Korupcija arī Rīgas domes Kapsētu pārvaldē - priekšnieks ņēmis 13 000 eiro kukuli (42)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par 13 000 eiro kukuļa ņemšanu aizturējis Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārvaldes amatpersonu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās turētais ir Kapsētu pārvaldes priekšnieks Jānis Upītis. Ar pašu Upīti aģentūrai LETA sazināties pagaidām nav izdevies, jo viņa mobilais tālrunis ir izslēgts.

Kapsētu pārvaldes priekšnieks šodien nebija ieradies uz Mājokļu un vides komitejas sēdi, kur viņam bija jāziņo par vienu no darba kārtības jautājumiem. Viņa vietā ziņojumu sniedza Upīša vietnieks Igors Svincickis.

KNAB aģentūru LETA informēja, ka amatpersona aprīlī pieprasīja kukuli par nomas līguma pagarināšanu ar juridisku personu un maijā pieņēma iepriekš pieprasīto naudu.

Aizdomās turētajai amatpersonai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - 20 000 eiro drošības nauda un ierobežojums veikt darbības, kas saistītas ar lēmumu pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijām Rīgas domes struktūrvienībā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija no KNAB pagaidām netikšot sniegta.

Kriminālprocess tika sākts aprīlī, bet amatpersonas aizturēšana notika 20.maijā.

Upīša advokāts Normunds Duļevskis aģentūrai LETA teica, ka KNAB preses paziņojumā minētā informācija ir neprecīza un vismaz daļēji neatbilst lietas faktiskajiem apstākļiem. Aizstāvības rīcībā esošā informācija pagaidām ir minimāla, taču notikušais liecina «par neizdevušos provokāciju». Advokātam nav zināms, vai kriminālprocesā figurē vēl kāds aizdomās turētais.

No plašākiem komentāriem advokāts atturējās, jo nevarot izpaust kriminālprocesā iegūto informāciju.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) aģentūrai LETA nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka par koruptīvām darbībām aizdomās turētais ir Upītis, taču atzina, ka par izmeklēšanas darbībām Mājokļu un vides departamentā 20.maijā ir ticis informēts.

Oficiāla informācija par to, ka konkrētai departamenta amatpersonai būtu noteikti kādi ierobežojumi amata pienākumu pildīšanā, pašvaldībā vēl neesot saņemta. Stepaņenko pieļāva, ka KNAB vēstule vēl ir ceļā, un uzsvēra, ka par darbinieka turpmāko likteni pašvaldībā tiks lemts tikai pēc oficiālas informācijas saņemšanas.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskojamo datu bāzē pieejamā Upīša valsts amatpersonas deklarācija par 2013.gadu, Kapsētu pārvaldes priekšnieka amatā viņš pērn saņēmis 21 548 eiro atalgojumu, bet viņa uzkrājumi sasnieguši 45 096 eiro, kas ir par gandrīz 10 000 eiro vairāk nekā 2012.gadā. Pērn skaidrā naudā Upītis glabājis 1000 ASV dolārus (733 eiro) un 8000 eiro, savukārt bezskaidrā naudā uzkrājis 36 363 eiro. Kapsētu pārvaldes priekšniekam nav parādsaistību, viņam pieder zeme Aizkrauklē, dzīvoklis un māja ar zemi Rīgā, kā arī 2010.gada vieglā automašīna «Volkswagen Touareg».

2012.gadā Upīša alga bijusi 20 856 eiro, bet uzkrājumi - 35 525 eiro, no kuriem skaidrā naudā viņš uzglabājis 5846 eiro, 1000 ASV dolāru (733 eiro), bet 28 753 eiro - bezskaidrā naudā. 2012.gadā Kapsētu pārvaldes priekšnieks par 20 830 eiro iegādājies automašīnu.

Savukārt 2011.gadā, kad Upīša atalgojums bijis 24 190 eiro, viņš skaidrā naudā glabājis kopumā 32 679 eiro - 20 000 ASV dolāru (14 656 eiro) un 10 000 eiro skaidrā naudā, bet 8023 eiro - bezskaidrā naudā.

Šī nav pirmā reize, kad minētajā departamentā ir aizdomas par korupciju. 2012.gada rudenī KNAB aizturēja vairākas personas, tai skaitā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāju Āriju Stabiņu.

KNAB Stabiņu rosināja saukt pie kriminālatbildības, jo uzskata, ka bijusī Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Vairākām personām jau piemērots naudas sods saistībā ar Stabiņas kukuļošanu. Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa pazuda, un viņa izsludināta starptautiskajā meklēšanā.

Savukārt pagājušā gada vasarā KNAB saistībā ar iespējamo kukuļņemšanu piemēroja aizdomās turētā statusu toreizējam Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aļeksejenko (GKR). Vēlāk Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) parakstījis rīkojumu par Aļeksejenko atstādināšanu no direktora pienākumu pildīšanas.

Toreiz KNAB paziņoja, ka pagājušā gada maijā sākts kriminālprocess par iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar zemes gabala nodošanu nomā. KNAB uzskatīja, ka saistībā ar Rīgas pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma Varoņu ielā nodošanu nomā tika pieprasīts kukulis lielā apmērā - 100 000 eiro. Kriminālprocesā kā aizdomās turētā par kukuļa pieprasīšanas atbalstīšanu figurēja arī kāda privātpersona.

Iespējams, kukuļošanas skandāls saistīts ar Varoņu ielā paredzētā kolumbārija būvniecību.

Dažus mēnešus vēlāk Aļeksejenko ievēlēja atkritumu apsaimniekotāja SIA «Getliņi Eko» valdē. Aļeksejenko noliedz, ka būtu piedalījies kādās koruptīvās darbībās, un KNAB darbības skaidro ar politisko pasūtījumu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu