Zolitūdes traģēdijas lietā sāk vēl vienu kriminālprocesu (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju Valsts policija ir sākusi vēl vienu kriminālprocesu - saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā SIA «Maxima Latvija». Kriminālprocess sākts, saņemot Valsts darba inspekcijas (VDI) slēdzienu, kas bijis vairāk nekā 2400 lappušu garumā.

Pievienots Maxima Latvija komentārs

Kriminālprocess sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt VDI slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmuma tirdzniecības objektā Priedaines ielā 20 un izvērtēt, vai darba devējs saucams pie kriminālatbildības. Kriminālprocess pagaidām sākts par faktu, aizdomās turēto nav.

Policija atgādina, ka traģēdijā bojā gāja arī četri uzņēmuma darbinieki, bet divi guva smagus ievainojumus.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem pastāstīja, ka

VDI slēdziens lielākajā daļā sakritis ar izmeklētāja viedokli

un tāpēc ierosināts atsevišķs kriminālprocess. Inspekcijas slēdziena detaļas Grišins atturējās izpaust, taču pārkāpumi saistīti ar darba organizāciju, kā arī rīcību trauksmes signalizācijas brīdī.

«Nenoliedzami, ka materiāli izmeklēšanā iegūti apjomīgi un pārkāpumi ir pārsvarā saistīti ar darba organizācijas jautājumiem, darbinieku apmācībām un instruktāžām. Tāpat tas ir saistīts ar rīcību trauksmes signalizācijas darbības laikā - vai tā bija atbilstoša darba aizsardzības noteikumiem,» uzsvēra Grišins.Jau vēstījām, ka pāris stundas pirms traģēdijas sagruvušajā lielveikalā atskanēja trauksmes signalizācija, taču

cilvēki netika evakuēti.

Apjomīgajā Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā šis ir jau otrais atsevišķi uzsāktais kriminālprocess. Pirmais bija par dokumentu viltošanu. 17.februārī kriminālprocess par dokumentu viltošanu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. 27.februārī jau pieņemts prokurora priekšraksts par sodu 1920 eiro apmērā.

Par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja pārkāpumi ir izraisījuši veselības traucējumus un miesas bojājumus, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Gadījumā, ja pārkāpumi izraisījuši cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

"Maxima Latvija": Nevairīsimies no atbildības par darba drošības noteikumu pārkāpumiem

Ja saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem tiesa lems par SIA "Maxima Latvija» vainu saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem, uzņēmums no atbildības nevairīsies, komentējot Valsts policijas sākto kriminālprocesu,atzina uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris.

Viņš sacīja, ka par šodien sākto kriminālprocesu par darba drošības noteikumu pārkāpumiem "Maxima Latvija" uzzinājusi no medijiem. "Esam gatavi sadarboties ar Valsts policiju izmeklēšanas gaitā, kā arī paļaujamies uz objektīvu un vispusīgu izmeklēšanas procesu," sacīja Beseris.

Viņš arī norādīja - lai arī Valsts darba inspekcijas (VDI) sagatavotajā aktā par darba aizsardzību uzņēmumā atsevišķi izvirzītie jautājumi būtu izskatāmi un pilnveidojami, uzņēmums nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai, kas balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem, tādēļ uzņēmums VDI aktu apstrīdēs.

"Pagaidām to vēl neesam izdarījuši, jo tiek precizētas detaļas. Sagatavotais akts tiks apstrīdēts likumā noteiktajā kārtībā 30 dienu laikā. Vienlaikus "Maxima" turpinās sadarbību ar VDI un citām atbildīgajām institūcijām, lai nepārtraukti turpinātu uzlabot darba drošību un darba apstākļus uzņēmumā," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Jau ziņots, ka «Maxima Latvija» apstrīdēs saņemto VDI aktu par nelaimes gadījuma izmeklēšanu «Maxima» veikalā Zolitūdē, lai gan VDI izmeklēšanas komisija identificējusi vairākus nelaimes gadījuma cēloņus, par kuriem ir atbildīga «Maxima Latvija».

VDI izmeklēšanas komisija identificēja nelaimes gadījuma cēloņus, par kuriem ir atbildīga «Maxima Latvija», proti, netika novērtēta uz veikala ēkas jumta notiekošo būvdarbu potenciālā ietekme uz veikala darbiniekiem,

nodarbinātie netika instruēti par rīcību

trauksmes signalizācijas iedarbošanās gadījumā un netika organizēta nodarbināto evakuācija trauksmes signalizācijas darbības laikā.

Nelaimes gadījuma izmeklēšanas komisija 30.maijā saņēma «Maxima Latvija» īpašo viedokli par nelaimes gadījuma akta projektu, izvērtēja to, bet atzina, ka tas nesatur informāciju un faktus, kas būtu par pamatu aktā norādīto secinājumu maiņai, aģentūru LETA informēja VDI.

Par «Maxima Latvija» veikala ēkas Priedaines ielā 20 Rīgā nesošo konstrukciju un jumta nogruvuma cēloņiem atbildīgās personas noteiks Latvijas tiesībsargājošās institūcijas, skaidro VDI. Inspekcija nelaimes gadījuma izmeklēšanā iegūtos materiālus un liecības kopā ar nelaimes gadījuma aktiem nodos Valsts policijai izvērtēšanai kriminālprocesa gaitā.

Rīgas reģionālās VDI sastādīto nelaimes gadījuma aktu «Maxima Latvija» var apstrīdēt VDI direktoram 30 dienu laikā.

Kā informēja SIA «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris, lai arī atsevišķi VDI sagatavotajā aktā par darba aizsardzību uzņēmumā izvirzītie jautājumi būtu izskatāmi un pilnveidojami,

«Maxima» nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam

un normatīvo aktu interpretācijai, kas balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem, skaidro Beseris.

Pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu