ONAP šogad Latvijā atklājusi četras marihuānas audzētavas (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki šogad Latvijas teritorijā atklājuši četras marihuānas audzētavas un kopumā atsavinājuši aptuveni 7,5 kilogramus marihuānas, informēja Valsts policija.

Kopumā šogad Narkotisko un psihotropo vielu izplatības apkarošanas nodaļas darbinieki 15 veiktajās kratīšanās izņēmuši 6,5 kilogramus jeb 92 stādus nežāvētas marihuānas, kā arī kilogramu izžāvētas marihuānas. Par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Jūlija vidū, veicot kratīšanu kādā marihuānas audzētavā Rīgas reģionā, ONAP darbinieki turpat telpās konstatēja arī ierīkotu halucinogēno sēņu audzētavu. Kopumā izņemti 173 grami halucinogēno sēņu. Kā norāda ONAP priekšnieks Andrejs Siņavins, līdzīgu atradumu pēdējos gados līdz šim nav bijis, jo halucinogēno sēņu audzēšana Latvijā pašlaik nav visai izplatīta.

«Pēdējo gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad Latvijā konstatēta halucinogēno sēņu audzēšana šādos apjomos. Ir noskaidrots, ka sēnes bija paredzētas realizācijai tepat Latvijas teritorijā. ONAP pievērsīs pastiprinātu uzmanību šī narkotikas veida iespējamai audzēšanai un izplatībai Latvijas teritorijā,» norāda Siņavins.

Apkopotie Valsts policijas kopējie darba rezultāti narkotiku apkarošanas jomā liecina, ka pirmā pusgada laikā veiktajās kratīšanās atsavināts ap 20 kilogramiem dažādu narkotisko vielu. Šī gada sešos mēnešos policijas darbinieki veikuši 1020 narkotisko vielu izņemšanas, kas ir nedaudz vairāk kā attiecīgajā laika posmā pērn, kad veiktas 1004 izņemšanas.

Pēc izņemtajiem apjomiem dominē marihuāna un amfetamīnu grupas vielas. Pirmajā pusgadā ONAP un citas policijas struktūrvienības bija atsavinājušas ap desmit kilogramiem marihuānas, kā arī kopumā ap astoņiem kilogramiem amfetamīna un metamfetamīna.

Tāpat pirmajā pusgadā Valsts policijas darbinieki izņēmuši apmēram kilogramu opiātu, 1916 tabletes, kas satur narkotiskās vielas, un vairāk nekā trīs litrus prekursoru. Izņemtas arī citas narkotiskās vielas, tostarp kokaīns un hašišs.

Kopumā par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu apriti, šī gada pirmajā pusgadā sākti 1350 kriminālprocesi. Salīdzinot ar pērno gadu, sākto kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 32%. Šo tendenci lielā mērā ietekmēja arī veiktie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā.

Līdz ar minētajiem grozījumiem no 2013.gada 1.aprīļa ieviesta sistēma, kas paredz pirmajā reizē personai piemērot administratīvo sodu, ja tā neatļauti iegādājas, glabā vai lieto narkotiskās un psihotropās vielas nelielā apmērā. Persona rakstveidā tiek arī brīdināta par kriminālatbildību, ja tā gada laikā atkārtoti neatļauti iegādāsies, glabās vai lietos narkotiskās un psihotropās vielas.

Kā norāda Siņavins, tik strauju sākto kriminālprocesu pieaugumu galvenokārt veicinājušu tie kriminālprocesi, kas ierosināti pret personām, kurām pēdējā gada laikā bijis piemērots administratīvais sods: «Šīm personām pērn tika piemērots administratīvais sods saistībā ar nelikumīgu narkotisko un psihotropo vielu iegādi, glabāšanu vai lietošanu, taču vēlāk konstatēts, ka personas minētos pārkāpumus ir atkārtojušas, līdz ar ko sākti kriminālprocesi. Salīdzinājumam, 2012.gada pirmajā pusgadā Valsts policijā par noziegumiem saistībā ar nelikumīgu narkotisko vielu apriti sākti 1604 kriminālprocesi, bet 2011.gadā - 888 kriminālprocesi.»

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu