VID Neo krimināllietā ir kā cietušā pārstāvis (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Latvijas Universitātes pētnieka Ilmāra Poikāna jeb Neo krimināllietā figurē kā cietušā pārstāvis, nevis cietusī juridiskā persona, liecina VID iesniegums Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai par informācijas sniegšanu.

Iesniegumā minēts, ka Poikāna patvaļīgas piekļūšanas Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS) rezultātā radītās sekas tikušas novērstas par EDS izstrādātāju līdzekļiem, tāpēc VID mantiskie zaudējumi nav radīti.

VID iesniegumā informē, ka Poikāns ir pārkāpis sabiedrībā un valstī vispārpieņemtās normas un kārtību, kas attiecas uz informācijas sistēmām. Tā rezultātā sistēmas lietotājam varot rasties šaubas, vai tās īpašnieks, proti, Latvijas valsts, var nodrošināt datu drošību. Kā norāda VID, ar to tiekot apdraudēta tiesiskā paļāvība un apdraudējums grauj sabiedrības uzticamību valstij un tās spējām pildīt savas funkcijas attiecībā uz datu aizsardzību un drošību. Tas savukārt negatīvi ietekmē valsts un VID prestižu.

Attiecīgi VID uzskata, ka, nesankcionēti piekļūstot EDS, masveidā to lejupielādējot un saglabājot to noteiktā datnes formātā ar fizisko un juridisko personu datiem, Latvijai VID personā ir nodarīts kaitējums.

Jau ziņots, ka VID un par cietušo juridisko personu atzītā banka «ABLV Bank» nav vērsušies tiesā pret Poikānu ar prasību par radīto zaudējumu atlīdzināšanu saistībā ar viņa kā apsūdzētā rīcību krimināllietā par datu lejupielādi no VID EDS.

Apsūdzētā aizstāvis Aldis Alliks iepriekš atzina, ka pirmstiesas kriminālprocesā nav iesniegti pieteikumi izmaksāt kompensācijas par radītajiem zaudējumiem. To esot iespējams darīt līdz brīdim, kad lieta tiek sākta skatīt pēc būtības.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa sākusi skatīt tā dēvēto Neo krimināllietu. Tiesnese Una Melameda pēc abu pušu argumentu uzklausīšanas lēma apmierināt cietušo lūgumu un krimināllietu iztiesāt slēgtās sēdēs. Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Poikānam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 200.panta 2.daļas - par ekonomisko un citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai. Apsūdzība celta arī pēc Krimināllikuma 145.panta 1.daļas - par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, radot būtisku kaitējumu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu