Pārtrauc noziedzīga PVN krāpnieku grupējuma nelikumīgo darbību (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas Pašvaldības policiju pagājušajā nedēļā apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Apturētais noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos, paziņojumā medijiem informē VID.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs 2014.gada jūnijā sāktos kriminālprocesos pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Šajos kriminālprocesos tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Atklātais noziedzīgais grupējums darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru reāli strādājošiem 14 uzņēmumiem, informē VID.

Laikā no 2012.gada janvāra līdz šā gada martam atklātais noziedzīgais grupējums ir nodarījis kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā nenomaksāta PVN veidā un legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus. Shēmas «klienti» (reāli strādājoši uzņēmumi - patiesā labuma guvēji) savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Šādas noziedzīgās shēmas īstenošanai un fiktīvu darījumu organizēšanai kopumā bija nodibināti un tika izmantoti vairāk nekā 60 fiktīvi uzņēmumi. Atklātais noziedzīgais grupējums darbojās galvenokārt celtniecības, naftas produktu tirdzniecības, dažādu preču tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas jomā. Reāli strādājošie uzņēmumi, kuri izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus naudas atmazgāšanā, regulāri piedalījās valsts un pašvaldību rīkotajos iepirkuma konkursos.

Minēto kriminālprocesu pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma darbību vadīja un organizēja piecas personas, no kurām divas ir sievietes, savukārt šī grupējuma darbību atbalstīja deviņas personas. Organizētā noziedzīgā grupa darbojās īpaši piesardzīgi, vairākkārt tika mainītas slēpto biroju adreses, grupā valdīja izteikta hierarhija, katrs grupas loceklis apzinājās savu lomu, uzdevumus un pienākumus. Noziedzīga nodarījuma izdarīšanā organizatori un atbalstītāji iesaistīja savus radiniekus un tuvas paziņas (uzticības personas), lai nodrošinātu konfidencialitāti saistībā ar noziedzīgās grupas darbību. Noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus organizatori izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumus, informē VID.

Kopumā kriminālprocesu gaitā aizturētas 11 personas un par aizdomās turētām atzītas 14 personas, divām no personām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, pārējām personām - ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Kriminālprocesi par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem sākti pēc Krimināllikuma 217.panta otrās daļas, 218.panta otrās un trešās daļas un 195.panta trešās daļas.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID patlaban nesniedz.

VID Finanšu policijas pārvalde izsaka pateicību par veiksmīgu sadarbību Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldei un pretterorisma vienībai («Omega»), kā arī Rīgas Pašvaldības policijai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu