Traģēdija veikalā Zolitūdē - lielākā Latvijā. Bojā gājuši 54 cilvēki (2577)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdienas vakarā Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» drupās līdz sestdienas rīta plkst. 6.00 atrastas 52 (54) bojā gājušo cilvēku mirstīgās atliekas - trīs no tiem ir ugunsdzēsēji. Visu nakti situācija bija faktiski nemainīga - netika atrasts neviens gruvešos apraktais, taču rīts atnesa nepatīkamu vēsti. Divus bojāgājušos vēl nav izdevies atpazīt. Glābēji notikuma vietā strādā jau kopš ceturtdiena vakara. Arī naktī cilvēki joprojām stāvēja pie drupām. Apkārt redzami ziedi un iedegtas sveces bojāgājušo piemiņai.

Ziņa papildināta atbilstoši jaunākajai informācijai

06:30 Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 52.

Pēdējā cilvēka mirstīgās atliekas no drupām iznestas dažas minūtes pirms plkst.6.

Bojāgājušais uzreiz atpazīts. Savukārt divu bojā gājušo mirstīgās atliekas joprojām nav izdevies atpazīt. Glābējiem jāpārbauda vēl aptuveni 150-200 kvadrātmetru liela platība. Policija lūdz atsaukties cilvēkus, kuriem tā arī nav izdevies sazināties ar saviem tuviniekiem un ir pamats bažām, ka tuvinieks varētu būt cietis, sabrūkot veikalam «Maxima».

00:40 Cilvēku līdzjūtībai nav robežu. Kopīgas sāpes un līdzi jušana vieno. Joprojām cilvēki pulcējušies pie traģēdijas vietas, lai ar vārdiem, apskāvieniem, ēdieniem, dzērieniem un klusinātām dziesmām cits citu atbalstītu. Glābēji turpina darbu.

00:28 Strauji dažu stundu laikā pieaudzis saziedotās naudas apjoms portāla «Ziedot.lv» sāktajā līdzekļu vākšanas akcijā cietušajiem lielveikalā Zolitūdē, tuvojoties 92 tūkstošiem latu, liecina informācija labdarības portālā. Līdz šim projektam «Atbalsts 21.novembra

traģēdijā cietušajiem» saziedoti 81 766,9 lati.

Ir iespēja pievienoties Par cilvēku ziedojumiem portāls sniegs sociālo un medicīnisko palīdzību, kad tāda būs nepieciešama.

00:11 Glābšanas darbu dēļ piektdien no plkst.20.30 līdz nākamajam rīkojumam Zolitūdē ir izmainīti 8., 44. un 53. autobusa maršruti, kā arī slēgtas astoņas pieturvietas

23:58 Pēc iekšlietu ministra paustā, nevar arī vilkt paralēles ar Rīgas pils degšanas gadījumu, kur izmeklēšanas rezultāta aizvien nav. «Šajā gadījumā uzreiz bija skaidrs, ka tā ir uguns, un

ir jānoskaidro konkrēta vainīgā fiziskā persona,»

viņš sacīja.

Iepriekš arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izteicies, ka izmeklēšanai šajā lietā būtu jānotiek operatīvāk nekā Rīgas pils gadījumā.

23:45 Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis cer, ka Valsts policija ar konkrētiem izmeklēšanas rezultātiem saistībā ar traģisko lielveikala «Maxima» sagrūšanu varētu nākt klajā vēlāk nekā pavasarī. To ministrs piektdienas vakarā sacīja Latvijas Televīzijā.

Viņš atgādināja, ka policija strādā jau diennakti, iesaistot vairāk nekā 40 izmeklētājus.

23:22 Policija neapstiprina sociālajos tīklos izplatītās baumas par it kā 13 dzīvajiem cilvēkiem, kurus izdevies sazvanīt zem gruvešiem. Policijas pārstāvis Toms Sadovskis intervijā LTV Nakts ziņām sacīja, ka diemžēl nevar apstiprināt šādu informāciju. Toties policija vēl arvien

lūdz iedzīvotāju palīdzību, lai atpazītu 3 bojā gājušos,

kuru personības vēl arvien nav noskaidrotas.

22:23 Zolitūdē pie lielveikala «Maxima» pašlaik ir sapulcējies tikpat liels skaits cilvēku kā pirmajā vakarā pēc traģēdijas. Gar norobežojošajām barjerām visā to garumā blīvi saliktas degošas svecītes un ziedi. Vairāki cilvēki staigā ar paplātēm un piedāvā klātesošajiem pīrādziņus, maizītes, šokolādi, tēju un kafiju. Aptuveni 90% šo brīvprātīgo ir jaunieši. Kāda sieviete TVNET pastāstīja, ka ar cienastiem pie veikala ir sanākuši tuvējo māju iedzīvotāji, kas sākotnēji pūlējās palīdzēt cilvēkiem, kuri pie veikala izmisīgi gaidīja savus tuviniekus.

21:27 VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš: «Maxima» gruvešos

vēl jāpārbauda aptuveni 350-400 kvadrātmetri.

Glābšanas darbi vēl tiks turpināti vismaz līdz rītdienas rītam. Vispirms telpas ir jāatbrīvo no lielajiem betona paneļiem, kas jāizceļ ārā, tādēļ darbs norit diezgan gausi. Visvairāk bojāgājušo glābēji atrada tieši pie «Maxima» kasēm, kur atradās lūzuma zona starp pirmo un otro nogruvumu.

21:17 No lielveikala gruvešiem izceltas jau 51 cilvēka mirstīgās atliekas

20:32 Policija par aptuveni diviem metriem paplašinājusi ar pūļa aizsargbarjerām norobežoto teritoriju ap Zolitūdes lielveikalu «Maxima». Tas ir saistīts ar lielo būvgružu daudzumu. Tie aizņem ļoti daudz vietas auto stāvlaukumā pie veikala. Pie lielveikala gulst ziedi un deg svecītes.

20:20 Saskaņā ar neoficiālām ziņām, Rīgā ir ieradusies lielveikala «Maxima» vadība no Lietuvas. Kāds aculiecinieks ziņo, ka īsi pēc plkst.20.00 viņi bija iegājuši «Maxima» XXX lielveikalā Kārļa Ulmaņa gatvē, lai iegādātos sveces.

20:05 Šķiet, ka ir

apstiprinājušās bažas par lielo upuru skaitu pie veikala kasēm.

Tikai piektdienas pievakarē glābēji ķērušies pie šīs teritorijas attīrīšanas no gruvešiem, un pēdējās stundas laikā ik pēc pārdesmit minūtēm tiek ziņots par kādu jaunu upuri. Pašlaik bojā gājušo skaits jau ir sasniedzis 50 cilvēkus.

19:40 Upuru skaits pieaudzis līdz 49. Trīs bojāgājušo personības vēl nav izdevies noskaidrot. Policija joprojām aicina atsaukties iespējamo cietušo tuviniekus, kuriem nav izdevies sazināties ar saviem radiem.

19:15 Tie, kas vēlas palīdzēt traģēdijā cietušajiem, var piedāvāt savu atbalstu, zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas tālruni - 80005055. Vēlams nezvanīt Neatliekamās palīdzības dienestam, jo tas tikai apgrūtina dienesta darbu.

18:29 Glābēji sagruvušajā lielveikalā turpinās strādāt līdz brīdim, kamēr pilnībā nebūs atsegts grīdas segums. Pašlaik kļuvis zināms, ka ka slimnīcās atrodas 22 traģēdijā cietušie. Ārsti viņu stāvokli raksturo kā smagu, bet stabilu.

18:15 Saņemtas ziņas par 48 Zolitūdes «Maximā» bojā gājušajiem.

18:09 Rīgas bāriņtiesa saņēmusi lūgumu par kāda bērna aizbildniecību pēc abu viņa vecāku bojāejas.

18:03 Pēc arhibīskapa Jāņa Vanaga ierosinājuma šajā stundā visās baznīcās būtu jāsāk skanēt zvaniem, pieminot traģēdijas upurus.

18:00 Dzīvnieku pansija «Ulubele» sākusi uzņemt nelaimē bojā gājušo cilvēku četrkājainos draugus. Pašlaik mājas meklē astoņi suņi un divi kaķi. Tos, kuriem ir iespēja palīdzēt, lūdz rakstīt uz e-pastu ulubele@ulubele.org vai zvanīt pa tālruni 20203333.

17:40 Kaut arī «Maxima» pārstāvji signalizācijas iedarbošanos saista ar metināšanu veikala pagrabā, sociālajos tīklos izskan minējumi, vai tikai šajā gadījumā signalizācijas sensori nav reaģējuši uz putekļiem, kas rodas no sienu plaisāšanas.

17:24 Zolitūdes traģēdijas dēļ Latvijas televīzija nolēmusi uz laiku pārtraukt reklāmu demonstrēšanu. Kanālos LTV1 un LTV7 reklāmas nebūs redzamas šodien, kā arī 23., 24. un 25. novembrī.

Ziedot.lv:Atbalsts 21. novembra traģēdijā cietušajiem

17:02 No gruvešiem atbrīvoti jau 47 bojā gājušie. Policija apgalvo, ka 6 no viņiem līdz šim vēl nav atpazīti, tā intervijā Latvijas radio saka Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele.

16:55 Būvuzraudzības veicēja «CM Consulting» pārstāvis Markuss Molls neizslēdz iespēju, ka trešdien vai ceturtdien, veicot sabrukušā Zolitūdes lielveikala «Maxima» jumta apzaļumošanu, pieļauti kādi būvdarbu procesa pārkāpumi. Otrdien, kad būvuzraugs veica pārbaudi, nekādi pārkāpumi netika konstatēti. Projekta otrās kārtas - jumta apzaļumošanas un 12 stāvu dzīvojamās ēkas celtniecības - atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Jevgeņijs Ņesterovičs.

16:50 Reaģējot uz veikala jumta iebrukšanu Rīgā, Ventspils dome aicinājusi lielveikalu un citu sabiedriski nozīmīgu ēku īpašniekus veikt ēku tehniskā stāvokļa pārbaudi, lai pārliecinātos, ka ēku ekspluatācija ir droša.

16:45 Maxima traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem līdzjūtību izsaka Slokas slimnīcas kolektīvs.

Foto: Ekrānšāviņš

16:30 Rīgas dome sola izmaksāt 10 000 latu pabalstus ģimenēm, kurām Zolitūdes traģēdijā gājuši bojā tuvinieki. Savukārt tiem, kas nonākuši slimnīcā, tiks nodrošināts līdz 5000 latu pabalsts atkarībā no situācijas.

16:23

Joprojām nav atpazīti 20 no bojā gājušajiem, kas ir pārāk stipri sakropļoti. Glābēji jau tikuši līdz kasēm, kur bojā gājušo skaits varētu būt vislielākais.

Tā LTV stāsta Madara Līcīte, kas tikko atgriezusies no valdības ārkārtas sēdes.

16:08 Īpaši smagā stāvoklī slimnīcās ir tie cietušie, kas tika atrasti pēdējie - vakar ap plkst.2.00, plkst.3.00 naktī. Tā LTV saka glābšanas dienestu pārstāvis. Bojā gājušo skaits diemžēl ir lielāks nekā izdzīvojušo skaits.

16:02 Latvijas televīzija ziņu speciālizlaidumā vēsta, ka Zolitūdē pie veikala «Maxima» ir pulcējušies arī ārzemju žurnālisti - no Lietuvas, Igaunijas un citām Eiropas Savienības valstīm. Pievakarē notikuma vietā turpina ierasties arvien jauni Latvijas armijas pārstāvji. Notikuma vietā uzturas arī skolēni, kas piemin bojā gājušos un dedzina svecītes.

Kopš šā rīta neviens izdzīvojušais no lielveikala uz slimnīcām vairs neesot nogādāts.

Glābšanas dienesta pārstāvis gan uzsver, ka vēl nevar izslēgt iespēju atrast kādu izdzīvojušo. Tomēr katra stunda, arī lielais gaisa mitrums, samazina iespējas atrast kādu cietušo, kurš būtu pārcietis šo traģēdiju.

16:00 Cilvēki sociālajos tīklos turpina dalīties iespaidos par redzēto.

15:37 Pašlaik

ir informācija par 45 bojā gājušajiem. 9 traģēdijas upurus vēl nav izdevies identificēt.

Policija glābējiem pēc videonovērošanas kameru ierakstiem izveidojusi cietušo iespējamās atrašanās vietu karti. Policija joprojām aicina atsaukties iespējamo cietušo tuviniekus, kuriem nav izdevies sazināties ar saviem radiem.

15:30 Kopš rīta neviens cietušais no traģēdijas vietas Zolitūdē uz slimnīcu nav nogādāts. Glābēji joprojām turpina darbu lielveikala «Maxima» teritorijā.

15:22 Vairākās skolās Zolitūdē bērniem tiek sniegta psiholoģiskā palīdzība pēc lielveikala «Maxima» sagrūšanas šajā mikrorajonā.

15:20 Rīgā atceļ vairākus kultūras pasākumus. To vidū arī «Spēlmaņu nakts» ceremoniju un nedēļas nogalē plānotos Intara Busuļa koncertus.

15:15 Atbildīgie dienesti nolēmuši nepublicēt sarakstu ar bojā gājušo cilvēku vārdiem. To aizliedz Fizisko personu datu aizsardzības likums. Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma informēja, ka, atrodot un identificējot cietušos un bojāgājušos, maksimāli ātri tuvinieki par to tiekot informēti. Esot arī aptaujāti cilvēki, kuri meklē savus radus un draugus.

15:05 Atkal pieaudzis upuru skaits. Valsts policija ziņo, ka zem «Maxima» lielveikala drupām kopumā atrasti 43 miruši cilvēki.

15:00 Rīgas mērs Nilš Ušakovs apgalvo, ka sabrukušajā lielveikalā zem drupām ir vēl vismaz 25 cilvēki.

14:51 Rīgas Austrumu slimnīcā mediķi snieguši palīdzību 12 cietušajiem, kas lielveikala jumta sagrūšanas rezultātā guvuši dažādas traumas un šobrīd turpina ārstēšanos, trīs no pacientiem ievietoti intensīvās terapijas nodaļā, jo viņu stāvoklis ir smags.

Cietušajiem ir dažādas traumas - muskuļu saspiedumi, mugurkaula skriemeļu lūzumi, krūškurvja saspiedumi un ribu lūzumi, kāju un roku lūzumi, iekšējo orgānu traumas, smaga plaušu trauma, galvas traumas.

Kādai pacientei, kas zem ēkas gruvešiem bija pavadījusi vairāk nekā astoņas stundas, bija iestājusies arī hipotermija jeb atdzišana.

Īpaši smagā stāvoklī ir kāds lielveikala darbinieks, kurš zem gruvešiem bija pavadījis vairāk nekā deviņas stundas. Jaunajam vīrietim ir ekstremitāšu lūzumi, galvas traumas, saspiedumi.

14:50 Vairāki desmiti advokātu ir piekrituši sniegt sākotnējo bezmaksas juridisko palīdzību Zolitūdē ceturtdienas vakarā sabrukušā lielveikala «Maxima» traģēdijā cietušajiem un viņu tuviniekiem. Ar advokātu un advokātu biroju sarakstu, kā arī viņu telefonu numuriem var iepazīties «http://advokatura.lv/?open=zolitude&lang=lat».

14:49 Sabrukušajā Zolitūdes lielveikalā «Maxima» zem drupām ir vēl vismaz 25 cilvēki, sociālajā vietnē «Facebook» vēsta Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

14:46 Lietuva saistībā ar Latvijas galvaspilsētā notikušo traģēdiju svētdien izsludinājusi sēras. Sēras izsludinātas, lai atbalstītu kaimiņvalsti Latviju un godinātu bojā gājušo piemiņu. Lēmumu par sēru izsludināšanu piektdien pieņēma Lietuvas valdība ārkārtas sēdē.

14:45 Bojāgājušo skaits palielinās pa stundām. Latvijas Televīzija jau šobrīd ziņo par lielāku skaitu, taču atbildīgajos dienestos norāda, ka līdz šim brīdim ir oficiālas ziņas par 38 bojāgājušajiem.

14:33 Saistībā ar vakardienas traģēdiju šodien satraukums valda arī citos «Maxima» veikalos Rīgā. Aprunājoties ar vairākiem pārdevējiem, noprotams, ka viņi visi rūpīgi seko līdzi bojāgājušo un cietušo atrašanai.

Visi uzrunātie cilvēki - gan pircēji, gan pārdevēji - šausminās par traģēdijas apmēriem.

14:16 Kā liecina TVNET novērojumi, no drupām iznesti vēl divi zilajos maisos ietīti, iespējams, miruši cilvēki. Medicīniskā palīdzība ir acīm redzami sarosījusies, iespējams, tiek gaidīts atnesam atrastus cilvēkus.

14:07 Pēc traģēdijas Rīgā Lietuvas iekšlietu ministrs Dailis Alfonss Barakausks

devis rīkojumu pārbaudīt visus Lietuvas lielākos veikalus

un citas vietas, kur pulcējas daudz cilvēku. Inspekcijas rezultāti ministram ir jāiesniedz līdz 28.novembrim.

14:05 Patlaban glābēji iegruvušajā lielveikalā vēl nav pārmeklējuši 600 no 1500 kvadrātmetriem. Avārijas zonā atrodas tikai glābēji, kuri ar rokām pārcilā būvgružus un veikalā esošās mantas krauj kastēs, kuras ar ceļamkrāniem tiek celtas laukā no ēkas.

Glābēji strādā vairākās maiņās un ik pēc 30 minūtēm dodas atpūsties. VUGD darbinieki ir izrādījuši lielu atsaucību, un tie, kam šobrīd ir brīvdienas, daudzi ir atgriezušies darbā un gatavi palīdzēt.

Pēc VUGD rīcībā esošās informācijas, pašlaik neattīrītajā teritorijā,

visticamāk, būs vēl kāds cietušais vai bojāgājušais.

Kā norādīja VUGD, tikai tad, kad visi būvgruži un mantas avārijas vietā būs notīrīti līdz grīdai, būs iespējams pateikt, ka vairāk cilvēku zem gruvešiem nav.

14:04 Šajā «Maxima» veikalā uzstādītā signalizācijas sistēma nav paredzēta ēkas sabrukšanas draudu uztveršanai, pastāstīja signalizācijas uzstādītāja un apkalpotāja SIA «Vesmann» īpašnieks un vadītājs Māris Vesmanis. «Konkrētā veikala signalizācija tika pārbaudīta ik mēnesi, tāpēc droši varam teikt, ka signalizācija darbojās pareizi.»

13:53 Sabrukušā veikala būvniecībā iesaistītie uzņēmumi pārkāpumus savā darbībā nesaskata. Šodien preses konferencē būvprojektā iesaistītie uzņēmumi uzsvēra, ka viņi ir pārbaudījuši būvprojekta dokumentāciju un katra atbildību, tomēr pārkāpumi netika konstatēti.

13:49 Saskaņā ar pašlaik oficiāli neapstiprinātu informāciju starp bojā gājušajiem traģēdijā Rīgā, kad Zolitūdes mikrorajonā sagruva lielveikala «Maxima» jumts, ir Armēnijas pilsone, pavēstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Šādu mutisku informāciju ministrija saņēmusi no Valsts policijas. Par notikušo ir informēta Armēnijas vēstniecība Viļņā. Par citiem ārvalstniekiem, kas varētu būt cietuši, Ārlietu ministrijai pašlaik ziņu nav.

13:46 Nupat TVNET novērojumi liecina, ka no drupām izvests vēl viens cilvēks. Nav zināms, dzīvs vai miris. Cilvēki un prese pulcējas, gaida kādas ziņas. Daudziem sejas saraudātas.

13:42 Šobrīd glābēji veikala telpas tīra, izmantojot konteinerus, kurus ieceļ iekšā, piekrāmē ar būvgružiem un tad ceļ ārā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

13:36 Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteica līdzjūtību Latvijai saistībā ar traģisko negadījumu Rīgā, kā arī novēl cietušajiem ātru atlabšanu. Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija arī paudusi gatavību sniegt palīdzību Latvijai glābšanas darbos sabrukušajā tirdzniecības centrā Rīgā un traģēdijas seku novēršanā.

13:28 Zem gruvešiem «Maximā» vēl varētu būt ap 40 cilvēku. Tas secināts pēc novērošanas kameru ierakstiem, tā ziņo LTV.

13:27 Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā patlaban ārstējas viens bērns, kas cietis traģēdijā Zolitūdē. Piecgadīgs puika slimnīcā tika nogādāts vakar ap plkst. 19. Zēnam ir vidēji smaga galvas trauma, kā arī sasitumi un nobrāzumi. Bērna veselības stāvoklis ir apmierinošs.

13:18 Traģiskajā nelaimē lielveikalā «Maxima»

cietuši un bojā gājuši daudzu Rīgas skolēnu vecāki.

Bez vecākiem palikuši seši bērni; gājusi bojā daudzbērnu mamma.

13:10 Būvnieku iesaistīto pušu sasauktajā preses konferencē tā arī nespēja atbildēt, kas atļāvis veikalam darboties arī būvdarbu laikā. Iespēja būvdarbu laikā pārtraukt veikala darbību neesot apspriesta.

12:45 Kopējā platība, kurā glābējiem jāstrādā pēc lielveikala «Maxima» jumta iegrūšanas Zolitūdē, ir 1500 kvadrātmetru, no kuriem piektdienas

pusdienlaikā vēl nav pārmeklēti 600 kvadrātmetru,

informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Normunds Plegermanis. Pēc viņa vārdiem, bojāgājušo skaits vēl varētu pieaugt.

12:18 Maximas pārstāvis skaidro, ka veikala apsargs reaģējis uz ugunsgrēka signalizāciju - konstatēts, ka pagrabā strādā metinātāji, tādēļ nolemts signalizāciju atslēgt. Tas nezināmu iemeslu dēļ tā arī nav izdevies.

12:16 Valsts darba inspekcija jau kopš nakts ir notikuma vietā, lai noskaidrotu veikala darbinieku darba apstākļus, lai konstatētu iespējamos pārkāpumus darba vietā.

12:09 Zolitūdes

traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības

atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā «Reģi» notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

12:08 Pēc Maxima aplēsēm, negadījuma laikā uz vietas bija aptuveni 30 darbinieki, no kuriem divi ir miruši, divi ir slimnīcā un divi vēl nav atrasti.

12:05 VUGD un NDP ziņo, ka pēdējās stundas laikā nav jaunu datu par bojāgājušajiem vai slimnīcās ievestu jaunu cietušo. Pirms 5 no rīta atrastais cilvēks bijis jau pārsalis. Vēl vienam ap šo laiku atrastajam veikala darbiniekam ir smagas traumas - lauztas abas rokas, smagi saspiedumi.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

12:00 Cilvēki no veikala «Maxima», kuram iebruka jumts, netika evakuēti, jo, lai arī skanēja signalizācija, nebija acīm redzamu ugunsgrēka pazīmju, sacīja mazumtirgotāja «Maxima Latvija» valdes loceklis Gintars Jasinsks (Gintaras Jasinskas).

11:54 VUGD pārstāve Viktorija Šembele sarunā ar portālu TVNET atturējās runāt par konkrētu bojāgājušo skaitu. Tā kā glābējiem un nevienam citam nav zināms, cik daudz cilvēku negadījuma brīdī atradās veikalā, tad arī nevar zināt, cik daudz varētu būt cietušo un bojāgājušo.

Glābēju pārstāve apstiprināja, ka speciālisti dara visu, lai ļoti rūpīgi pārmeklētu gruvešus un atrastu cietušos un bojāgājušos.

11:48 Paredzēts, ka sēru dienas saistībā ar notikušo traģēdiju lielveikalā «Maksima» visā valsts teritorijā būs 23. un 24. novembrī, liecina šodienas valdības ārkārtas sēdei sagatavotais rīkojuma projekts.Tas nozīmē, ka

sestdien un svētdien valsts karogi būs jāpaceļ sēru noformējumā.

Tāpat rīkojums paredz, ka rīt plkst. 12 visā Latvijā būs trīs minūšu ilgs klusuma brīdis, lai pieminētu traģēdijā bojā gājušos.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

11:40 Traģēdijas vietā esošie cilvēki sūdzas, ka nav nodrošināta vieta ārpus norobežotās teritorijas, kur tuvinieki varētu saņemt informāciju un varbūt arī kaut ko siltu dzeramu, jo pie drupām joprojām uzturas

ļaudis, kas te stāv kopš vakardienas vakara un nakts.

11:39 Vairākas Latvijas audžuģimenes ir gatavas izmitināt «Maxima» traģēdijā cietušos bērnus. Ir apzvanītas visas Zolitūdes skolas un bērnudārzi, lai noskaidrotu, kuri bērni nav skolā un kāpēc. Tāpat VBTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 11611 sazinās ar skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, lai piedāvātu psiholoģisku atbalstu.

Ir noskaidrots, ka

vairāku bērnu vecāki ir pazuduši vai ievainoti.

Bērni ir pie radiniekiem, bet palīdzību gatava sniegt arī krīzes komanda.

11:34 «Maxima» lielveikalam Rīgā, Priedaines ielā 20, un arī tā būvuzņēmējam «Re&Re» ir vairākas apdrošināšanas polises - par īpašuma, būvniecības, kā arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Kopējā apdrošināšanas līgumos paredzētā seguma summa mērāma vairākos miljonos eiro, atzina «Ergo». Apdrošinātājs summu nekonkretizē.

11:20 TVNET šobrīd neizdodas sazvanīt VUGD, taču notikuma vietā esošie cilvēki stāsta, ka dzirdētas runas par krietni lielāku cietušo un bojāgājušo skaitu, nekā liecina oficiālās ziņas

11:18 Valsts prezidents Andris Bērziņš izsaka visdziļāko līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem, kā arī aicina valstī izsludināt sēras. «Tā ir prātam neaptverama traģēdija, kas atbalsojas ikviena līdzi jūtoša cilvēka sirdī un nevar atstāt mūs vienaldzīgus,» norāda Bērziņš.

11:09 Rīgas dome apkopo informāciju par bērniem, kuri šorīt Zolitūdes apkaimes izglītības iestādēs nav ieradušies uz mācībām, kā arī nav atvesti uz bērnudārziem. Tas tiek darīts, lai pārliecinātos, vai neierašanās iemesls nav saistīts ar notikušo traģēdiju «Maxima» lielveikalā, Priedaines ielā 20, un sniegtu bērniem un viņu ģimenēm nepieciešamo palīdzību.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

11:04 Tiek aicināti īpaši tie donori, kuri varētu nodot rēzus negatīvās asinis. Citu asinsgrupu krājumi ir pietiekami, taču tos noteikti aktīvi vajadzēs atjaunot nākamnedēļ, tāpēc

mediķi aicina donorus aktīvus būt tieši nākamnedēļ,

jo cietušajiem būs nepieciešama ilgstoša ārstēšana.

10:57 Notikuma vietā esošs vīrietis: «Redzēju sievieti, kurai paziņoja, ka viņas tuvinieki ir gājuši bojā traģēdijā. Viņas seju un izskatu pat nevar aprakstīt. Tas bija šausmīgi. Tajā pašā laikā dzirdēju par cilvēkiem, kuri izmantojuši nelaimes gadījumu, lai vakarnakt sazagtos cigaretes, alkoholu un citas preces.»

10:46 Aculiecinieki ziņo, ka patlaban pie veikala drupām pulcējas vairāk cilvēku nekā no rīta. Pie veikala ieejas ļaudis ir izveidojuši tādu kā žogu no ziediem.

Notikuma vietā strādā pieci lielie ceļamkrāni, lielā tempā no drupām ceļot ārā ēkas jumta nesošās konstrukcijas. Tie ir iespaidīga izmēra betona gabali, kas sakrituši veikalā.

10:45 Valdība pulksten 12 sasauks ārkārtas sēdi, lai lemtu par kompensāciju iebrukušā «Maxima» veikala traģēdijā cietušajiem, žurnālistiem piektdien pēc krīzes vadības padomes sēdes teica premjers Valdis Dombrovskis. Cietušajiem tiks piešķirta materiālā palīdzība, taču pagaidām nav zināms, cik liela tā varētu būt. «Par to tiks spriests valdības sēdē,» sacīja premjers.

10.36 Glābšanas darbi ceturtdienas vakarā sabrukušajā lielveikalā «Maxima» turpināsies vēl vismaz diennakti, pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

10:30 «Maxima» lielveikala būvniecībā iesaistītie uzņēmumi piektdien sasaukuši preses brīfingu. Tas notiks pulksten 13 Latvijas Universitātes centrāla ēkā, Raiņa bulvārī 19, 2. stāvā, 240. telpā.

No pulksten 10 notiek būvniecībā iesaistīto kompāniju vadības grupas sanāksme, kurā tiks pieņemti lēmumi par tālākām darbībām, lai pēc iespējas ātrāk sniegtu atbildes par traģiskā notikuma patiesajiem cēloņiem. Ekspertīzes veikšanai ir arī piesaistīts neatkarīgs būvkonstruktors Valters Celmiņš.

10:25 Valsts darba inspekcija ir uzsākusi izmeklēšanu par traģisko negadījumu.

10:23

Ārvalstu presē plaši atspoguļots traģiskais negadījums.

Par postošo nelaimes gadījumu vēsta visas lielākās preses aģentūras AFP, «Reuters», AP, DPA, lielākie globālie ziņu telekanāli CNN un BBC, publikācijas par «Maxima» veikala sabrukšanu iekļaujot pasaules karsto ziņu lentē.

10:18 Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits sasniedzis 26 cilvēkus

10:14 Daži no Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem vēl nav identificēti; policija lūdz tuvinieku palīdzību.

Policija lūdz atsaukties ikvienu, kuram nav izdevies sazināties ar saviem tuviniekiem un ir pamats domāt, ka tuvinieks varētu būt cietis veikala «Maxima» traģēdijā. Patlaban notikuma vietā policisti turpina veikt bojāgājušo identificēšanu, un bojāgājušo identificēšanā likuma sargi sadarbojas arī ar tuviniekiem, kas pulcējas ap notikuma vietu.

10:13 Krīzes vadības padome šorīt nolēmusi, ka no «Maxima» lielveikala sabrukšanas

traģēdijā cietušajiem pacienta iemaksas neiekasēs,

aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM). Negadījumā cietuši 34 cilvēki, no tiem 28 nogādāti slimnīcās, sešiem sniegta palīdzība notikuma vietā. Cietušo vidū astoņi ir ugunsdzēsēji.

10:07 Glābējiem palīgā uz lielveikala traģēdiju Zolitūdē steidz brīvprātīgie no Ugunsdzēsības koledžas. Ieradušies vairāk nekā 70 cilvēki ugunsdzēsēju formas tērpos un ķiverēs. Tie ir brīvprātīgie no Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas, kuri vēlējušies nākt talkā un nav varējuši nostāvēt malā šajā nelaimē.

09:51 Premjers Valdis Dombrovskis Latvijas valdības vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un viņu ģimenēm, kad ceturtdienas pievakarē sabruka lielveikala «Maxima» jumta konstrukcijas. «Šis negaidītais un traģiskais notikums ir satricinājis mūsu valsti, un savās domās esam kopā ar visiem, kurus skārusi šī nelaime. Lai arī kādi būtu tās iemesli, šī traģēdija prasījusi pārāk lielu upuru skaitu,» pauž Dombrovskis.

Premjers izsaka savu līdzjūtību arī nelaimes seku likvidēšanas darbos bojāgājušo ugunsdzēsēju un glābēju ģimenēm un kolēģiem.

09:46 Pie Zolitūdē sagruvušā lielveikala «Maxima» šorīt sāk pulcēties cilvēki, kuri traģēdijas vietā noliek svecītes un piemin bojāgājušos. Tāpat traģēdijas vietā pieaug cilvēku skaits, kuri gaida ziņas par saviem tuviniekiem, kas varētu būt sagruvušā lielveikala drupās.

Sanākušos cilvēkus Valsts policija cienā ar siltu tēju.

Daudzi līdzi paņēmuši savu tuvinieku attēlus.

09:43 Drupās aprakto cilvēku skaits joprojām nav zināms. Ugunsdzēsējiem ir «kādu padsmit» cilvēku telefona numuri, kuriem tiek mēģināts zvanīt, taču tiek pieļauts, ka daži no šiem cilvēkiem neatrodas veikala drupās. Glābēji ir apzinājuši visus savus darbiniekus un ir zināms, ka drupās ugunsdzēsēju vairs nav.

09:30 Ņemot vērā traģēdiju Zolitūdē, kur sabrūkot lielveikala konstrukcijām, bojā gājuši cilvēki, atcelta šodien plkst.10 plānotā sirēnu pārbaude. VUGD šodien plkst.10 uz trim minūtēm bija paredzējis ieslēgt trauksmes sirēnas visā Latvijā, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas tehnisko gatavību.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

09:25 Līdz plkst.8 apkopotā informācija liecina, ka no negadījuma vietas kopumā bija kopumā hospitalizēti 28 cilvēki, bet septiņiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas. Hospitalizēti desmit ugunsdzēsēji, vēl divi guvuši vieglas traumas un pēc tam darbu turpināja. Lielākā daļa cietušo ir gados jauni cilvēki vecumā no 25 līdz 45 gadiem.

09.21 Aculiecinieki ziņo par baisu atmosfēru, kas valda pie lielveikala drupām. Vairāk varat izlasīt te:

09:00 Notikuma vietā turpinās glābšanas darbi. Glābēji izmanto ne tikai motorizēto tehniku, bet arī rokām un lāpstām cenšas attīrīt milzīgo gruvešu kaudzi, lai nesavainotu iespējamos cietušos.

08:55 Saistībā ar vakar notikušo negadījumu lielveikalā «Maxima», Krīzes vadības padomes sēdē šorīt pārrunās iespēju sasaukt valdības ārkārtas sēdi, pastāstīja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) preses sekretārs Mārtiņš Panke. Viens no valdības jautājumiem

varētu būt sēru izsludināšana saistībā ar nelaimi.

Tāpat arī valdības sēdē varētu lemt par vairākiem citiem ar šo negadījumu saistītiem jautājumiem.

08:34 TVNET reportieris no notikuma vietas ziņo, ka viņš vēl joprojām redz cilvēkus, kuri stāv un ar cerībām gaida savus tuviniekus, ka tos varētu atrast izdzīvojušus. Situācija uz vietas ir emocionāli ļoti smaga, jo joprojām no drupām tiek iznesti, iespējams, bojāgājušie, ietīti zilos maisos.

08:25 Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā no sabrukušā lielveikala «Maxima» Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, nogādāti 11 cietušie. Pieci no cietušajiem ir stacionēti, bet pārējie pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas palaisti mājās. Neviens no slimnīcā ievietotajiem nav ievietots reanimācijas nodaļā. Šajā slimnīcā ievietoti divi glābēji. Gūtās traumas esot ķermeņa sasitumi, saspiedumi, galvas traumas, lūzumi un citas.

Kopš aptuveni pusnakts slimnīcā no negadījuma vietas neviens cietušais nav nogādāts.

Cietušo apkopšanai ir mobilizēti papildu resursi,

bet kopumā pašlaik situācija esot vērtējama kā mierīga.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

08:15 Glābšanas darbu teritorija ir ārkārtīgi plaša un nobrukušo konstrukciju celšana notiek ļoti lēni un rūpīgi, jo tās līdzinās sava veida kāršu namiņam - līdzko tiks nepareizi pacelts kāds no nobrukušajiem blokiem, tā pastāv risks, ka varētu nokrist citi paneļi.

08:13 Veikala drupās joprojām dzirdami pazudušo cilvēku telefonu signāli

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

08:12 Šobrīd notikuma vietā darbi norit tajā nogruvuma zonā, kurā atradās lielveikala kases, tādējādi

sagaidāms, ka bojāgājušo skaits pieaugs

vēl vairāk. Tāpat Holma atzina, ka izglābto cilvēku vidū ir arī astoņi VUGD darbinieki, kuri cieta otrā ēkas nogruvuma rezultātā.

08:07 Cietuši vismaz divi lielveikala darbinieki, bet pagaidām nav informācijas par piecu darbinieku likteni, teica «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris. «Pašlaik mums ir informācija, ka cietušo vidū ir divi «Maxima» darbinieki, kas nogādāti slimnīcā. Tiek precizēta informācija, kas varētu būt noticis ar pārējiem. Pašlaik runa ir par pieciem bezvēsts pazudušajiem, taču šī informācija ir vēl precizējama un gaidām informāciju no glābējiem,» teica Beseris.

08:02 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina iedzīvotājus, kuri vēlas interesēties par, iespējams, nelaimē cietušajiem tuviniekiem

zvanīt uz tālruņiem 67337813 un 25617442.

08:01 VUGD vadītājs atzina, ka glābšanas darbos ir iesaistīti milzīgi resursi un ceļamkrāni palīdz novākt smagās dzelzsbetona konstrukcijas. «Uzdevums ir maksimāli īsā laikā pārbaudīt visus gruvešus,» viņš piebilda.

Āboltiņš atzina, ka

glābēji aizvien strādā paaugstināta riska režīmā

un jauni nogruvuma draudi aizvien ir iespējami. «Ir novērotāji, kas vēro konstrukciju stāvokli, savukārt ēkā strādājošie VUGD darbinieki veic darbu, strādājot ātrās maiņās, lai palielinātu glābšanas darbu intensitāti,» viņš skaidroja.

08:00 Pagaidām ir grūti prognozēt cik daudz cilvēku atrodas zem sagruvušā veikala «Maxima» ēkas, tā raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboltiņš. Viņš stāstīja, ka glābēji, ik pa laikam, ievērojot klusuma brīžus, veic drupu pārbaudi, mēģinot saklausīt zem gruvešiem esošo cilvēku mobilos telefonus, lai precīzāk noteiktu cietušo atrašanās vietu.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

07:58 Traģēdija Rīgā, Zolitūdē, kur iebruka lielveikala «Maxima» jumts, notikusi cilvēku vainas dēļ, LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. «Skaidrs, ka

diemžēl traģēdija ir notikusi cilvēku vainas dēļ.

Te mēs nerunājam ne par kādām vētrām vai zemestrīcēm, bet gan ēkas sabrukumu mierīgā laikā. Tas nozīmē, ka ir bijusi kādam vaina šajā gadījumā,» teica ministrs.

Kozlovskis pieļāva, ka traģēdija notikusi ēkas projektēšanas vai būvniecības darbu pārkāpumu dēļ.

07:55 Joprojām nav zināms precīzs gruvešos iesprostoto cilvēku skaits. Valsts policijā saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess, notiek tā izmeklēšana.

07:54 Viens no cilvēkiem, kuri atrodas notikuma vietā un noraugās glābēju darbā, ir rīdzinieks Aleksandrs. Viņa sieva vakar vakarā devusies uz veikalu un nav atgriezusies mājās. Lai gan līdz pat šim brīdim ar viņu nav izdevies sazināties, Aleksandrs cer, ka sieva ir joprojām dzīva. Viņš cenšas sievu sazvanīt, tomēr veltīgi. Signāli liecina, ka viņas telefons ir ieslēgts, tomēr uz zvaniem netiek atbildēts.

07:53

Cerības samazinās, ka cilvēki drupās varētu būt izdzīvojuši,

taču glābēji cer, ka dzīvības vēl izdosies glābt.

Sabrukušās konstrukcijas un būvgruži tiek celti lēnām un prātīgi, lai drupās nesaspiestu potenciālos izdzīvojušos.

07:51 Palīdzības sniegšanā bija iesaistītas līdz 24 medicīniskās palīdzības brigādēm. Joprojām notikuma vietā dežurē vairākas mediķu brigādes, viena no tām sniedz palīdzību glābšanas darbos iesaistītajiem glābējiem un policistiem, kā arī iespējamo cietušo un upuru tuviniekiem, kuri gaida notikuma vietā

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

07: 49 Kā informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, negadījumā cietuši 34 cilvēki, no tiem 28 nogādāti slimnīcās, sešiem sniegta palīdzība notikuma vietā.

Cietušo vidū astoņi ir ugunsdzēsēji.

Vēl palīdzība sniegta kādam cilvēkam, kurš atradies notikuma vietā, gaidot ziņas par savu tuvinieku, kurš, iespējams, atrodas drupās.

07:34 Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma atzina: lai arī īsi pēc nelaimes Iekšlietu ministrija saņēmusi citu valstu atbildīgo dienestu palīdzības piedāvājumus, tie pagaidām nav pieņemti, jo notikuma vieta ir salīdzinoši ierobežota un VUGD, kā arī citu atbildīgo dienestu darbinieku rīcībā ir visa nepieciešamā tehnika un cilvēkresursi, lai sekmīgi nodrošinātu glābšanas darbus.

VUGD pārstāve Viktorija Šembele stāstīja, ka glābšana nelaimes vietā turpinās, taču norit ārkārtīgi lēni. «Glābšanas darbu teritorija ir ārkārtīgi plaša un nobrukušo konstrukciju celšana notiek ļoti lēni un rūpīgi, jo tās līdzinās sava veida kāršu namiņam - līdzko tiks nepareizi pacelts kāds no nobrukušajiem blokiem, tā pastāv risks, ka varētu nokrist citi paneļi,» sacīja Šembele.

Pēc VUGD pārstāves teiktā, glābšanas darbi ne tuvu nav beigušies un tiks turpināti arī piektdien.

07:12 Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša pavēstīja, ka slimnīcās ar dažādām traumām nogādāti kopumā 28 cilvēki. Cietušo traumas ir dažādas - vieglākās ir dažādu ekstremitāšu lūzumi un galvas smadzeņu satricinājumi, kā arī plēstas un grieztas brūces, bet ir arī smagas traumas - politraumas, krūšukurvja traumas, mugurkaula traumas un smagas galvas traumas.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

NMPD uz vietas palīdzību snieguši 7 cilvēkiem. Notikuma vietā strādā arī viena mediķu brigāde, kas palīdz uz vietas esošajiem cilvēkiem, kuri piedalās glābšanā, kā arī uz vietas esošajiem cilvēkiem, kas gaida savus radiniekus un kuriem kļuvis slikti.

06:58 Glābt cietušos no drupām palīgā devušies Valsts policijas (VP), Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji.

Šobrīd glābēji ar ceļamkrāniem uzmanīgi cenšas nocelt nogruvušās veikala jumta konstrukcijas, lai sasniegtu citus cietušos, kuri aizvien ir aprakti zem gruvešiem.

Jau ziņots, ka traģiskajā katastrofā Rīgā, Zolitūdes veikalā «Maxima» ceturtdienas vakarā iegruva jumta konstrukcija, aprokot desmitiem veikala darbinieku un apmeklētāju.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina iedzīvotājus, kuri vēlas interesēties par, iespējams, nelaimē cietušajiem tuviniekiem, zvanīt uz tālruņiem 67337813 un 25617442.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Tirdzniecības kompleksu, kurā telpas izmantoja «Maxima», attīstījis uzņēmums «Homburg», bet būvējusi būvkompānija RE&RE. Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā pabeigta 2011.gada nogalē. Minētā ēka saņēmusi arī gada balvu arhitektūrā.

Lai arī Valsts policija par minēto negadījumu ierosinājusi krimināllietu, pagaidām tā par avārijas cēloņiem nerunā. Iespējams, ka tā notikusi brīdī, kad ēkas jumts ticis apzaļumots.

Komentāri (2577)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu