Latvijā darbojas 70 organizētās noziedzības grupējumi (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā darbojas aptuveni 70 organizētās noziedzības grupējumi, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Andrejs Siņavins.

Grupējumi darbojas narkotiku sfērā, akcizēto preču nelikumīgā apritē, kibernoziedzībā un citos noziegumos.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas Kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe komisijā skaidroja, ka Muitas kriminālpārvaldē šobrīd ir «padsmit» operatīvās lietas pret organizētās noziedzības grupējumiem. Kontrabandas jomā šogad aizturēti septiņi grupējumi.

Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes (FPP) direktors Kaspars Podiņš norādīja, ka katru gadu FPP pārtrauc vidēji desmit grupējumu darbību saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu. Šogad izdevies pārtraukt septiņu grupu darbību, taču FPP dara bažīgu tiesas piespriestie maigie sodi, jo grupējumu vadoņi turpina vērpt finanšu noziegumu shēmas.

«Pārtraucot vienas grupas darbu, rodas situācija kā ar šķīvi, kuru triecot pret sienu, tas sadalās vairākās daļās. Ņemot vērā, ka sodu politika ir salīdzinoši maiga, šie organizētie grupējumi un viņu vadoņi savu darbību turpina, izveidojot jaunas grupas. Diemžēl Krimināllikums ir tāds, ka par mazāk smagiem noziegumiem liek cietumā, bet par sevišķi smagiem, kas ir saistīti ar nodokļu izkrāpšanu, noziedzīgu iegūtu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sankcijas ir lielas, taču aprobežojas ar nosacītu sodīšanu,» uzsvēra Podiņš.

Saeimas komisija šodien vērtēja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānu 2014.-2016.gadam. Plāns paredz, ka tiesībsargājošajām iestādēm organizētās noziedzības novēršanai un apkarošanai turpmākajiem diviem gadiem papildus nepieciešami 9 480 515 eiro.

Jau ziņots, ka minētajā plānā nosaukti 27 rīcības virzieni, kā uzlabot tiesībsargājošo iestāžu darbu, lai apkarotu šo noziedzības segmentu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu