PMLP par Ivanovu vērsusies prokuratūrā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) jau iepriekš vērsusies prokuratūrā ar lūgumu konstatēt faktu par Daugavpils domes deputāta Borisa Ivanova (Latgales partija) sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK). Tikmēr diviem PMLP ierēdņiem par Ivanova naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas gaitā pieļautajiem pārkāpumiem piemērots rājiens.

PMLP preses pārstāve Laura Laiva informēja, ka PMLP jau 2012.gada 20.aprīlī saņēma Ivanova naturalizācijas iesniegumu. Pēc visu pārbaužu veikšanas un naturalizācijas procedūras 2012.gada 4.septembrī ar Ministru kabineta lēmumu Ivanovs tika uzņemts Latvijas pilsonībā.

Šogad 25.aprīlī PMLP uzsāka pārbaudes lietu par Ivanova Latvijas pilsonības iegūšanas likumību, jo saskaņā ar Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra sniegto informāciju konstatēts, ka Ivanovs ir bijušais VDK darbinieks, taču naturalizācijas iesniegumā Ivanovs apliecinājis, ka nav bijis VDK darbinieks.

Pēc šī fakta konstatēšanas PMLP uzsāka dienesta pārbaudi par Ivanova naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas gaitu, kurā tika konstatēts, ka ir pamats ierosināt disciplinārlietu pret divām PMLP amatpersonām par Ivanova naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas gaitā pieļautajiem pārkāpumiem. Minētajām amatpersonām tika piemērots rājiens par amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu.

Šogad 7.jūnijā PMLP vērsās Specializētajā vairāku nozaru prokuratūrā ar lūgumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā konstatēt faktu par Ivanova sadarbību ar VDK. Saskaņā ar Pilsonības likumu personai pilsonība var tikt atņemta tikai ar apgabaltiesas lēmumu. Ja tiesa konstatēs, ka Ivanovs naturalizējoties ir sniedzis par sevi apzināti nepatiesas ziņas un tādējādi ir nepamatoti ieguvis Latvijas pilsonību, tad pilsonība ar tiesas lēmumu tiks atņemta.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga apstiprināja, ka PMLP iesniegumā minētā informācija tiek izvērtēta iepriekš sāktajā pārbaudē par to, vai konkrētā persona ir bijis padomju drošības dienesta štata darbinieks.

Jau ziņots, ka, pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) struktūrvienības Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) rīcībā esošās informācijas, Daugavpils domes deputāts Ivanovs savulaik ir bijis VDK štata darbinieks. Šī fakta esamību var apstiprināt tikai tiesa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu