Drošības policija: Gapoņenko filma «Krievu skolām būt!» sponsorēta no Krievijas fonda (38)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Krievijas tautiešu politikas pārstāvja Latvijā Aleksandra Gapoņenko veidotā filma «Krievu skolām būt!» ir uzņemta par līdzekļiem no Krievijas Federācijas fonda, liecina Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija.

Šobrīd spēkā esošie likumi neparedz atbildību par līdzekļu saņemšanu no ārvalstu fondiem, norādīja DP.

DP uzsvēra, ka minētā filma ir jāvērtē kā turpinājums Gapoņenko aktivitātēm, kas ir vērstas uz stereotipu par it kā notiekošajiem Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju «tiesību pārkāpumiem» un «represijām» izplatīšanu ar dažādu publisku, tostarp provokatīvu, aktivitāšu palīdzību.

Gapoņenko darbības esot pieskaņotas Krievijas tautiešu politikas uzstādījumam par nepieciešamību izcelt tautiešu tiesību pārkāpumus, bet finansējums dažādu provokatīvi - tendenciozu projektu īstenošanai tiek nodrošināts no Krievijas Federācijas fonda «Krievijas tautiešu tiesiskās aizstāvības un atbalsta fonds» līdzekļiem. DP atzīmēja, ka šī filma ir turpinājums jau iepriekš izveidotajām dokumentālajām filmām par Latvijas vēstures notikumiem, kuras arī tika finansētas no minētā fonda piešķirtajiem līdzekļiem granta ietvaros un atspoguļo Krievijas interpretāciju par Latvijas vēsturi.

Jau ziņots, ka Gapoņenko, kuru DP nodēvējusi par vienu no aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā, šonedēļ Rīgas kinogalerijā «K Suns» dažiem desmitiem cilvēku prezentēja dokumentālo filmu «Krievu skolām būt!», kas pat domubiedru vidū raisīja diskusijas.

Kā skaidro autors, filma ir mēģinājums ar vizuālām metodēm atspoguļot Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju kustību pret mazākumtautību izglītības reformu, kas tika ieviesta pirms desmit gadiem. Filmā izmantoti maz tiražēti dokumentāli kadri no 2004. un 2005.gadam.

Filmā cita starpā iekļauts arī kāda datorgrafiķa veidots fragments, kurā redzams, kā sasprāgst Uzvaras parkā esošais piemineklis. Tāpat filmā parādīta simboliska ļauno garu izdzīšana no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM).

Pirms filmas seansa Gapoņenko atzinās, ka filma esot balstīta galvenokārt uz emocijām, tajā nav sniegta iecerētās izglītības reformas analīze, kas ieviesa bilingvālu apmācību. Toties filmā ir apgalvojumi, ka, liekot skolēniem dažus mācību priekšmetus mācīties latviski, «krievu gars būs pagalam».

Gapoņenko apgalvoja, ka filmas veidošana izmaksājusi 250 eiro, kurus viņš samaksājis no savas kabatas.

Gapoņenko pastāstīja, ka ir iecerējis sarīkot reģionos vēl divas trīs filmas «Krievu skolām būt!» prezentācijas, bet pēc tam to bez maksas varēšot skatīties internetā.

Gapoņenko bija arī pirms pāris gadiem notikušā krievu valodas referenduma rīkotājs.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu