Mančestrā izglābj ilgāku laiku nebrīvē turētu sievieti no Latvijas (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mančestrā izglābta Latvijas pilsone, kura ilgāku laiku turēta nebrīvē, pastāstīja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Operācija aizsākās Latvijā, Aizkraukles iecirknī, un šīs glābšanas operācijas laikā Valsts policijas Starptautiskās sadarbības birojs nemitīgi uzturēja kontaktu ar kolēģiem no Interpola Mančesters biroja, lai 1978.gadā dzimušās sievietes glābšana būtu veiksmīga.

Sākotnējā informācija, ko Valsts policijas Aizkraukles iecirkņa darbinieki saņēma, bija ļoti skopa – iecirknī ieradās pazudušās sievietes māte un ziņoja, ka viņas meita pret pašas gribu tiek turēta kādā dzīvoklī Mančestrā, taču nebija zināma ne cietušās atrašanās vieta, ne arī ļaundaru identitāte. Cietušās māte stāstīja, ka gadu iepriekš meita devusies strādāt uz Lielbritāniju, taču izrādījies, ka

strādāt gribētāja maldināta par iespējām strādāt.

Aizkraukles iecirkņa darbinieki pazudušo meitu izsludināja meklēšanā un Valsts policijas Starptautiskās sadarbības birojs ievietoja personu starptautiskajā meklēšanā. Sievietei ļauts sazvanīties ar māti, taču sagūstītāji paši ievadījuši tālruņa numuru un pārliecinājušies, ka netiek izpausta lieka informācija, tādēļ tik ilgu laiku mātei šķitis, ka viņas atvasei Mančestrā klājas labi. Tomēr izrādījās, ka viņa tiek turēta kādā dzīvoklī, kurā dzīves apstākļi bijuši līdzīgi cietumam – logiem priekšā restes un

saziņa ar ārpasauli notikusi stingrā uzraudzībā.

Lūzuma punkts iestājās tad, kad vienas sarunas laikā meitai tomēr izdevās pastāstīt par briesmīgajiem dzīves apstākļiem, taču viņa nezināja savu atrašanās vietu. Tajā brīdī māte vērsās Aizkraukles iecirknī. Iecirkņa darbinieki visu iegūto informāciju uzreiz nosūtīja Valsts policijas Starptautiskās sadarbības birojam, kas tālāk koordinēja sadarbību ar Mančestras policistiem, skaidroja Sadovskis.

Vienlaikus iecirkņa darbinieki strādāja ar cietušās māti, kura bija vienīgā, kas varēja sazināties ar cietušo. Pēdējā informācija, ko meita paspēja nodot, bija 18.augustā - viņa drīz tikšot pārvesta uz citu adresi,

iespējams, fiktīvu laulību noslēgšanai.

Cietušajai bija izdevies uz īsu mirkli redzēt korespondenci, kas, iespējams, bija sūtīta uz viņas tā brīža atrašanās vietu. Precīzu adresi viņa nevarēja nosaukt, bet zināja pateikt atsevišķus vārdus, kas bija lasāmi uz aploksnes.

Iegūto informāciju Valsts policijas Starptautiskās sadarbības biroja darbinieki nosūtīja Mančesters policijai, kurai pēc skopās informācijas un telefona numuriem, no kuriem meita sazinājās ar māti, beidzot izdevās noteikt sievietes atrašanās vietu, un dienu vēlāk latviete tika izglābta no gūsta, kā arī tika aizturēti trīs aizdomās turētie.

Šobrīd ar cietušo strādā Mančesters izmeklētāji, kriminālprocesa ietvaros pierakstot liecības, un Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārais departaments sniedz nepieciešamo atbalstu, lai cietusī varētu atgriezties savās mājās – Latvijā.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu