Aizliegtus priekšmetus cietumos nogādā ar radiohelikopteru (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cietumos aizliegtus priekšmetus mēģina nogādāt ar radio vadāmu helikopteru palīdzību; šādas darbības bieži vien tiek saskaņotas ar mobilo telefonu palīdzību, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes laikā norādīja Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) pārstāvji.

Tāpat, lai cietumos nogādātu aizliegtus priekšmetus, tiek izmantoti sporta loki, lai priekšmetus iešautu cietuma teritorijā, vai pat kameras logā. Visas šādas darbības tiek saskaņotas ar ieslodzītajiem, izmantojot mobilos telefonus.

IeVP norāda, ka mobilo telefonu apjoms, kas tiek atsavināts no ieslodzītajiem, ir krasi jāsamazina. Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānā IeVP norādījusi, ka tai nepieciešami 11 400 eiro 12 mobilo telefonu meklēšanas iekārtām.

Iekārtas nepieciešamas, lai sekmīgāk atsavinātu no ieslodzītajiem mobilos telefonus, jo nepietiekamā personāla dēļ, kameru pārmeklēšana «ar rokām» ir pārāk laikietilpīga un nav iespējams atrast visus mobilos telefonus, kuri reizēm tiek izmantoti, lai koordinētu dažādas pretlikumīgas darbības, saskaņotu liecības.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par mobilo telefonu slāpēšanas ierīcēm, IeVP pārstāvji atzina, ka tās ir efektīvas, taču traucē namu iedzīvotājiem, kuru mājokļi atrodas ļoti tuvu cietumiem.

Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānā, kuru trešdien skatīja komisija, ietverti uzdevumi un pasākumi, kuru mērķis ir padarīt efektīvāku ar organizēto noziedzību saistīto noziedzīgo nodarījumu novēršanu un apkarošanu un radīt pilnvērtīgus apstākļus tiesību aizsardzības iestāžu cīņai ar organizēto noziedzību.

Organizētā noziedzība ir viens no smagākajiem noziedzības veidiem, kas rada vislielāko apdraudējumu un ir tiešs drauds valsts drošībai un valsts tālākai ekonomiskai attīstībai. Eiropas Savienības līmenī smagās un organizētās noziedzības apkarošana, tāpat kā cīņa ar terorismu, iekšlietu jomā ir galvenā prioritāte, norāda Iekšlietu ministrija.

Lai sasniegtu Plānā izvirzītos mērķus, turpmākotrīs gadu laikā plānots, pirmkārt, veidot vienotu valsts pārvaldes institūciju darbinieku izpratni un zināšanas par prioritārajām organizētās noziedzības darbības jomām un ietekmi uz valsts ekonomiskajām interesēm un iedzīvotāju drošību.

Otrkārt, plānots padarīt efektīvāku tiesību aizsardzības un valsts drošības iestāžu darbību organizētās noziedzības apkarošanas būtiskākajās jomās, tai skaitā, pilnveidojot sadarbību ar citām institūcijām un sabiedrību.

Latvijā organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas jomā kā īpaši nozīmīgas izvirzītas šādas prioritātes: organizētās noziedzības noziedzīgo darbību pret īpašumu apkarošana; sintētisko narkotiku ražošanas apkarošana un cīņa ar to kontrabandu Eiropas Savienībā; cīņa ar kibernoziegumiem; cīņa ar krāpšanos akcīzes nodokļa jomā.

Plāna pasākumus 2014.gadā paredzēts īstenot piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Plāna īstenošanai 2015.gadā un 2016.gadā tiks izskatīti Ministru kabinetā likumprojekta «Par valsts budžetu 2015.gadam» un likumprojekta «Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam» sagatavošanas procesā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu