DP uzsākusi kriminālprocesu pret trim Ukrainā karojošajiem Latvijas iedzīvotājiem (220)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Drošības policija (DP) uzsākusi kriminālprocesu pret trim Ukrainā karojošajiem Latvijas iedzīvotājiem, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Kriminālprocess uzsākts, ņemot vērā šo personu terorisma atbalstīšanu, nelikumīgu šaujamieroču iegādi un glabāšanu, kā arī iespējamo terorismu.

Reizē Kozlovskis pieļāva, ka

kriminālprocess varētu tikt uzsākts pret vēl vairākiem cilvēkiem.

Kozlovskis informēja, ka tuvāko dienu laikā DP pārstāvji dosies uz Ukrainu, lai noskaidrotu, vai Latvijas iedzīvotāji Ukrainā veic militāras darbības. Viņš norādīja, ka šobrīd svarīgi nodibināt tiešus kontaktus starp Ukrainas un Latvijas drošības iestādēm, kā arī iedarbināt diplomātiskos kanālus.

«Tie nav nekādi piedzīvojumi. Jāsaprot, ka tas ir ļoti nopietni,» sacīja iekšlietu ministrs.

Viņš piebilda, ka ir skaidrs, ka «pēdējie notikumi sabiedrībā raisījuši daudz jautājumu».

Tāpat DP vērtē arī ziedojumu vākšanu no Latvijas Luganskas civiliedzīvotājiem un bērnunamiem.

Kozlovskis atgādināja, ka par terorisma finansēšanu paredzēts sods līdz pat mūža ieslodzījumam.

Starptautisko krimināltiesību aspektus par bruņoto formējumu atzīšanu par teroristiskajām organizācijām šobrīd izvērtē darba grupa, kas sastāv no Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, kā arī valsts drošības iestāžu pārstāvjiem.

Valdība otrdien arī konceptuāli atbalstījusi grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz aizliegt Latvijā neatzītu teritoriju karogus, informēja iekšlietu ministrs.

Kozlovskis atzina, ka pēdējā laika notikumi ir jauns izaicinājums, jo līdz šim valsts ar šāda veida problēmām nebija saskārusies.

DP informēja, ka kriminālprocess uzsākts saistībā ar internetā ievietotajiem videomateriāliem, kuros trīs Latvijas iedzīvotāji izsaka aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem, lai iesaistītos darbībās, kas Krimināllikuma izpratnē var tikt kvalificētas kā terorisms.

Vienlaikus DP atgādina, ka par nelikumīgu iesaistīšanos militāros konfliktos ārvalstīs persona var tikt saukta pie kriminālatbildības. Latvijas iedzīvotāji, kuri pievienosies nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, prettiesiski iesaistīsies kaujas darbībās, izplatīs aicinājumus vai vervēs citas personas šādām aktivitātēm, var tikt saukti pie kriminālatbildības likumā noteiktajā kārtībā.

DP aicina visus Latvijas iedzīvotājus vērsties DP, ja viņu rīcībā ir informācija par personām, kuras ir devušās uz konfliktu reģioniem nolūkā iesaistīties tur notiekošajās kaujas darbībās, vai arī ir izteikušas šādu vēlmi, kā arī personām, kuras izplata aicinājumus pievienoties nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem un iesaistīties kaujas darbībās. Par noderīgu informāciju tiek aicināts zvanīt pa tālruni 67208964 jebkurā diennakts laikā vai arī ierasties DP. Tiek garantēta informācijas avota konfidencialitāte.

Komentāri (220)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu