Kukuļa izspiešanā apsūdzētajai prokurorei Bogdanovai prasa četrus gadus cietumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesas debatēs prokurore lūgusi par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu apsūdzēto bijušo Jūrmalas pilsētas prokurori Irinu Bogdanovu sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, konfiscējot mantu, informēja prokurore Velta Zaļūksne.

Savukārt par kukuļošanas noziegumiem apsūdzēto uzņēmēju Borisu Rjazanski prokurore Zaļūksne lūgusi sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, arī konfiscējot mantu.

Nākamā tiesas sēde notiks 26.novembrī, kad aizstāvības runu teiks Bogdanovas aizstāvība, aģentūrai LETA pastāstīja Bogdanovas pārstāvis zvērināts advokāts Dmitrijs Skačkovs.

Jau ziņots, ka 2010.gada 22.novembrī kriminālprocesā tika apturēta tiesvedība, jo pēc valsts apsūdzības uzturētājas prokurores Zaļūksnes lūguma tiesa Bogdanovai noteica psihiatrisko ekspertīzi. Vēlāk psihiatriskās ekspertīzes slēdziens tika saņemts, taču ne tiesa, ne prokurore to nekomentēja. Ņemot vērā, ka Bogdanova pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas uz tiesas sēdēm nāk, atliek secināt, ka viņai nav konstatētas tādas garīgās veselības problēmas, kas liegtu piedalīties iztiesāšanā.

Bogdanova tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 2.daļas - par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti, lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Prokurore Zaļūksne aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka Bogdanova pirmstiesas izmeklēšanā ir atteikusies liecināt saistībā ar viņai inkriminēto noziegumu. Skačkovs informēja, ka apsūdzētā neatzīst viņai celto apsūdzību.

Savukārt Rjazanskis pie atbildības tiek saukts pēc KL pantiem par uzkūdīšanu dot kukuli lielā apmērā, par kukuļdošanas organizēšanu, kā arī par kukuļa piesavināšanās organizēšanu un atbalstīšanu. Arī Rjazanskis neatzīst savu vainu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Skačkovs.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanā ir noskaidrojis, ka kukulis 35 571 eiro apmērā ticis pieprasīts no kādas personas, lai šīs personas interesēs nodrošinātu pretlikumīgu darbību veikšanu prokurores lietvedībā esošā kriminālprocesā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, kukuļa pieņemšanai bija jānotiek pa daļām un pēc pirmās daļas 21 343 eiro nodošanas prokurore tika aizturēta 2008.gada 17.oktobrī. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā KNAB darbinieki aizturēja arī kādu privātpersonu, kuru izmeklētājs atzinis par aizdomās turēto kukuļņemšanas organizēšanā, kukuļošanas starpniecībā, kā arī par amatpersonai nodotā kukuļa daļas piesavināšanos. Kā vēlāk noskaidroja aģentūra LETA, iespējamais kukuļošanas starpnieks ir uzņēmējs Rjazanskis.

Kā norādīja advokāts Skačkovs, Bogdanovu izmeklētāji neesot aizturējuši ar iezīmēto naudu. Lietā vispār nav nekādu pierādījumu tam, ka Rjazanskis būtu saņēmis kādu materiālu labumu, lai nodotu to tālāk Bogdanovai, sacīja Skačkovs.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu Rjazanskim savulaik piederēja 50% uzņēmuma SIA «Bulduru nams» kapitāla daļu. Otri 50% uzņēmuma piederēja Markam Edidovičam. 2005.gada februārī 50% no šī īpašuma iegādājās Kazahstānas pilsone Svetlana Lučko, bet otrus 50% - Vera Fisenko.

Rjazanskim iepriekš piederēja SIA «Konkordija-AB», bet 2008.gada nogalē šis uzņēmums pārgāja Jeļenas Rjazanskas īpašumā. Kā šīs sabiedrības darbības veidi minēta augkopība, dārzkopība, lopkopība, kā arī nekustamā īpašuma pārvaldīšana.

KNAB veiktās izmeklēšanas materiāli liecina, ka kukuļošanas organizētājs informējis un pārliecinājis kukuļdevēju par kukuļa nepieciešamību, lai pieņemtu viņam labvēlīgus lēmumus un izbeigtu krimināllietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu