Lidostas noklausīšanās skandālā atstādināti trīs darbinieki (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galvenais drošības un kārtības uzraugs Rīgas lidostā Raimonds Lazdiņš pieķerts sistemātiski un ilgstoši izspiegojam lidostas darbinieku sarunas. Atklājies arī, ka viņš pavirši rūpējies par lidostas apsargāšanu. Pieļauta nepiederošu personu iekļūšana. Tas viss esot noskaidrots pēdējo divu mēnešu laikā, izmeklēšanas rosinātājs esot jaunais lidostas valdes loceklis Raimonds Rožkalns.

Nu lidostā saimnieko Drošības policijas izmeklētāji, lai noskaidrotu, vai neatklāsies kaut kas jauns. Lidostas vadība steigšus izveidojusi izmeklēšanas komisiju, taču tās darba materiālus jau drīz pārņēmusi drošības iestāde. No amata ir atstādināts Lazdiņš un divi viņa padotie.

Šo ceturtdien Rīgas lidostā bija drošāk nekā jebkad. Bija ieradusies Drošības policijas izmeklēšanas grupa, lai apkopotu pārkāpumus, kas konstatēti Raimonda Lazdiņa pārvaldītajā Drošības departamentā. Pārkāpumu esot daudz, visus atklāt vēl nevarot, bet par vienu esot skaidrs – Lazdiņš organizējis sistemātisku lidostas darbinieku sarunu noklausīšanos. Lidostas valde uz karstām pēdām izveidoja izmeklēšanas komisiju. Tomēr jau no sestdienas Drošības policija izmeklēšanu pārņēmusi un veikusi kratīšanas. No lidostas aizvesti datori, dažādas ierīces un dokumenti.

Lazdiņa darbinieki bija pievienojuši ierakstīšanas iekārtu lidostas saziņas sistēmai, kur iekļauti fiksētie telefoni. Lidostas darbinieki bieži savus mobilos telefonus bija pāradresējuši uz fiksētajiem. Tā Lazdiņam radās iespējas noklausīties arī mobilās telefonsarunas. Šobrīd noskaidrojies, Lazdiņš bija pārliecinājis iepriekšējo lidostas valdi iepirkt sarunu ierakstīšanas ierīci. No valsts naudas tai iztērēti 15 000 latu. Pēdējo dienu laikā izmeklētāji lidostā atraduši arī citus aizdomīgus elektroniskus savienojumus. Vēl skaidro, kam tie domāti.

Drošības policijas atbilde TV3 Nekā Personīga:

2013.gada 14.decembrī Drošības policija (DP) saņēma iesniegumu par iespējām pretlikumīgām darbībām lidostā «Rīga». Pamatojoties uz šo iesniegumu, DP ir uzsākusi kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 144.pantu «Korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana». Kriminālprocesa ietvaros tiks veikta iesniegumā minēto faktu pārbaude.

Lazdiņš neilgi pirms dienesta pārbaudes sākuma saslimis, tādēļ oficiāli tikšot atstādināts, kad būs atveseļojies. Viņam būs jāatbild uz daudziem jautājumiem, jo telefonsarunas esot aisberga redzamā daļa. Nekā Personīga kļuvis zināms, ka Lazdiņa darbības nopietna izmeklēšana sākusies augustā, kad par lidostas valdes locekli iecelts kādreizējais Valsts prezidenta drošības padomnieks Raimonds Rožkalns. Pirms izmeklēšanas komisijas atzinuma viņš nevēlējās sniegt komentārus. Taču mums kļuva zināms, ka 5.oktobrī lidostas vadība kopā ar drošības dienestiem veica eksperimentu. Kāds ārvalstu pilsonis veica lidojumu no Ādažiem uz lidostu Rīga. Viņam veiksmīgi izdevās no lidostas izkļūt, apejot drošības kontroli. Savukārt pirms divām nedēļām Civilās aviācijas aģentūras darbinieki konstatēja, ka lidostas nožogojumā ir vietas, caur kurām iespējams līdz lidmašīnai nogādāt aizliegtas kravas. Par pārkāpumiem esot sniegta informācija prokuratūrai.

Līdz šim Lazdiņam dzīvē bija veicies. No apdrošināšanas izmeklētāja kļuva par premjerministra Aigara Kalvīša padomnieku. No Kalvīša kā valsts apbalvojumu saņēma pistoli GLOCK. Vēlāk nokļuvis lidostā, panāca pasažieru nodevas ieviešanu, izveidoja pats savu drošībnieku armiju – 450 cilvēkus, rīkoja miljoniem vērtus iepirkumus.

No Lazdiņa jau reiz centās atbrīvoties satiksmes ministrs Aivis Ronis, toreiz iebildumus cēlis Jānis Reiniks, jo Ronis nav varējis pierādīt, ka Lazdiņš būtu pārkāpis likumu.

Tagad situācija ir mainījusies, jo uz Reinika galda novietots garš pārkāpumu saraksts. Lazdiņam nav līdzējuši arī sakari. Nu uz viņa pēdējo dienu zvaniem neesot atbildējis ne premjers Valdis Dombrovskis, ne arī citi politiķi. Pēc pārbaudes pabeigšanas Lazdiņu gaidot atbrīvošana no darba.

DŽINETA INNUSA, lidostas Rīga kapitāla daļu pārvaldniece:

Pārbaudei saskaņā ar darba likuma noteikumiem vajadzētu notikt mēneša laikā, nu tā gribētos cerēt, ka tas tā notiks, ja vien nav kaut kādi blakus apstākļi – darbinieku darba nespējas vai citi iemesli, kas var šo procesu aizkavēt.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu