Pētījums: Lielākoties dzimumnoziegumu upuri ir nepilngadīgas personas (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ian-arlet

No kopumā 406 analizētajiem gadījumiem, kuros personas Valsts probācijas dienesta uzraudzībā nonākušas par dzimumnoziegumiem, 4% jeb 17 gadījumos noziedznieki dzimumnoziegumus veikuši atkārtoti, pētījuma «Recidīva rādītāji personām, kas notiesātas par dzimumnozieguma izdarīšanu» prezentācijā šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts probācijas dienesta (VPD) vecākais pētnieks Anvars Zavackis.

Zavackis norādīja, ka pētījumā tika uzskaitīti visi klienti, kas sistēmā nonākuši no 2006.gada sākuma līdz 2014.gada sākumam, tāpēc recidīva mērījuma periods bijis ļoti atšķirīgs. Līdz ar to kopējais rādītājs raksturo, cik no visiem probācijas dienesta klientiem atkārtoti izdarījuši jaunu dzimumnoziegumu.

Pētījumā teikts, ka no visiem dzimumnoziedzniekiem, kas atradušies sabiedrībā, viena gada laikā astoņos gadījumos dzimumnoziegums izdarīts atkārtoti.

Savukārt trīs gadu periodā atkārots dzimumnoziegums ticis izdarīts 13 gadījumos jeb 6% no visiem analizētajiem gadījumiem. Zavackis norādīja, ka pētījuma izlasē iekļautie dzimumnoziedznieki 37 gadījumos jeb 9% no visiem pētītajiem gadījumiem izdarījuši jaunu vardarbīgu noziedzīgu nodarījumu, kas pēc savas dabas bijis klasificējams kā neseksuāla vardarbība, bet gan dažāda smaguma miesas bojājumu nodarīšana, laupīšana, kā arī tie noziegumi, kas beigušies ar cietušā nāvi.

Pārsvarā dzimumnoziedznieki, kas nonākuši probācijas sistēmā, nav iepriekš sodīti, kā arī visbiežāk noziegumus izdara gados jaunas personas un pārsvarā dzimumnoziedznieks ir vīrietis, iezīmējot dzimumnoziedznieka portretu, sacīja Zavackis. Viņš norādīja, ka sākotnēji izlasē bijuši 355 dzimumnoziegumu gadījumi, kuros tikai piecos gadījumos dzimumnoziegumu izdarījušas sievietes.

Probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs norādīja, ka pētījums palīdzēs pilnveidot Probācijas dienesta darbu un noderēs pārdomātai normatīvā regulējuma veidošanai, kas norādītu, kādā veidā strādāt ar dzimumnoziedzniekiem. Pētījums dienestam bijis nozīmīgs, lai izvirzītu institūcijas nākotnes mērķus, lai būtu atskaites punkti darbības uzlabošanai. Papsujevičs sacīja, ka pētījuma dati ir vairāk provizoriski un dienests pieņem, ka dzimumnoziegumu recidīva skaitļi Latvijā varētu būt nedaudz augstāki.

Vienlaikus Papsujevičs sacīja, ka patlaban nav pamata uzskatīt, ka Latvijā dzimumnoziedznieki recidivē vairāk nekā citās pasaules valstīs, jo pagaidām Latvijas situāciju iezīmējošie skaitļi ir vairāk nekā par 50% zemāki nekā, piemēram, ASV, Kanādas un Lielbritānijas līdzīgos pētījumos. Tomēr arī citās valstīs dzimumnoziegumu recidīvs ir viens no vismazākajiem recidīviem visu noziegumu vidū.

Latvijā ar likumdošanu, kas attiecas uz dzimumnoziegumiem, patlaban viss ir kārtībā, sacīja Probācijas dienesta vadītājs

Tas ir tikai laika jautājums, kad tā varēs sākt darboties attiecībā uz personām, kas pastrādājušas dzimumnoziegumu. Iezīmējot faktisko situāciju, Papsujevičs norādīja, ka pieņemtie likumi, kas ir nelabvēlīgi lielai daļai personu, kuras izcieš brīvības atņemšanu, pilnībā neaptver personas, kas sodītas par dzimumnoziegumiem.

Kā liecina pētījuma izlases dati, 24% dzimumnoziegumu gadījumu notikusi izvarošana, 12% gadījumu personas bijušas notiesātas par vardarbību dzimumtieksmju apmierināšanu, 11% gadījumu personas bija notiesātas par labprātīgām seksuālām attiecībām ar nepilngadīgo, kas ir jaunāka par 16 gadiem, bet 30% gadījumu notiesātie sodu izcietuši par netiklām darbībām ar nepilngadīgajiem, bet 23% no izlasē iekļautajiem gadījumiem cilvēks bijis notiesāts par vairāk nekā viena dzimumnozieguma veikšanu, proti, notiesājošajā spriedumā bijis vairāk nekā viens pants.

Kā norādīja Probācijas dienesta vadītājs, Latvija ir soli priekšā Igaunijai un Lietuvai, jo Latvijā ir ieviesta riska vajadzību novērtēšanas sistēmas, kā arī speciālās programmas ar dzimumnoziedzniekiem. Jautājums ir par resursu apmēru, lai varētu izmantot visus izveidotos instrumentus.

Pētījumā atklājies, ka lielākoties dzimumnoziegumos cietušas nepilngadīgas personas

No visiem analizētajiem gadījumiem 69% jeb 255 gadījumos dzimumnoziegums bijis pret nepilngadīgo.

Tāpat lielākajai daļai no dzimumnoziedzniekiem jeb 57% nav bijis kriminālas pagātnes, savukārt 21% no dzimumnoziedzniekiem bijuši vienreiz iepriekš sodīti, bet 8% gadījumu noziedznieks iepriekš bijis sodīts divas reizes. Vislielākais skaits sodāmību pirms nonākšanas probācijas iestādē no analizētajiem gadījumiem bijušas astoņas reizes.

Pētījuma izlasē tika iekļautas personas, kuras sodu izcieš nosacīti, pirms termiņa atbrīvotas personas, personas, kurām kā sods noteikts piespiedu darbs, kā arī pēc pilna termiņa atbrīvotas personas, kas ir bijuši Probācijas dienesta klienti.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu