzīvotājus būt īpaši piesardzīgiem attiecībā uz saviem bankas piekļuves datiem ne tikai fiziskajā vidē, bet arī dažādos interneta portālos.

«Lūdzam pievērst pastiprinātu uzmanību saviem datiem – nekur nerakstīt ne kredītkaršu numurus, ne banku kodu kartes numurus. Ar šiem datiem jārīkojas ārkārtīgi uzmanīgi,» teica Buko. Bieži vien cilvēki pamanot, ka uz viņu vārda paņemts ātrais kredīts, jo pienāk īsziņa, ka ieskaitīta šāda summa, taču patiesībā naudas vairs nav. Citi pamana vēlāk.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu