Māte atsakās no trim bērniem, jo netiek ar viņiem galā (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda māte pa telefonu policijai paziņojusi, ka atsakās no saviem trim nepilngadīgajiem dēliem, jo netiekot ar viņiem galā; atbildīgie dienesti atzīst, ka nereti gadās situācijas, ka vecāki vēlas atteikties no bērniem, lai gan likums šādu iespēju īsti neparedz.

Māte netiekot galā ar bērniem

Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane informēja, ka sestdien Rīgā kāda māte zvanīja uz policiju un paziņoja, ka vēlas atteikties no saviem trim 10, 13 un 15 gadu vecajiem dēliem. Policija ierodoties konstatēja, ka māte ir reibumā. Bērni tika nogādāti krīzes centrā.

Māte policijai uzrakstīja iesniegumu, ka atsakās no saviem bērniem, jo «netiekot ar viņiem galā».

Viņa gan vēlāk ieradusies policijas iecirknī un interesējusies par savu zēnu atrašanās vietu, taču par to informēta jau bāriņtiesa, kas lems par bērnu tālāko likteni.

Visticamāk, bērnus izņems no ģimenes

Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs sacīja, ka šajā gadījumā bāriņtiesa, visticamāk, sākumā pieņems lēmumu par bērnu izņemšanu no ģimenes. Tad 15 dienu laikā bāriņtiesa veiks visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu patiesos mātes rīcības iemeslus un šīs ģimenes situāciju kopumā. Kad šis laiks būs pagājis, bāriņtiesa sēdē triju cilvēku sastāvā lems, vai bērnus atdot ģimenē, vai arī nodot ārpusģimenes aprūpē.

Vispirms bāriņtiesa meklēs radiniekus, kuri var uzņemties aizbildnību par bērniem, ja nebūs radinieku, tad varētu meklēt iespēju ievietot bērnus audžuģimenē. Primārais ir nešķirt bērnus vienu no otra, tādēļ kā galējā iespēja tiks izskatīta bērnu ievietošana bērnunamā, teica Krasnogolovs.

Bāriņtiesas priekšsēdētājs atzina, ka

laiku pa laikam mēdz būt gadījumi, ka vecāki zvana, lai atteiktos no saviem bērniem, kas gan parasti gadās ar pusaudžu vecumā esošiem bērniem, bet ar jaunākiem – retāk.

Vēl biežāk gan gadās, ka pusaudži paši aiziet no ģimenes un nonāk krīzes centrā, tālāk informācija nonāk līdz bāriņtiesai, kas lemj par turpmāku rīcību.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa paskaidroja, ka likumā nav vecākiem noteiktas iespējas vienkārši paziņot par atteikšanos no bērna. Pastāv gan iespēja piekrist bērna nodošanai adopcijā. Arī viņa atzina, ka bieži mēdz gadīties, ka vecāki sūdzas un vēlas atteikties no saviem pusaudža vecuma bērniem, īpaši gadījumos, ja bērni sagādājuši finanšu zaudējumus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu