Par narkotisku vielu gatavošanu tiesās nonākušas 416 krimināllietas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu bez nodoma šīs vielas realizēt pagājušajā gadā Latvijas pirmās instances tiesās nonākušas 416 krimināllietas, šodien konferencē par jauno psihoaktīvo vielu prevenciju pastāstīja Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns.

Kopumā par šo noziegumu pēc Krimināllikuma 253.panta pērn notiesātas 405 personas, no kurām 81 personai sods būs jāizcieš nosacīti. No visiem notiesātajiem 55 ir sievietes, bet astoņi cilvēki bijuši nepilngadīgi.

Statistikas dati liecina, ka pēdējos gados krimināllietu skaits un notiesāto personu skaits palielinās.

Kā norādīja tiesnesis, 2012.gadā pirmās instances tiesās Latvijā tika saņemtas 368 krimināllietas pēc KL 253.panta par narkotisko vielu izgatavošanu bez nodoma tās realizēt. Par šo noziedzīgo nodarījumu pirms diviem gadiem notiesāti 252 apsūdzētie, no kuriem 127 apsūdzētajiem sods izciešams nosacīti. No visām notiesātajām personām 36 bijušas sievietes, bet septiņi apsūdzētie bijuši nepilngadīgi.

Kā konferencē norādīja tiesnesis Stukāns, narkotiku izgatavošana, kā arī lietošana un citas darbības ir aizliegtas, taču personu, kuras aizliegtās vielas lieto, skaits nesamazinās. Tāpat nav novērojama tendence samazināties tiesās saņemto krimināllietu un tajās notiesāto personu skaitam.

Tāpat tiesneša prezentētie statistikas dati liecina, ka palielinās arī pirmās instances tiesās nonākušo krimināllietu par narkotisko vielu realizēšanu skaits. Par šo noziedzīgo nodarījumu, kas krimināli sodāms pēc KL 253.1 panta, pērn tiesās nonākušas 358 lietas, kas ir par 56 lietām vairāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat audzis notiesāto personu skaits. 2012.gadā par narkotisko vielu realizāciju notiesātas tika 242 personas, bet pērn tiesa par vainīgām atzinusi un notiesājusi 336 personas, no kurām 122 apsūdzētajām personām piespriestais sods izciešams nosacīti.

Savukārt par noziedzīgajiem nodarījumiem pēc KL 250.panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izsniegšanu, kas attiecināms uz ārstu praksi, trīs gadu laikā tiesās nav nonākusi neviena krimināllieta. Tiesnesis norādīja, ka tā vērtējama kā pozitīva iezīme, jo liecina, ka ārsti strādā 100% godprātīgi. Tāpat neviena lieta tiesās nav saņemta par pamudināšanu uz narkotisko un psihotropo vielu lietošanu.

Stukāns konferencē uzsvēra, ka patlaban nepieciešams runāt par izglītošanu un audzināšanu, jo ar jaunu pantu radīšanu nebūs gana, lai uzlabotu situāciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu