Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem būs līdz 25 gadu vecumam (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem varēs atrasties arī notiesātie līdz 25 gadu vecuma sasniegšanai, lai pabeigtu uzsāktos resocializācijas pasākumus, īpaši tādus, kas saistīti ar izglītības ieguvi.

Šādu Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu otrdien atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija. Tāpat komisija nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā otrajā galīgajā lasījumā grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā un Valsts probācijas dienesta likumā.

Komisijā atbalstītais TM priekšlikums paredz notiesātajiem, kas atrodas nepilngadīgo audzināšanas iestādē, nodrošināt iespēju pabeigt uzsāktos dažādus resocializācijas pasākumus, īpaši ar izglītības apguvi saistītos, arī pēc 21 gada sasniegšanas.

Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem varēs atrasties notiesātie līdz 25 gadu vecuma sasniegšanai vai izņēmuma gadījumā arī tie notiesātie jaunieši, kas jau sasnieguši 25 gadu vecumu, lai pabeigtu mācību gadu. Tāpat priekšlikums nodrošinās lielāku notiesāto skaita izvietošanu Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, kur ir prasībām atbilstoši soda izciešanas apstākļi.

TM pārstāve paskaidroja, ka notiesātajiem, kuri pārsnieguši noteikto vecumu, līdz kuram iespējams uzturēties, pēc nosūtīšanas uz daļēji slēgto cietumu vairs nevar turpināt iesākto profesionālās izglītības apguvi.

Komisijas deputāts Jānis Ādamsons («Saskaņas centrs») pauda bažas, ka 25 gadīgs «čalis» noteiks toni nepilngadīgo audzināšanas iestādē. «Tā mēs varam iebraukt grāvī. Es saskatu lielu iespējamo bīstamību. Viņi būs karaļi nepilngadīgo kolonijā,» viņš sacīja. Ādamsons piebilda, ka šobrīd gatavs priekšlikumu atbalstīt, tomēr norādīja, ka pēc gada vai diviem komisija atkal atgriezīsies pie šī jautājuma.

TM pārstāve uzsvēra, ka ministrija ir izdiskutējusi visus drošības aspektus un uzskata šo variantu par pareizāko. Viņa norādīja, ka notiesātie, kuri arī pēc 21 gadu vecuma sasniegšanas paliks nepilngadīgo audzināšanas iestādē, nebūs daudzi. Turklāt, gadījumos, ja viņi izdarīs kādu pārkāpumu, uzreiz tikšot nosūtīti uz daļējo slēgto cietumu.

Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis («Vienotība») priekšlikumu komentēja, sakot, ka «teorētiski izklausās jau labi». Viņš pauda, ka mācību turpināšana daudziem būtu kā glābšanas riņķis, tomēr 25 gadīgu vīriešu atrašanās nepilngadīgo audzināšanas iestādē rada arī uztraukumu.

Savukārt Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) uzskata, ka vecākie audzināšanas iestādes iemītnieki varētu kļūt arī par pozitīvajām autoritātēm, kas palīdzētu iestādes administrācijai.

Šobrīd izvērtēšanas komisija var pieņemt lēmumu atstāt notiesāto, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem līdz mācību gada vai soda termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada sasniegšanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu