Par krāpšanos ārstniecības iestādēm nācies samaksāt pieckārši (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības inspekcija (VI) pērn vairākām ārstniecības iestādēm piemērojusi ievērojamus līgumsodus par nepamatotu pakalpojumu uzskaiti, liecina VI apkopotie dati.

Jau vēstīts, ka VI 2013.gadā veiktajās pārbaudēs ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, konstatējusi nepamatoti uzrādītus veselības aprūpes pakalpojumus 299 468 eiro apmērā.

Tomēr VI ne tikai pieņēmusi lēmumu par šo līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem, bet papildus atsevišķām iestādēm piemērojusi līgumsodus divkāršā, trīskāršā un pat pieckāršā izkrāpto līdzekļu apmērā. 2013.gada pēdējā ceturksnī šādi budžetā iekasēti 19 699 eiro.

Kādā zobārstniecības ārsta prakse Carnikavas novadā apmaksai no valsts budžeta vairāku gadu garumā uzrādījusi neveiktus pakalpojumus bērniem 2334 eiro apmērā. No prakses ieturēta ne tikai šī nauda, bet arī 11 673 eiro - līgumsods izkrāptās naudas pieckāršā apmērā.

Savukārt kāda Rīgas pašvaldības slimnīca apmaksai nepamatoti lielā skaitā uzrādījusi piemaksājamās manipulācijas par digitālās tehnoloģijas pielietojumu rentgenoloģiskiem izmeklējumiem, izkrāpjot no valsts 3156 eiro. No ārstniecības iestādes ieturēta šī summa un 6313 eiro līgumsods divkāršā tās apmērā.

Kādā zobārstniecībā Salacgrīvas novadā apmaksai nepamatoti uzrādītas vienā seansā savstarpēji nesaderīgas zobārstniecības manipulācijas, nepamatoti iegūstot 94 eiro. Šī nauda atgūta, tāpat kā iekasēts līgumsods pakalpojuma tarifa pieckāršā apmērā - 188 eiro.

Vēl kāda ārstniecības iestāde Tukumā vienas aprūpes epizodes laikā apmaksai nepamatoti uzrādījusi divus neirologa aprūpes talonus. Tāpat apmaksai no valsts budžeta nepamatoti uzrādīta 31 rentgenogrāfijas manipulācija. No iestādes ieturēti 215 eiro un līgumsods 153 eiro apmērā.

Sodīta arī kāda ģimenes ārste Burtnieku novadā. Viņa apmaksai no valsts budžeta nepamatoti uzrādījusi mājas vizītes un brūču apstrādi un izrakstījusi kompensējamās zāles, neievērojot normatīvo aktu prasības, tā radot zaudējumus valsts budžetam. Tāpat ārste ne visos gadījumos pacientiem izsniegusi maksājumus apliecinošus dokumentus un medicīniskajai dokumentācijai nav pievienojusi no pacienta iemaksas atbrīvota pacienta statusu apliecinošus dokumentus.

No minētās ārstes prakses ieturēti 685 eiro par nepamatoti uzrādītajiem pakalpojumiem un neprecīzu zāļu izrakstīšanu, kā arī 1371 eiro līgumsods un arī 10% no nākamā mēneša kapitācijas naudas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu