Neitralizē Rīgā atrastos simts sprādzienbīstamos priekšmetus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

28.jūnijā bruņoto spēku Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti Ādažu poligonā iznīcināja garāžu teritorijā Rīgā pagājušonedēļ atrastos vairāk nekā 100 sprādzienbīstamos priekšmetus, galvenokārt artilērijas un mīnmetēju lādiņus un rokasgranātas, kā arī vairāk nekā tūkstoti strēlnieku munīcijas vienību, TVNET uzzināja Nacionālajos Bruņotajos spēkos.

Vērot Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālistu darbu bija ieradies arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

«Šis ir viens no neparastākajiem atradumiem pēdējos gados, jo konkrētais kolekcionārs šādus priekšmetus, visticamāk, ir savācis no visas Latvijas - te atrasti sprādzienbīstami priekšmeti un ieroči, sākot no abu pasaules karu laikiem līdz mūsdienīgam ekipējumam,» norāda kapteinis Oskars Lejnieks, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas komandieris. «Šis cilvēks ar savu kolekciju apdraudēja gan sevi, gan citus Rīgas iedzīvotājus, līdzcilvēkus, kas dzīvo un strādā šajā rajonā, kas ir nepieļaujami.»

Foto: Latvijas armija

Šķembas lidotu simtiem metru attālumā

Kapteinis O.Lejnieks atzīst, ka, veicot aprēķinus, ir iespējams paredzēt, ka, sprāgstot jaudīgākajam no šajā kolekcijā atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, šķembas lidotu līdz pat 300 metru attālumā un trāpītu cilvēkiem, kas atrastos tuvumā.

Pats bīstamākais šajā kolekcijā bija uzspridzinātāji, kuri nelaimīgas sakritības dēļ varētu veicināt munīcijas detonēšanu – mazs sprādziens, kas var iniciēt sprādzienu ķēdi un uzspridzināt visu munīciju.

Kapteinis O.Lejnieks atzīst, ka līdzīgi gadījumi, kad jābrauc neitralizēt kolekcionāru savāktie priekšmeti, ir divas vai trīs reizes gadā.

24.jūlijā Rīgā, garāžu teritorijā tika atrasti vairāk nekā 100 sprādzienbīstamu priekšmetu, tika slēgta satiksme Sadovņikova ielas posmā un evakuēti iedzīvotāji.

Bruņoto spēku speciālisti tika izsaukti uz notikuma vietu ar aizdomām par vienu sprādzienbīstamu priekšmetu, bet, ņemot vērā plašo darba apjomu notikuma vietā, vienu turp nosūtīto vienību papildināja otra.

Katru gadu Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti saņem ap 1000 – 1300 izsaukumu un iznīcina no 5000 līdz 7000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu