Atklāj iespējamo korupciju PMLP saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu (35)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības policija (DP) atklājusi iespējamu korupciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu - 19.jūnijā sākts kriminālprocess par iespējamu kukuļņemšanu, starpniecību kukuļošanā, kukuļdošanu un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Papildināta visa ziņa.

Izmeklēšanā konstatēts, ka, neievērojot noteikto pieraksta un rindas kārtību, pretēji valdības noteikumos paredzētajai kārtībai PMLP amatpersonas palīdzēja nokārtot ārzemniekam termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Šīs darbības organizēja Latvijas pilsonis, kurš darbojās kā starpnieks starp ārzemnieku un PMLP amatpersonām, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Lai nodrošinātu šī pakalpojuma sniegšanu, starpnieks PMLP amatpersonām par pretlikumīgu darbību veikšanu solīja nodot kukuli. Bez tam starpnieks arī viltoja termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanai nepieciešamos dokumentus.

7.jūlijā DP aizturēja starpnieku, bet divas dienas vēlāk viņš tika atzīts par aizdomās turamo par starpniecību kukuļošanā un dokumentu viltošanā mantkārīgā nolūkā. Šobrīd viņam ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Vienlaikus divām PMLP amatpersonām šajā kriminālprocesā ir piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Kukuļa summu DP pagaidām neatklāj

DP uzsver, ka izmeklēšanā iegūtā informācija vēlreiz apliecina nepieciešamību nodrošināt visaptverošu un stingru uzraudzību pār termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas procesu, jo pastāv risks, ka, izmantojot atsevišķu amatpersonu negodprātīgumu, termiņuzturēšanās atļauju var mēģināt iegūt ārzemnieki, kuri neatbilst likumā minētajām prasībām un var radīt draudus nacionālajai drošībai.

PMLP līdz šim no DP mutiski ir saņēmusi informāciju tikai par vienu iesaistīto PMLP darbinieku, rezultātā darba attiecības ar šo darbinieku ir pārtrauktas, aģentūrai LETA pastāstīja pārvaldē. Par otro PMLP darbinieku pārvalde neko nekomentē, jo šādu informāciju nav saņēmusi.

Vienlaicīgi PMLP norāda, ka nepārtraukti notiek darbs pie uzturēšanās atļauju procesa noformēšanas drošības un caurskatāmības uzlabojumiem. Patlaban tiek strādāts pie tehnoloģiskām izmaiņām uzturēšanās atļauju dokumentu pieņemšanā un izsniegšanā, lai izvairītos no cilvēciskā faktora un atļauju noformēšanas procesā iesaistītos vairākas PMLP amatpersonas.

DP arī turpmāk pievērsīs pastiprinātu uzmanību termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas procesam, lai novērstu drošības riskus, ko var radīt šādu atļauju prettiesiska izsniegšana.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu