Sarunu noklausīšanās lietā lidostā cietušā statusu atsaka 8 darbiniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Drošības policijas (DP) izmeklētājs kriminālprocesā par iespējamo lidostas «Rīga» darbinieku sarunu noklausīšanos atteicis noteikt cietušā statusu astoņiem lidostas darbiniekiem, kuri uzskatīja, ka viņu sarunas esot noklausītas, šodien vēsta laikraksts «Vesti segodnja».

(Pievienota 4.rindkopa.)

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka noteikt cietušā statusu kriminālprocesā esot lūdzis lidostas «Rīga» Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta vadītājs Ivars Lukaševičs, Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta Inženieru tīkla nodaļas vadītājs Vladimirs Krasausks, Personāla departamenta vadītāja Inga Rame, Kvalitātes departamenta Drošības pārvaldības sistēmas vadītājs Ingus Krūmiņš, lidostas būvniecības projektu vadītājs Jānis Bračs, kā arī Jānis Jurševskis, Arnis Seidāns un Jānis Šolis.

Tomēr, izvērtējot minēto personu liecības, kā arī lietas materiālus, DP izmeklētājs esot konstatējis, ka nav noticis noziedzīgs nodarījums, kas radītu morālu vai materiālu kaitējumu.

DP apstiprināja, ka atteikts noteikt cietušā statusu astoņiem lidostas darbiniekiem. DP arī pastāstīja, ka šobrīd lietā aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots, taču nekomentē, vai ir saņemti ekspertīžu rezultāti lietā izņemtajām tehniskajām ierīcēm.

Aizdomas par izspiegošanu

DP pret vairākām personām veic izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo lidostas «Rīga» darbinieku sarunu izspiegošanu.

DP iepriekš paziņoja, ka trīs personām šajā lietā ir piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Patlaban šāds statuss piemērots vēl divām personām. DP gan aizturēto nodarbošanos un vārdus neatklāj, taču iepriekš jau izskanējis, ka saistībā ar notikušo no amata atstādināts lidostas «Rīga» Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš un divi viņa padotie.

Likums paredz, ka drošības līdzekli var piemērot tikai aizdomās turētajam un apsūdzētajam.

Valde neko neesot zinājusi

Sabiedrība par iespējamiem pārkāpumiem valsts AS «Starptautiskā lidosta «Rīga«» tika informēta pagājušā gada 14.decembrī, kad medijiem tika izplatīts paziņojums par lidostas vadības rīcībā nonākušo informāciju, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, nekavējoties tika sākta iekšējā pārbaude un atstādināti vairāki lidostas darbinieki. Papildus lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

DP 14.decembrī saņemts iesniegums par iespējamām pretlikumīgām darbībām lidostā. Pamatojoties uz iesniegumu, DP ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

TV3 raidījums «Nekā personīga» iepriekš vēstīja, ka no lidostas aizvesti datori, dažādas ierīces un dokumenti. Raidījums vēstīja, ka Lazdiņa darbinieki bija pievienojuši ierakstīšanas iekārtu lidostas saziņas sistēmai, kur iekļauti fiksētie telefoni. Lidostas darbinieki bieži savus mobilos telefonus bija pāradresējuši uz fiksētajiem. Tā Lazdiņam radās iespējas noklausīties arī mobilās telefonsarunas. Patlaban noskaidrojies, ka Lazdiņš bija pārliecinājis iepriekšējo lidostas valdi iepirkt sarunu ierakstīšanas ierīci. No valsts naudas tai iztērēti 15 000 latu. Pēdējo dienu laikā izmeklētāji lidostā atraduši arī citus aizdomīgus elektroniskus savienojumus.

Figurē arī personiski konflikti

DP iepriekš apstiprināja, ka 2010.gada aprīlī saņemti iesniegumi par it kā notiekošajām nesankcionētajām telefonsarunu noklausīšanām.

DP konstatēja, ka iesnieguma autoriem ir personīgs konflikts ar lidostas «Rīga» Drošības departamenta vadību. Proti, 2010.gada martā lidostas «Rīga» Dienesta izmeklēšanas komisija, ko vadīja Drošības departamenta direktors Saulvedis Šalājevs, ierosināja šā iesnieguma autorus atbrīvot no darba saistībā ar darba līguma un noteiktās darba kārtības pārkāpumiem.

Kā liecina DP rīcībā esošā informācija, pastāvēja aizdomas par pasažieru drošības kontroles laikā atsavināto priekšmetu piesavināšanos.

Ņemot vērā, ka DP rīcībā nebija operatīvas informācijas, kas apstiprinātu iesnieguma autoru sniegtās ziņas, kā arī faktu, ka iesnieguma autoriem bija personīgi motīvi, lai vērstos pret lidostu, DP iesniegumā minēto informāciju pieņēma zināšanai un par to attiecīgi informēja arī iesnieguma autorus.

Patlaban DP rīcībā esošā informācija liecina, ka ierīce telefonsarunu ierakstīšanai lidostā tika uzstādīta 2012.gada 1.oktobrī. To, vai ir notikusi nesankcionēta telefonsarunu ierakstīšana, noskaidros pirmstiesas izmeklēšana. Patlaban nav pamata uzskatīt, ka minētais iesniegums varētu būt tieši saistīts ar DP sākto kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem lidostā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu