Iespējams, zibens dēļ Aizputes novadā nodeg saimniecības ēka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītajā diennaktī Aizputes novada Aizputes pagastā nodegusi saimniecības ēka ar piebūvētu garāžu un šķūnīti, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Kā norādīja Vetere, ugunsgrēka apstākļus skaidros policija, taču iespējams, ka tajā vainojams zibens.

Informāciju par ugunsgrēku dienests saņēma plkst. 10.47. Pēc ierašanās notikuma vietā ugunsdzēsēji secinājuši, ka saimniecības ēka ar piebūvi jau deg ar atklātu liesmu. Ugunsnelaimi likvidēt VUGD darbiniekiem izdevās tikai plkst. 14.56, un tās rezultātā nodegusi bija saimniecības ēka ar piebūvēto garāžu un šķūnīti 130 kvadrātmetru platībā. Tāpat ugunsgrēkā sadega ēkā un piebūvē esošā vieglā automašīna, automašīnas piekabe, motorollers un motocikls.

Vēl vakar Talsu novada Ģibuļu pagastā dega ozols, kurā bija iespēris zibens.

Vetere norādīja, ka visu ugunsgrēku iemeslus skaidro Valsts policija, taču pēc sākotnējās informācijas šogad 39 gadījumos iespējamais ugunsgrēka cēlonis varētu būt zibens izlāde. Tā kā vasara un negaisu periods turpinās, VUGD prognozē, ka šādu ugunsnelaimju skaits vēl pieaugs.

Pagājušajā gadā visa gada laikā reģistrēti 49 ugunsgrēki, kuru iespējamais cēlonis bija zibens izlāde, bet 2011.gadā tie bijuši 28 gadījumi. Savukārt 2010.gadā bija reģistrēts 61 ugunsgrēks, kuru iespējamais cēlonis bija zibens izlāde.

VUGD atgādina, ka negaisa laikā bez īpašas nepieciešamības ārpus telpām iet nevajadzētu, savukārt telpās nepieciešams aizvērt logus, durvis un dūmvadu aizvērtņus. Māju iemītniekiem jāparūpējas, lai telpās nebūtu caurvēja, jo tā rezultātā var iekļūt lodveida zibens.

Negaisa laikā cilvēkiem vajadzētu atturēties no uzturēšanās pie elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm, ūdenskrāniem un radiatoriem, kā arī citiem metāla priekšmetiem. Tāpat radio un televizors jāatvieno no elektriskā tīkla. VUGD iesaka neizmantot arī sadzīves elektrotehniku un tālruni, ieskaitot mobilo telefonu.

Atrodoties laukā, gadījumā, ja nav iespējams rast patvērumu, VUGD iesaka nogulties zemē. Turklāt ieteicams izvēlēties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm. VUGD norāda, ka zem augstiem un atsevišķi augošiem kokiem slēpties nedrīkst. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā.

Pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties, vizināties ar laivu, kā arī makšķerēt. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā, jo ūdens labi vada elektrību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu