Par nacionālā naida kurināšanu sākti deviņi kriminālprocesi (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Drošības policija (DP) šogad sākusi deviņus kriminālprocesus par nacionālā vai rasu naida izraisīšanu, skaidroja DP. DP jau martā paziņoja, ka analīze liecina par pieaugošu dažādu, tostarp radikālu, viedokļu izplatību virtuālajā telpā saistībā ar notikumiem Ukrainā.

Attiecīgi pieaug arī iespējamu nacionālā un etniskā naida izraisīšanas gadījumu, kas nonāk DP redzeslokā, skaits.

Tagad DP skaidroja, ka joprojām virtuālajā telpā tiek izplatīti radikāli viedokļi saistībā ar notikumiem Ukrainā. Lai arī DP kopš Krimas aneksijas regulāri saņem no iedzīvotājiem lūgumus izvērtēt dažādus pretrunīgus komentārus internetā, neviens no šogad sāktajiem kriminālprocesiem tiešā veidā nav saistīts ar Ukrainas notikumiem.

Krimināllikums par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Pagājušajā gadā DP par nacionālā vai rasu naida izraisīšanu sāka 22 kriminālprocesus. DP savā pagājušā gada pārskatā norādījusi, ka visas no šīm izmeklēšanām, izņemot vienu, bija saistītas ar darbībām internetā. No kriminālprocesiem par darbībām interneta vidē 12 bija saistīti ar izteikumiem, kas bija vērsti pret latviešiem, septiņi - pret ebrejiem un divi - pret krieviem.

Lai gan naida noziegumi ir pretrunā demokrātiskas valsts pamatprincipiem, vairumā gadījumu individuāli naida noziegumi nerada tiešu apdraudējumu valsts drošībai, tādēļ DP ir rosinājusi diskusiju par šī noziedzīgā nodarījuma izmeklēšanas piekritību.

Sabiedrībā atšķirīgu reakciju ir izraisījuši atsevišķi DP lēmumi izbeigt vai neuzsākt kriminālprocesus par dažu personu provokatīviem izteikumiem. DP norāda, ka šīs izmeklēšanas tradicionāli ir juridiski sarežģītas, jo tajās ir rūpīgi jāsabalansē vārda brīvības un nacionālās drošības intereses. Turklāt to gaitā svarīga nozīme ir ekspertu sniegtajiem atzinumiem. Patlaban Latvijā ir vērojams šādu ekspertu trūkums, kas gan paildzina izmeklēšanas laiku, gan ietekmē to iznākumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu