Starptautiskas operācijas laikā Latvijā atrod 13 zagtas luksus mašīnas (27)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Audi

Eiropola organizētās operācijas «Arhimēds» (Archimedes) laikā Latvijas likumsargi atraduši 13 zagtas luksus klases automašīnas, informēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

11 no zagtajām automašīnām atrastas Daugavpilī dzelzceļa vagonos. Policija uzskata, ka šos spēkratus bija plānots vest uz Tadžikistānu.

Lielākā daļa spēkratu bija nozagti Eiropā - Polijā, Vācijā, Zviedrijā. Starp nozagtajām automašīnām bija «Land Rover», «BMW X6», «Lexus», «Audi A7» un «Mercedes Benz» marku spēkrati. Tikai pāris no 13 konstatētajiem spēkratiem garnadži bija nozaguši Latvijā.

Saistībā ar Daugavpilī atrastajām zagtajām automašīnām ir aizturēta viena persona. Grišins piekrita, ka cilvēki, kuri tiešā veidā nozaga automašīnas, no transportēšanas shēmas ir diezgan patālu, līdz ar to šos noziedzniekus būs grūti konstatēt.

Tieši Latvijā izņemtas visas operācijas «Arhimēds» laikā konstatētās zagtās automašīnas, jo citviet Eiropā policijai neizdevās panākt rezultātus zagtu spēkratu atrašanā. «Tas, ka 13 automašīnas izņemtas Latvijā, automātiski nenozīmē, ka Latvija ir tā vieta, kur koncentrējas visas zagtās automašīnas, lai tās transportētu uz austrumu valstīm. Vienkārši operācijas laikā mums izdevās konstatēt jaunizveidotu shēmu zagtu automašīnu transportēšanā, kuru izveidojuši organizētās noziedzības dalībnieki,» norādīja Grišins.

Operācijā «Arhimēds» Latvijas likumsargi pievērsa uzmanību ne tikai zagtām automašīnām, bet arī narkotiku nelikumīgai apritei un cilvēktirdzniecībai.

Attiecībā uz narkotikām pārbaudīti prāmju pasažieri, taču narkotikas netika atrastas. Tāpat narkotikas netika atrastas pasta sūtījumos. «Tas parāda, ka jauno psihoaktīvo vielu kriminalizēšana devusi vēlamo efektu,» žurnālistiem norādīja Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe.

Par cilvēktirdzniecību veiktas 16 pārbaudes. Par četriem gadījumiem policija turpina pastiprinātas pārbaudes. Latvijas likumsargi Rīgas lidostā arī pievērsa pastiprinātu uzmanību ceļojošajiem bērniem, taču nekādas nelikumības nekonstatēja, norādīja Grišins.

Grišins ir pārliecināts, ka Latvija Eiropas mērogā noziedzības apkarošanā izskatās samērā normāli. Arī Eiropols izteicis gandarījumu, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes ir spējīgas efektīvi darboties.

Grišins domā, ka līdzīgas operācijas tiks atkārtotas.

Kā ziņots, septembrī Eiropols organizēja operāciju «Arhimēds», kurā kopā piedalījās 28 ES dalībvalstis un sešas valstis ārpus ES.

Šāda mēroga operācija, kurā vienlaikus piedalās tik liels dalībvalstu skaits, norisinājās pirmo reizi. Arī Latvija aktīvi piedalījās šajā operācijā un vienā no prioritārajām jomām guvusi pat visaugstākos rezultātus Eiropā.

Līdz šim nepieredzēti vērienīgā operācijā pret organizēto noziedzību vairākās Eiropas valstīs arestēti vairāk nekā 1000 aizdomās turamie, bet no cilvēku kontrabandistiem izglābti vairāk nekā 30 bērni, iepriekš pavēstīja Eiropola priekšsēdētājs Robs Vainraits.

Operācija «Archimedes» bijis «lielākais atsevišķi rīkotais koordinētais uzbrukums organizētajai noziedzībai Eiropā», atzinis Vainraits. Operācija bijusi vērsta pret bandām, kas ir saistītas ar cilvēku kontrabandu, kibernoziegumiem, narkotikām un ieroču kontrabandu.

Tajā piedalījušies aptuveni 20 000 policistu. Policisti no visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Austrālijas, Kolumbijas, ASV, Serbijas un Šveices veikuši 250 operācijas 300 pilsētās, ostās un robežšķērsošanas punktos visā Eiropā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu