VNĪ sniegs tiesā prasību pret Rīgas pils būvniekiem (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai tiesiskā ceļā noskaidrotu visu nepieciešamo informāciju par atbildīgo personu saistībā ar Rīgas pilī pērn notikušajā ugunsgrēkā nodarītajiem zaudējumiem, VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) gatavo prasību pret pilnsabiedrību «SBRE» un tās biedriem, informēja VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Nav nodrošinājuši ugunsdrošības prasību stingru ievērošanu

«VNĪ pauž nožēlu, ka būvnieks un būvuzraugs saskaņā ar līgumu nav nodrošinājuši ugunsdrošības prasību stingru ievērošanu tik ievērojamā valsts nozīmes objektā.

Ir pilnīgi skaidrs, ka tiesvedība ir neizbēgama.

Lai tiesiskā ceļā noskaidrotu par ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem atbildīgo personu, gatavojam prasību pret «SBRE» un tās biedriem par nodarīto zaudējumu piedziņu. Tā tiks iesniegta tuvākajā laikā,» sacīja Laukšteina.

Viņa arī norādīja, ka sadarbības turpināšanai VNĪ ir izvirzījis «SBRE» nosacījumu iesniegt labprātīgu prasības nodrošinājumu visu līdz šim aprēķināto zaudējumu apmērā bankas galvojuma formā gadījumam, ja «SBRE» ar spēkā stājušos tiesas nolēmumu tiek atzīts par atbildīgu par ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem.

Saņemot šādu nodrošinājumu,

tiek izslēgts risks, ka prasības apmierināšanas brīdī zaudējumu piedziņa nav iespējama,

piemēram, būvuzņēmēja ierobežotas maksātnespējas vai maksātnespējas dēļ, skaidroja VNĪ pārstāve.

Valstij tiks atdoti ugunsgrēka radītie zaudējumi

«Valsts policijas paziņojums presei gaidāmajā tiesas procesā tikai stiprina VNĪ pozīciju un pārliecību, ka valstij tiks atdoti ugunsgrēka radītie zaudējumi, kas patlaban lēšami aptuveni piecu miljonu eiro apmērā. Kriminālprocesa rezultāti varētu tikai sekmēt prasības tiesvedības virzību,» norādīja Laukšteina.

Viņa arī atzina, ka VNĪ nekomentēs «SBRE» publisko izteikumu 17.aprīlī par to, ka uzņēmums gatavs nekavējoties iemaksāt nodrošinājumu - piecus miljonus eiro -, tādējādi apliecinot gatavību uzņemties pilnu atbildību par Rīgas pils ugunsgrēku gadījumā, ja tiesībsargājošās iestādes par vainīgo atzīs tieši būvnieku.

«Tas bija būvnieku izteikums, mēs neko vēl neesam saņēmuši,» sacīja Laukšteina.

Jautāta par notiekošajiem darbiem pils atjaunošanā, viņa atzina, ka rekonstrukcijas projekts turpina savu gaitu.

«Nekas nav apstājies. Tāpat VNĪ kā rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pasūtītājs visu laiku ir sekojis, lai būvnieks likvidē ugunsgrēka sekas. Apdrošinātājiem ir iesniegts pieteikums, taču pagaidām nav saņemts apstiprinājums maksājumam,» rezumēja VNĪ pārstāve.

Kā ziņots, apsūdzības

Rīgas pils ugunsgrēka lietā celtas pret atbildīgo būvdarbu vadītāju no «SBRE», kā arī pret apakšuzņēmēja «Fritex» strādnieku,

kas neuzmanības dēļ izraisījis aizdegšanos. Patlaban nav zināms, kura ir trešā amatpersona, pret kuru varētu tikt celtas apsūdzības Rīgas pils ugunsgrēka lietā, bet zināms esot, ka viens no apsūdzētajiem ir būvdarbu vadītājs, kā arī strādnieks, kurš pēc darba laika rīkojies neuzmanīgi ar uguni.

Lieta tiks nodota kriminālvajāšanai

Tuvāko nedēļu laikā Rīgas pils ugunsgrēka lieta tiks nodota kriminālvajāšanai, bet paralēli sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām juridiskām personām - būvuzņēmumiem. Kā piespiedu līdzeklis juridiskajām personām uzlikti aresti 62 kontiem un 111 transportlīdzekļiem, tostarp būvniecības tehnikas vienībām.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks Rīgas pilī naktī uz 2013.gada 21.jūniju izcēlies pils rekonstrukcijas darbos nodarbināto strādnieku bezatbildīgas rīcības rezultātā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu