KNAB pieķer VID amatpersonu kukuļņemšanā (78)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļa devēja interesēs.

KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša informēja, ka KNAB 2014.gadā sācis kriminālprocesu. Tajā iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka VID amatpersona ar divu privātpersonu starpniecību pieprasījusi un pieņēmusi kukuli par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļa devēja interesēs.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka kāda privāta uzņēmuma valdes priekšsēdētāju uzrunāja privātpersona, kura par šā uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) uzrēķina lēmuma atcelšanu piedāvāja samaksāt amatpersonai kukuli 2000 eiro apmērā.

Izmantojot starpniekus,

VID amatpersona saņēma daļu pieprasītā kukuļa - 700 eiro. Savukārt 1300 eiro piesavinājās kukuļņemšanas līdzdalībnieki.

Kriminālprocesā iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu VID amatpersonu par aizdomās turēto prettiesiskā labuma pieprasīšanā un pieņemšanā pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas, norādīja Dūša. Savukārt līdzdalībnieki atzīti par aizdomās turētajiem par kukuļa pieņemšanas organizēšanu - pēc KL 20.panta 2.daļas - un kukuļa pieņemšanas atbalstīšanu - pēc KL 20.panta 4.daļas.

Kriminālprocesā iesaistītajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp amatpersonai noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus.

Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļā apliecināja, ka minētais gadījums atklāts, Valsts ieņēmumu dienestam sadarbojoties ar KNAB.

Aizdomās turētā persona līdz šim strādāja VID Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldē.

Patlaban ar VID lēmumu persona ir atstādināta no amata pienākumu izpildes līdz turpmākajam lēmumam par drošības līdzekļa piemērošanu, grozīšanu vai atcelšanu, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku.

«VID vienmēr ir apzinājies, ka noteiktās jomās VID ir augsti korupcijas riski, un preventīvi cenšas tos novērst. Tādēļ ir izstrādāts korupcijas riska reģistrs un korupcijas riska plāns. Tāpat jāatzīmē, ka VID vienmēr ir atvērts sadarbībai ar citām tiesībsargājošām iestādēm, lai izskaustu no savām rindām negodprātīgus darbiniekus,» norādīja VID.

KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem ziņot KNAB Ziņojumu centram pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070.

KNAB informē, ka no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura prettiesiski devusi labumu, ja labums šai personai pieprasīts vai izspiests vai ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu