«Spaisu» ražo no vielas, ko pievieno auto radiatoru dzesēšanas sķidrumam (66)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/yota

«Spaisa» sastāvā ir ne tikai acetons, glicerīns, apsmidzināmie līdzekļi un sintētiskie kanabinoīdi, bet arī ādu ārstējoši līdzekļi, garšvielas un purva zāle. Un, kā norāda Valsts policija, ka «spaiss» tiek ražots dzīvokļos vai palīgtelpās. Jācer, ka «spaisa» izplatība mazināsies, jo tagad par tā ražošanu un tirgošanu paredzēta kriminālatbildība.

Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde regulāri veic eksperimentus, tostarp bieži tiek pētīts arī jauno «spaisu» sastāvs. TVNET bija iespēja uzzināt, kādas vielas satur «spaiss».

Sintētisko augu maisījumu jeb «spaisa» sastāvs

Vanilīns: izmanto pārtikā kā garšvielu (vaniļa).

Glicerīns: to lieto nitroglicerīna ieguvei un polimēru (krāsu bāzes) ieguvei. Glicerīnu pievieno šķidrumiem kā antifrīzu. To arī izmanto vīna saldināšanai, liķiera ražošanā un parfimērijā.

Kampareļļa: šķīdums, kas lietojams uz ādas. To lieto ierīvēšanai dažādas izcelsmes locītavu sāpju, tostarp reimatoīdā artrīta, miozīta (muskuļu iekaisuma), tendinīta (cīpslu iekaisuma), neiralģijas (nervu sāpju) gadījumos. Kampareļļa pieder pie kairinošiem līdzekļiem ar tā saukto «atvelkošo» iedarbību: ja zāles ierīvē, ādas kairinājums reflektori rada vietēju asinsvadu paplašināšanos, radot siltuma un komforta sajūtu sāpošajās locītavās.

Metalona atvasinājums acetons: kalpo par izejvielu daudzu svarīgu ķīmisku produktu sintēzei, piemēram šķīdinātāju, laku, eksplozīvu un ārstniecības vielu ražošanā. Acetona avoti dzīvokļos un ofisos – korektori, nagu lakas noņemšanas līdzekļi, krāsu šķīdinātāji un svaigi nokrāsotās virsmas. Acetons – tā ir narkotiska viela, kura grauj CNS un negatīvi ietekmē bērna attīstību grūtniecības laikā. Lietojot acetonu iekšķīgi, letālā deva ir apmēram 60-70 ml. Iedzerot acetonu, rodas nelabums, vemšana, sāpes vēderā, āda kļūst zilgana; ja iedzerts daudz - cilvēks zaudē samaņu un nāve var iestāties jau pēc 6 līdz 12 stundām.

Jebkāda veida sakaltēts augs: «spaisa» sastāvā visbiežāk tiek izmantotas kumelītes vai purva zāle, kas Latvijā neaug. Valsts policija ziņo, ka purva zāle tiek ievesta no Eiropas.

Apsmidzināmie līdzekļi: dažāda veida pūšamie līdzekļi no Ķīnas.

Psihoaktīvās vielas, tostarp sintētiskie kanabinoīdi: ķīmisko savienojumu formulas, kuras cilvēkam bīstami, pat neatgriezeniski ietekmē veselību.

Kā radās «spaiss»?

Latvijas Organiskās sintēzes institūta ķīmiķis Reinis Vilškērsts norāda, ka «spaiss» var saturēt dažādas vielas, kas ir atšķirīgas pēc ķīmiskās uzbūves, tomēr parasti tām ir līdzīga ķīmiskā formula un farmakoloģiskā darbība. «Visbiežāk tie ir dažādi sintētiskie kanabinoīdi: vielas, kas saistās ar kanabinoīdu receptoriem, tiem pašiem receptoriem, pie kuriem saistās marihuānas aktīvās vielas. Šādu vielu ir gana daudz, un nosaukt tikai vienu, protams, nav iespējams. Lielai daļai no tām nav nosaukuma, bet ir tikai kods, kas parasti sākas ar burtiem JWH par godu šo vielu atklājējam Džonam Viljamam Hufmanam (John William Huffman), kurš radīja šos savienojumus ar domu par jaunām zālēm, nevis vielām, ko lietot, lai apreibinātos,» norāda ķīmiķis.

Mediķi un speciālisti norāda, ka apmēram pirms 20 vai 30 gadiem zinātnieki un mediķi izgatavoja vairākas formulas (sintētiskie kanabinoīdi), lai tos varētu izmantot medicīnā. Tomēr viņi atklāja, ka šīs vielas cilvēku veselībai ir kaitīgas, nevis ārstnieciskas. Tāpēc šīs formulas tika publicētas, lai mediķi un citi zinātnieki šādus vielu savienojumus neizmantotu jaunu zāļu radīšanai. Savukārt narkotiku biznesmeņi izlēma sākt ražot «spaisu», kura sastāvā tiek izmantoti iepriekš atklātie sintētiskie kanabinoīdi, un tā saucamais «spaisa» bums sākās aptuveni pirms 10 gadiem.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu