Par jaunas psihoaktīvās vielas lietošanu sods būs līdz 280 eiro (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par jaunas psihoaktīvās vielas neatļautu lietošanu varēs izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu līdz 280 eiro, šādus grozījumus ceturtdien pieņēma Saeima.

Piemērojot sodu, personu vienlaikus rakstiski brīdinās par kriminālatbildību, ja tā gada laikā atkārtoti izdarīs šādu pārkāpumu. Galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz arī administratīvo atbildību par «spaisa» neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tos realizēt, aģentūru BNS informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeima jau grozījusi Krimināllikumu, paredzot kriminālatbildību par jaunu psihoaktīvu vielu neatļautu apriti un lietošanu, ja persona iepriekš brīdināta par kriminālatbildību. Par šādiem pārkāpumiem varēs sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Saeimas Juridiskās komisijas krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins («Vienotība») norāda, ka «šis ir pēdējais solis, 11.Saeimai noslēdzot darbu pie «spaisa» sērgas ierobežošanas. Šis rūpals ir nogājis pagrīdē un vairs nav iedomājams, ka kāds šādas apreibinošas vielas brīvi un oficiāli var tirgot. Būtiski samazinājies arī «spaisa» upuru skaits. Šīs vielas faktiski pielīdzinātas parastajām narkotikām un par to paredzēta brīvības atņemšana. Atbildība noteikta arī lietotājiem – sākumā administratīvs sods, bet, ja pārkāpums fiksēts atkārtoti gada laikā, iestāsies kriminālatbildība».

Judins uzsver, ka ir izdevies panākt, ka tā dēvētās legālās narkotikas vairs neeksistē - vielas, kuras vēl nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet cilvēka veselībai var radīt līdzvērtīgus draudus, tiek definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas. To apritei tiek uzlikts pagaidu aizliegums, par kura pārkāpšanu draud administratīvā un kriminālatbildība.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu