Zolitūdes traģēdijas lietā atklāj viltotus būvniecības dokumentus (51)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunita Kļava / LETA

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus un vainīgais sodu jau saņēmis, informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļa. Sodītais ir amatpersona privātā struktūrā, taču prokuratūra neatklāj viņa vārdu un pārstāvēto uzņēmumu, teica prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

Izmeklēšanā Valsts policija ir atklājusi, ka vairākiem dokumentiem, kas saistīti ar Priedaines ielas lielveikala būvniecības procesu, ir viltoti paraksti. Šobrīd parakstu viltotājs ir noskaidrots un prokuratūra viņam jau piemērojusi sodu.

Dokumentu viltošanas fakts atklājās pēc tam, kad izmeklētāju grupa strādāja ar kratīšanās izņemtajiem dokumentiem un daži no tiem radīja aizdomas par iespējamu viltojumu, tādējādi apstiprinot bažas par būvniecības procesā bieži sastopamo formālo attieksmi.

Turpmākās izmeklēšanas darbības un veiktās ekspertīzes šīs aizdomas pastiprināja - uz dokumentiem bija viltots paraksts. Savā nodarījumā atzinās arī pati aizdomās turētā persona - 1952.gadā dzimis vīrietis.

Kā liecināja izmeklēšanas rīcībā esošie pierādījumi, minētie dokumentu viltojumi ir veikti 2011.gadā un ir saistīti ar objekta būvniecības pirmo kārtu. Lai nenovilcinātu šo izmeklēšanu un ņemot vērā, ka konkrētā nodarījuma formālais sastāvs pēc Krimināllikuma ir kvalificējams kā mazāk smags, tika pieņemts lēmums par šī nodarījuma izdalīšanu no kopējās Zolitūdes lietas izmeklēšanas.

17.februārī kriminālprocess par dokumentu viltošanu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. 27.februārī jau pieņemts prokurora priekšraksts par sodu - 1920 eiro apmērā. Persona piespriesto sodu jau ir samaksājusi.

Par dokumentu viltošanu saņemtais sods neizslēdz iespēju šo personu saukt pie kriminālatbildības arī par citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, ja izmeklēšanas gaitā tiks noskaidrots, ka šī persona tādus izdarījusi.

Pirmā persona šobrīd jau ir saņēmusi sodu par dokumentu viltošanu, bet izmeklēšana pamatprocesā turpinās. Policija noskaidros katras šī objekta projektēšanā, būvniecībā vai apsaimniekošanā iesaistītās personas iespējamo atbildības pakāpi saistībā ar smagajām sekām, - ēkas sabrukšanu un cilvēku bojāeju.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas kriminālprocess ir apjomīgs un darbietilpīgs - vairāk nekā 47 izmeklētāju grupa strādā pie vairākiem desmitiem tūkstošu dokumentu, kas jau šobrīd apvienoti vairāk nekā 30 sējumos.

Izmeklēšanas gaitā joprojām rūpīgi tiek izskatītas versijas gan par iespējamām kļūdām ēkas projektā, gan par iespējamiem pārkāpumiem ēkas pirmās un otrās kārtas būvdarbu procesā. Tiek vērtēta arī gan būvdarbus uzraugošo institūciju un apsaimniekotāju amatpersonu rīcība saistībā gan ar ēkas projektu un būvniecību, gan ekspluatāciju, informēja VP.

Vēl 20.februārī VP priekšnieks Ints Ķuzis Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» paziņoja, ka traģēdijas krimināllietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī. Ķuzis joprojām neizslēdza, ka no krimināllietas tiks izdalīti atsevišķi kriminālprocesi.

Policija aprīlī cer pabeigt darbu lielveikala gruvešos, un tad varēs lemt par ēkas nodošanu apsaimniekotājiem.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

    Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu