Atskats uz traģēdijas vakaru - kā viss notika.. (779)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, veikalā Maxima iebrucis jumts 500 kvadrātmetru platībā. Negadījumā bojā gājuši vismaz divpadsmit cilvēki - arī trīs VUGD glābēji; upuru skaits var pieaugt. Vēl ir iesprostotie. Joprojām iespējami nogruvumi. Pirms pulksten 18 Maximā atskanējis aicinājums pamest veikalu, uz ko daudzi nav reaģējuši; arī apsardze mierinājusi, ka visi var turpināt iesākto. Uz veikala jumta notika būvdarbi, kurus veica būvfirma Re&Re.

Teksta tiešraides turpinājums

7:30 Ceturtdienas vakarā Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» drupās līdz plkst.7.30 atrastas 18 bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas

5:23 Sabrukušajā lielveikalā līdz šim atrasti 12 bojāgājušie.

4:25 Ceturtdienas vakarā Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» drupās dzīvību zaudējuši trīs ugunsdzēsēji. Cietušo skaits pārsniedz 36 cilvēkus.

3:00 Veikala «Maxima» drupās atrasts vēl viens bojāgājušais. Cietušo skaits pieaudzis līdz 36 cilvēkiem.

1:58 Lai lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar sagruvušo lielveikalu «Maxima», piektdien plkst. 9 Rīgā, Ministru kabineta ēkā, notiks Krīzes vadības padomes sēde. Sēde sasaukta, lai vienotos, kāda nepieciešama valdības un iesaistīto dienestu turpmākā darbība.

1:49 Ir atvests nožogojums, ko norobežot teritoriju. Ieradies arī ceturtais ceļamkrāns; palēnām tas sāk kārtoties darbam, lai celtu ārā betona blokus. Kustība lēna, bet pārdomāta. Glābēji nelielās grupās iet iekšā un ārā uz maiņām.

1:47 Līdz šim slimnīcās nogādāti 35 traģēdijā cietušie. Notikuma vietā strādā ap

200 ugunsdzēsēju un ap 200 policistu.

Iekšlietu ministrs Kozlovskis gan pirms neilga brīža devies prom, lai atgrieztos ap plkst. 6.30.

1:35 Izglābta sieviete ar dzīvības pazīmēm un nodota mediķiem. Kopējais izglābto cilvēku skaits - 36.

1:20 VUGD atzīst, ka darbs ir ārkārtīgi sarežģīts. Piesaistīti ap 200 glābēju, daudzi no reģioniem. Viss ir roku darbs, lai kādam cietušajam nenodarītu pāri, ja kāds ir apakšā zem gruvešiem.

1:15 Uz veikala atlikušās jumta daļas novietots milzu prožektors, lai izgaismotu glābšanas vietu. Ar ceļamkrāniem turpina betona gabalu izcelšanu. Veikalā iekšā joprojām situāciju izpētīt un veikt glābšanas darbus tiek sūtīti tikai 5 cilvēki.

Ziņkārīgo pūlis šajā nakts stundā ir sarucis.

Joprojām nav skaidrs, cik cilvēku ir iekšā,

tāpēc visi dienesti ir gatavi krīzes situācijai.

Uzslietas atbildīgo dienestu teltis darbu koordinācijai, tā ziņo LTV.

1:09 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ētisku apsvērumu dēļ pagaidām bojāgājušo amatpersonu vārdus lūdz nepubliskot.

Pēdējās stundas laikā no sabrukušās ēkas ir iznesti un hospitalizēti vēl vairāki cietušie cilvēki.

1:05 Sociālajos portālos tiek izteiktas

bažas, ka cilvēkiem, kurus ved uz slimnīcu, jāmaksā

par medicīnisko palīdzību slimnīcā. Izsaka minējumus: «Ja izrādās, ka būtu varējis aiziet pie ģimenes ārsta (viegls smadzeņu satricinājums), tad jāmaksā.»

01:01 Aicina atsaukties asinsdonorus. Īpaši aicināti atsaukties 0 Rh-, A Rh+ asins grupas donori!

00:49 VUGD ziņo - līdz plkst. 00:36 izglābti 35 cietušie un seši cilvēki gājuši bojā.

00:42 Pēdējās pusstundas laikā no sabrukušās ēkas ir iznesti un hospitalizēti vēl divi cietušie.

00:41 Līdz šim VUGD darbinieki no drupām izcēluši jau 30 veikala apmeklētājus. 28 cietušajiem palīdzību snieguši Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta mediķi, 23 no tiem nogādāti slimnīcā.

00:28 Glābt cietušos no drupām palīgā devušies Valsts policijas (VP), Nacionālo bruņoto spēku (NBS), pārstāvji. Laikā, kad noticis negadījums - darba dienas beigās, veikalā parasti ir ļoti daudz apmeklētāju.

00:07 Cilvēki joprojām pie veikala gaida savus pazudušos tuviniekus. Kāda sievietes meklē savu dēlu, kurš veikalā strādājis

00:04 Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis par trauksmes signāla ignorēšanu saka, ka ir ierosināta krimināllieta un sekas tiks rūpīgi vērtētas, tāpat kā viss evakuācijas process. Tehniskie resursi ir pietiekami, bet, tā kā vieta ir ierobežota, ārvalstu palīdzība pagaidām netiks izmantota. Darbi notiek nepārtraukti maksimālā ātrumā.

Ministrs apstākļus notikuma vietā raksturo kā smagus, taču kolēģa bojāeja glābējus neattur ar pilnu atdevi darbus turpināt.

Naktī viņus nomainīs jauni papildspēki.

00:03 Par šo traģēdiju raksta arī lieli ārvalstu mediji - Reuters, BBC.

00:00 Normunds Stafeckis, NBS pārstāvis: Notikuma vietā strādāja vairāk nekā 100 karavīru. Palīdzību piedāvā Latvijas kaimiņvalstis.

23:57 Daži aculiecinieki ziņo, ka pēc signalizācijas gaudošanas daudzi cilvēki atstājuši veikalu, tomēr jaunu cilvēku ienākšana veikalā nav apturēta. Veikala apsargs, jautāts, kas notiek,

atbildējis, ka viss kārtībā un darbu var turpināt.

23:55 LTV ziņo, ka lielākais nogruvums bijis pie stendiem, kur ir nepieciešamākās pārtikas preces - piens un maize. Šobrīd atrastie bojāgājušie nav bijuši šajos sektoros, bet netālu no veikala ieejas.

23:52 Traktori no veikala izved gruvešus un ber kaudzē netālu no veikala. Cilvēki, kuru tuvinieki varētu būt veikalā, joprojām turpina gaidīt pie veikala, lai uzzinātu jaunumus pēc iespējas ātrāk.

23:50 Glābēji glābšanas darbus veic jau sešas stundas. LTV no notikuma vietas ziņo, ka ceļamkrāni no augšas cenšas nocelt betona bluķus, notikuma vieta ir maksimāli izgaismota. Veikala priekšējā siena ir noārdīta, lai redzētu, kas notiek iekšā telpās, taču

iekšā speciālisti joprojām neiet.

Mediķi ir sagatavoti, ja atradīs jaunus cietušos, tiem palīdzēt.

23:46 Traģēdijas vietā Zolitūdē, kur šovakar daļēji sabruka veikals «Maxima», cietušajiem un viņu tuviniekiem tiek sniegts arī psiholoģisks atbalsts, pastāstīja krīžu un konsultācijas centra «Skalbes» vadītāja Inese Ruka.

Tiek sniegta klātienes konsultācija, bet tāpat ir iespēja zvanīt uz diennakts krīzes tālruni 67 222 922 vai 27 722 292.

Rīt cietušie un tuvinieki varēs saņemt arī klātienes konsultāciju

, bet tai iepriekš jāpierakstās, zvanot uz krīzes centru vai Rīgas Sociālo dienestu.

23:45 Glābējiem patlaban nav precīzas informācijas par to, cik cilvēku vēl varētu būt iesprostoti gruvešos, taču aptuvenais viņu skaits varētu būt ap 30. Glābēji arī cenšas noskaidrot, cik veikala darbinieku bijuši telpās. Tuvākajā laikā varētu sekot jauni nogruvumi.

23:42 Daļēji sagruvušā lielveikala «Maxima» teritorijā darbu sāks trīs ceļamkrāni, lai paceltu sabrukušās ēkas konstrukcijas. Ceļamkrāni iesaistīti, lai ar to palīdzību varētu tikt klāt gruvešos iesprostotajiem, lai gan pagaidām jaunākas informācijas par izglābtajiem neesot.

23:28 No drupām izglābta vēl viena sieviete un ugunsdzēsējs. Cietušo skaits apmēram 30, precīzi šobrīd grūti pateikt.

23:10 Skats uz veikalu paveras šausminošs.

23:05 Pēc traģēdijas «Maxima» lielveikalā piektdien Rīgas Domā notiks īpašs aizlūgums, apstiprināja Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš. Baznīca būs atvērta jau no deviņiem rītā visiem tiem, kurus satricinājusi un skārusi traģēdija.

Bet īpašs aizlūgums plānots pulksten 12.

23:04 Ceturtais bojāgājušais glābējiem ir redzams, taču ugunsdzēsēji netiek tam klāt.

23:03 Rīt no rīta sasauks valdības Krīzes padomes sēdi, ziņo Latvijas Radio. Premjers sola maksimāli ātri noskaidrot nelaimes iemeslus.

22:58 Notikušās traģēdijas cēloņi pagaidām nav zināmi. Visi spēki tiekot koncentrēti cilvēku glābšanai. VUGD darbiniekiem notikuma vietā tiek piegādāts ūdens.

Blakus notikuma vietai turpina kursēt sabiedriskais transports, taču privātajiem transportlīdzekļiem tuvējās ielas ir slēgtas.

22:46 Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norāda, ka notikuma vietas ierobežoto apstākļu dēļ

tur ir maksimālās jaudas glābšanas tehnika

- vairāk vienkārši fiziski vietas nav.

22:35 Pirms mirkļa slimnīcā nogādāts vēl viens cietis ugunsdzēsējs, ziņo LTV1.

22:33 Slimnīcās patlaban ir pietiekams asiņu krājums un to netrūkst. Taču

mediķi būtu priecīgi, ja cilvēki ziedotu asinis.

Tās noderēs gadījumā, ja ievestajiem pacientiem būs jāveic operācijas.

22:27 Ar darbu apjomu mediķi slimnīcās šobrīd tiek galā.

Foto: TVNET lasītājs

22:24 Tiek ziņots, ka kādas meitenes māte ir sazvanīta un atrodas zem drupām pie veikala alkohola stendiem, taču viņai klāt netiek. Kāda cita jauna sieviete gaida pie veikala ziņas par savu mammu, kas iegājusi veikalā, bet viņu sazvanīt nevarot un mašīna stāvot veikala stāvlaukumā.

22:00 Pašlaik no laukuma pie veikala tiek evakuētas gruvešu sadauzītās automašīnas. Kā rāda LTV1, ik pa brīdim no notikuma vietas izbrauc pa ātrās palīdzības mašīnai ar bākugunīm. Ceļamkrāns mēģina izlauzt sienā caurumu, pa kuru tikt iekšā ēkā drošāk.

Par sprādziena troksni varētu būt noturēts gaisa spiediena izsistu plīstošu stiklu troksnis, tā eksperti.

22:19 Negadījumā veikalā «Maxima» četri bojāgājušie, 27 ievainotie. Diviem slimnīcās ievestajiem veikta intensīva terapija, bet visu stāvoklis ir stabils. Ķirurgi, traumatologi, anesteziologi gatavi veikt ārkārtas darbu, operāciju zāles ir gatavas uzņemt cietušos.

Jau atrastajiem cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c. Cietušo uzņemšanā šovakar ir iesaistītas visas Rīgas slimnīcas.

22:17 Pussabrukušajā veikalā strādāt ir ļoti bīstami, un patlaban

ēkas iekšpusē glābšanas darbi nenotiek,

tie notiek tikai ārpusē.

22:14 Policija eskortēja medicīniskās palīdzības automašīnas, lai tās caur vakara sastrēgumiem operatīvāk varētu piekļūt notikuma vietai un nogādāt cietušos uz slimnīcām. Glābēji nozāģēja pie veikala esošos kokus, lai varētu piekļūt ēkai no sāna, tika evakuētas automašīnas.

22:13 Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī ugunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus. Viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.

22:12 Informācija par negadījuma iemesliem ir skopa. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdija saistāma ar ēkas jumta apzaļumošanas darbiem. Neviena no šīm versijām pagaidām nav apstiprinājusies.

22:11 Ēkas Rīgā, Zolitūdē, kur ceturtdienas vakarā lielveikalā «Maxima» iebruka jumts, projekta izstrādē, saskaņošanā un būvniecībā bija ievērotas visas normatīvo aktu prasības, atzina ēkas īpašnieka «Homburg» grupas valdes loceklis Džeimss Torpejs.

Ēkas īpašnieki un būvnieki arī informēja, ka piektdien, 22.novembrī,

lems par atbalstu bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem.

«Jau rīt nekavējoties tiks lemts par to, kādu atbalstu un kādā veidā varētu sniegt traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem,» informēja kompāniju pārstāvji.

22:09 NMPD aicina iedzīvotājus, kuri vēlas noskaidrot, vai viņu tuvinieki nav atrasto cietušo vidū,

zvanīt uz tālruņiem 67337813 un 25617442.

22:06 Savu nākamo paziņojumu, kā sokas glābšanas darbi, VUGD sola pēc stundas

22:04 «Maxima Latvija» paziņojums presei: «Mēs esam satriekti un šokēti par notikušo. Tā ir milzīga nelaime mums visiem. Savās domās esam kopā ar cietušajiem un viņu tuviniekiem un izsakām visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm. Patlaban mūsu rīcībā vēl nav konkrētas informācijas par notikušā cēloņiem. Visus komentārus un sīkāku informāciju par notikušo uzņēmušies sniegt atbildīgie dienesti.»

22:00 Pašlaik iznākusi glābēju vadība, kas vēstī, ka glābēji strādā; lēš, ka šobrīd tur vēl ir ap 30 cilvēku. Iekšā strādāt ir bīstami,

tikai 5 glābēji vienlaikus darbojas, pārējie gaida,

jo visu laiku notiek jauni nogruvumi. Nav saprotams vairs, kur ir kas veikalā bijis, 7 VUGD darbinieki cietuši, ziņo Latvijas Radio.

Uz vietas jau izveidota izmeklēšanas komisija, izņemti pierādījumi, veiktas nopratināšanas.

22:50 Ar traģisko negadījumu saistītie cilvēki uzņemšanas nodaļā stāsta, ka labu laiku pirms iegruva veikala griesti, skanēja trauksme un cilvēki tika aicināti pamest telpas. Tomēr nav skaidrs, kāpēc visi to neizdarīja.

21:46 Veikals Maxima vēl nav paguvis apzināt visus savus veikala darbiniekus, bet paļaujas uz VUGD un gaida.

21:38 Vairākiem cilvēkiem palīdzība tiek sniegta uz vietas, daži no viņiem arī atteikušies doties uz slimnīcu. Situācija visu laiku mainās, atbrīvojot cilvēkus, kuri atradās zem drupām, tāpēc precīzu cietušo skaitu pagaidām nevar pateikt.

21:36 Notikuma vietā daudzi apkārt esošie cilvēki mēģina sazvanīt savus tuviniekus, kuri, iespējams, ir iesprostoti veikalā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka līdz plkst. 21 slimnīcās bija nogādāti 18 cilvēki, bet četri cilvēki gājuši bojā.

21:35 Rīgas vicemērs norādīja, ka būvgružu novākšana ēkā, kurā «Maxima» veikalam iebruka jumts, ar smago tehniku tiks veikta tuvākās 5-6 stundas.

21:24 Uz šovakar Zolitūdē sabrukušo veikalu «Maxima» dodas arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), pastāstīja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Notikuma vietā

ieradušās vairākas speciālās smagās tehnikas vienības,

tostarp ekskavators un ceļamkrāns.

21:20 Maximas pārstāvis Jānis Beseris ziņo, ka veikalu ķēde arī gaida informāciju no glābējiem, lai varētu komentēt notikušo.

21:16 Policija un mediķi joprojām netiek ielaisti ēkā. Glābēji prognozē, ka darbi būs ļoti ilgi. Latvijas Radio ziņo, ka notikuma vietā ieradušies ceļamkrāni, lai palīdzētu pārcilāt drupas. Ātrās palīdzības brauc arvien vairāk klāt, bet pagaidām prom vēl nebrauc, acīmredzot gatavojoties iespējamajiem darbiem pēc drupu novākšanas.

21:15

Aculiecinieki stāsta par aizdomīgām skaņām

pirms veikala «Maxima» konstrukciju sabrukšanas.

21:12 Iebrukušā «Maxima» veikala būvkonstruktors pieļauj, ka uz jumta varētu būt sakrauts par daudz materiālu. Viņš noliedza iespējamību, ka projektā paredzētā jumta apzaļumošana varētu būt jumta sabrukšanas iemesls

21:10 Negadījumā, kas šovakar notika Zolitūdē, veikalā «Maxima», gājuši bojā četri cilvēki, viens no viņiem ir ugunsdzēsējs, apstiprināja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma.

Foto: LETA

20:54 Glābēji ar rokām atrok drupas, jo

joprojām grūti kaut kam tikt klāt. Brauc papildspēki.

Slimnīcās pagaidām «klusuma brīdis».

20:52 VUGD ziņo, ka glābējiem grūti strādāt, jo gājis bojā kāds ugunsdzēsējs. Policija vērotājus tur lielā attālumā, lai netraucētu darbu un cietušos.

20:47 Stradiņos nogādāti jau 30 cietušie ar dažāda rakstura traumām, viens ir cietis smagāk. Ārsti strādā paaugstinātā gatavībā - ir gatavi uzņemt jaunus cietušos. Ziņa par sprādzienu nav apstiprināta.

20:43 «Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,» sacīja «Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

Uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. «Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura

apzaļumošanai uz jumta izmantots speciāls atvieglotais substrāts.

Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā - gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,» piebilda Straume.

20:40 Minētais «Maxima» veikals tika atklāts

2011.gadā un atzīts par vienu labākajiem arhitektūras darbiem

Latvijā. Iebrukušo veikalu «Maxima» projektēja arhitektu birojs «Kubs», kurā strādā arhitekti Zane Kalinka, Andris Kalinka un Juris Lauris.

20:39 NBS pārstāvji pavēstīja, ka sākotnēji uz notikuma vietu armijas vadība nosūtījusi 15 karavīrus, bet vēlāk vēl 40 kājnieku brigādes karavīrus no Ādažiem, palīdzēt novākt gruvešus un meklēt cilvēkus.

Foto: LETA

20: 37 Visapkārt ir ievērojams skaits VUGD tehnikas vienību, kā arī NMPD mašīnu, savukārt policija ir norobežojusi notikuma vietu. Notiekošo sanākuši vērot kupls skaits cilvēku. Daļa no tiem izmisīgi zvana saviem tuviniekiem, kuri nogruvuma brīdī atradās veikalā.

20: 36 Cietušo cilvēku glābšanā Rīgā, Zolitūdē esošajā veikalā «Maxima» iesaistījušies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, kā arī armijas kinologi ar suņiem, kuri glābšanas dienestiem palīdz meklēt katastrofā izdzīvojušos.

20:34 Pēc Rīgas vicemēra rīcībā esošās informācijas, nogruvums sācies veikala ziemas dārzā, pēc kā «jumts gruvis kā kāršu namiņš». Kāds gados jauns vīrietis notikuma vietā pastāstīja, ka pirms dažām dienām veikala Ziemas dārzā tika izvietots liels daudzums smilšu maisu.

20:30 Bērnu slimnīcā stacionēts viens bērns, kas guvis vidēji smagu galvas traumu un dažādus sasitumus. Ātrās palīdzības brigāde solījusi vest vēl vienu bērnu, taču pēc apskates otrs bērns nav atvests.

VUGD joprojām nespēj noteikt, cik ir iesprostoto un cik var būt ievainoto. Valsts policija jau

sākusi par negadījumu kriminālprocesu.

Tiek pieņemtas liecības. Policija jau sākusi to vietu apskati, kurām saņemta glābēju atļauja.

VP pārstāvis norādīja, ka par traģēdijas versijām pagaidām runāt ir pāragri.

20:21 Glābšanas darbos iesaistīs arī Militāro policiju, kas ar skaņas un gaismas signāliem regulēs satiksmi.

Foto: LETA

20:19 Tirdzniecības kompleksu, kurā telpas izmantoja «Maxima», attīstījis uzņēmums «Homburg», bet būvējusi būvkompānija RE&RE. Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā pabeigta 2011.gada nogalē. Ar «Homburg» pārstāvjiem nav izdevies sazināties, savukārt «Maxima Latvia» pārstāvji komentāru solīja sniegt vēlāk.

20:17 Pēc VUGD ziņām, negadījuma laiks ir tāds, kad veikalā parasti ir daudz cilvēku, kas iepērkas pēc darba dienas. Pašlaik dzirdamas zāģu skaņas, kur glābēji cenšas tikt klāt drupās iesprostotajiem.

Noskaidrots, ka jums iebrucis divreiz. Viens ugunsdzēsējs pēc tam aizvests uz slimnīcu.

20: 15 Policija ap nelaimes vietu ir slēgusi satiksmi privātajam transportam, atļaujot braukt tikai sabiedriskajiem transportlīdzekļiem.

20:13 NMPD aicina iedzīvotājus, kuri interesējas par, iespējams, nelaimē cietušajiem tuviniekiem,

zvanīt uz tālruņiem 67337813 un 25617442.

20:04 Sagruvušajā veikalā netiek ielaista policija un medicīnas darbinieki, jo tur ir bīstami.

20:03 Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka pirms dažām dienām uz ēkas jumta bijusi savesta melnzeme, lai tur veidotu apzaļumotu laukumu, lai no augstajām mājām būtu skaistāks skats. Citi iedzīvotāji min, ka dzirdējuši, ka uz jumta bijis plānots bērnu laukums, vēstī Latvijas radio.

20:00

Cietuši arī vairāki glābēji ugunsdzēsēji,

jo darbu laikā nobruka viena daļa jumta konstrukcijas. Pirmie, kas tika atrasti, jau iznesti un aizvesti. Sarežģīti ēkai piekļūt. Ātrā palīdzība gaida, lai operatīvi nogādātu slimnīcā, ziņo Latvijas Radio. Speciālisti mobilizēti.

Slimnīcas brīdinātas par 50 cietušajiem, sagatavotas operāciju zāles.

19:46 Kāda sieviete, kas bija veikalā iekšā pirms notikušā, stāsta, ka pēc trokšņa un tam sekojošās tumsas nav bijis iespējams tikt laukā no veikala, jo durvis bijušas ciet; viņa izkļuvusi laukā no veikala pa kādu caurumu stiklā.

19:42 Ātrās palīdzības dienests ziņo, ka uz vietas pašlaik strādā 17 mediķu brigādes,

cietuši ap 15 cilvēki.

Par notikumu gaitu mediķi konkrētāk sola ziņot, kad glābšanas darbi beigsies. Cietušos uzņem Stradiņa slimnīca, tur aizvesti 10 cilvēki, bet ved arī uz citurieni. Traumu smagums ir dažāds. Stradiņi gatavi uzņemt visus, smagāk cietušos gatavs novirzīt uz reanimāciju, izsaukti papildu ārsti; bet ikdienas darbi slimnīcā norit kā parasti, ziņo Latvijas Radio.

Cietis arī viens bērns. Tā veselības stāvoklis stabils. Konkrētākas ziņas nesniedz.

19:41 Precīzu cietušo skaitu mediķi pagaidām nevar pateikt.

19:40 Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka iebrukumu varētu būt izraisījis sprādziens.

Iespējams, sprādzis apkures katls.

Eksplozijas rezultātā sabrukusi siena un jumts. Vēlāk, atbrīvojot teritoriju no gruvešiem, iebruka vēl viena veikala siena.

19:29 Klātesošie stāsta, ka pēkšņi vienā brīdī bijis liels troksnis un tad pazudušas gaismas, ka, atskanot sprādzienam, cilvēkus pārņēmis šoks, viņi sākuši kliegt un skriet uz izejas pusi.

19:27 Ik pa laikam kāds cilvēks tiek nogādāts ātrās palīdzības automašīnā. Veikala iekšiene burtiski sagruvusi.

19:12 Negadījums noticis ap plkst.18, radio SWH sacīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Iespējams, veikalā bijis sprādziens un iebrukuši griesti. Amerika rīcībā esošā informācija liecina, ka bojā gājuši vairāki cilvēki, tāpat vairāki cietuši.

19:00 Ar veikalu ķēdes pārstāvjiem TVNET pagaidām nav izdevies sazināties. Veikala apkārtni policija ir norobežojusi, taču daudzi cilvēki drūzmējas ap norobežojumu. Policija aicina netraucēt glābēju darbu.

18:44 Kā TVNET vēsta aculiecinieki, izskatās, ka veikalam palikusi tikai betona nesošā konstrukcija, iekšpusē redzamas palikušas ventilācijas caurules, un, cik var redzēt, iekšpusē liela daļa piekaramo griestu ir iebrukuši.

VUGD mēģina atrakt drupas,

taču saprast kaut ko ir grūti.

Kā liecina skati, iekšpusē sabrucis teju viss.

18:41 Veikala atlūzas bojājušas vismaz piecas automašīnas, arī stikli mētājas līdz pat ratiņu novietnei, apmēram 30-40 m attālumā.

Iela ir slēgta, iedzīvotāji klāt netiek laisti.

18:34 VUGD aicina cilvēkus nedoties uz notikuma vietu, lai netraucētu glābšanu. Arī autovadītājus glābēji aicina būt saprotošiem un dot priekšroku operatīvajam transportam.

VUGD pārstāve Inga Vetere Latvijas Televīzijas raidījumam «Dienas Ziņas» norādīja, ka nelaimes gadījums noticis veikalā Priedaines ielā 20.

Notikušā cēloņus pagaidām Vetere nekomentēja.

Uz vietas strādā aptuveni VUGD glābēji un 13 Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) brigādes.

Komentāri (779)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu